NieuwsMagneetvissen

Magneetvissen mag niet van de gemeente, maar niemand controleert de visser

Een magneet trekt een scooter van de bodem van een gracht. Magneetvissen is het zoeken in buitenwateren naar magnetische objecten die van de bodem kunnen worden getrokken met een neodymiummagneet Beeld ANP
Een magneet trekt een scooter van de bodem van een gracht. Magneetvissen is het zoeken in buitenwateren naar magnetische objecten die van de bodem kunnen worden getrokken met een neodymiummagneetBeeld ANP

Nu magneetvissen steeds populairder wordt onder hobbyisten, grijpen gemeenten naar een verbod. Maar waar al een verbod bestaat, wordt dat tot nu toe amper gehandhaafd, blijkt uit een rondgang.

Cees van den Boom

Begin juli kwam de gemeente Amersfoort met een verbod op magneetvissen, nadat in korte tijd twee keer een granaat werd opgevist. In Haarlem heeft het verbod sinds 2013 nooit geleid tot boetes. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Groningen, Delft, Arnhem en Nijmegen, waar ook al langer een verbod is.

Gemeenten vinden het een probleem dat vissers met een magneet aan een lijntje soms een vuurwapen of explosief boven water halen. Ondertussen gaan steeds meer mensen vissen met een magneet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft deze zomer zijn handen vol aan magneetvissers. Dit jaar moest de EOD al 98 keer uitrukken, in heel 2018 was dit 78 maal het geval. Er zijn nog nooit ongelukken gebeurd met opgeviste explosieven, laat een woordvoerder weten.

Verbod maakt magneetvissen gevaarlijker

Volgens magneetvisser Nick Schoof wordt magneetvissen door het verbod juist gevaarlijker. “Magneetvissers hebben nu een reden om gevonden wapens en explosieven niet te melden, omdat ze dan een boete riskeren.”

Schoof deed al veel archeologische vondsten. “Laatst nog vonden vrienden van mij een apparaatje uit de Tweede Wereldoorlog, waarmee de motoren van V2-raketten werden getest. Dat hebben ze geschonken aan Oorlogsmuseum Overloon.”

Het museum laat weten blij te zijn met de schenking. “Dit is een mooie museale schat”, zo zegt een woordvoerder.

Lees ook:

Alles wat je nog niet wist van vissen

Vissen gillen niet als hun een haak in de bek geslagen wordt, maar bioloog Balcombe toont dat zewel voelen en weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden