Eurovisie

Maastricht weigerde 'wurgcontract' songfestival te tekenen

Rob van de Wiel, directeur van congrescentrum MECC te Maastricht ontvangt Sietse Bakker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), toen de stad nog in de race was om het Songfestival. Beeld ANP

Maastricht weigerde een door de NPO voorgelegde samenwerkingsovereenkomst over het songfestival te tekenen. Dat blijkt uit de notulen van een besloten vergadering op 8 augustus.

Volgens de Maastrichtse wethouder John Aarts van financiën (VVD) was dit een 'wurgcontract'. In die overeenkomst van de NPO stonden volgens Aarts zaken die eerder niet aan bod waren geweest, en die erop neerkwamen dat alle risico's op de stad en zalencentrum het MECC zouden worden afgewenteld. De gemeenteraad van Maastricht besloot op 8 augustus tijdens de vergadering niet te tekenen voor deze 'carte blanche'.

De raad verwierp ook een eis van de NPO om zalencentrum MECC grondig te verbouwen. De raad besloot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan de NPO voor te leggen waarin de financiële risico's beter zijn afgedekt. Maar op 30 augustus koos de NPO voor Rotterdam als plek waar het Songfestival plaats zal vinden.

In de besloten raadsvergadering zei Aarts dat de NOS ‘denkt dat Maastricht gek is als Maastricht de oorspronkelijke overeenkomst zou tekenen.’ De gemeente zou dan afhankelijk zijn van de redelijkheid van de NOS. "Dit is immers een blanco cheque", aldus Aarts volgens de notulen van een geheime vergadering van de gemeenteraad, in handen van dagblad De Limburger. 

Directeur Rob van de Wiel van het MECC hield de raad voor dat de prestigieuze kunstbeurs TEFAF jaarlijks in het zalencentrum wordt gehouden met een contract waarmee MECC uit de kosten komt. Ook rond het songfestival denkt het MECC de kosten te kunnen dekken, maar Van de Wiel wijst erop dat NPO probeert ‘de voorwaarden door te verleggen naar de stad’.

De raad besloot op 8 augustus de procedure voor het binnenhalen van het songfestival voort te zetten, maar niet onder de voorwaarden die NPO stelde.

Lees ook: 

Rotterdam mag volgend jaar het Songfestival gaan organiseren

Rotterdam kan zijn windmachines en glitterkanonnen alvast klaarzetten: de NPO maakte bekend dat volgend jaar de 65e editie van het Eurovisiesongfestival mag gaan organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden