DroogteZoetwatersysteem

Maatregelen nodig voor voldoende zoetwater tijdens droogte

De normaal door het landschap meanderende Hagmolenbeek bij Beckum is door de extreme droogte veranderd in een smalle sloot.  Beeld ANP
De normaal door het landschap meanderende Hagmolenbeek bij Beckum is door de extreme droogte veranderd in een smalle sloot.Beeld ANP
Redactie Trouw

Nederland moet maatregelen nemen om te zorgen dat er in droge zomers voldoende zoetwater beschikbaar is.

De zeer droge zomer van 2018 en de droogte in delen van Nederland dit jaar hebben laten zien dat het Nederlandse watersysteem goed is, maar dat er in extreme omstandigheden een schepje bovenop moet.

Dat blijkt uit de 46 maatregelen die de ‘beleidstafel droogte’ adviseert aan minister Van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat). Van Nieuwenhuizen stelde de beleidstafel vorig jaar in. In 2018 leverde de droogte een schade op van tussen de 900 en 1650 miljoen euro.

Anderhalf jaar fors grondwatertekort

Een van de adviezen is om kritisch te bekijken of een bedrijf dat veel water nodig heeft, zich wel moet vestigen op hooggelegen zandgronden. In die gebieden is nu al anderhalf jaar sprake van een fors grondwatertekort. De langdurige droogte zorgt ook voor lage waterstanden in de rivieren. Nederland gaat overleggen met België, Frankrijk en Duitsland over de Rijn en de Maas. Ingrepen daarvan in de afvoer van rivierwater hebben direct gevolgen voor de hoeveelheid en de kwaliteit van het water dat Nederland bereikt. Een groot deel van Nederland haalt zoetwater uit de rivieren.

De klimaatscenario’s van het KNMI wijzen uit dat er in de toekomst mogelijk vaker drogere zomers zullen zijn met minder aanvoer van rivierwater. Vooral voor de hooggelegen delen in Nederland zijn structurele oplossingen nodig, omdat in deze regio’s geen water vanuit de rivieren kan worden aangevoerd.

Tegen de grenzen aan

Sinds 2010 werkt het ‘Deltaprogramma Zoetwater’ aan de voorbereiding op droogte. Het doel van het programma is dat Nederland in 2050 bestand moet zijn tegen watertekorten. Volgens het rapport lopen we ‘tegen de grenzen aan van de mogelijkheden binnen het huidige watersysteem bij het omgaan met droogteproblematiek’.

Lees ook:

Door de droogte knappen steeds meer waterleidingen

De droogte zorgt ervoor dat waterleidingen vaker breken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden