Steekpartij

Maaltijdbezorger in Zaandam gestoken, kort na ingaan messenverbod

null Beeld rv
Beeld rv

Een 16-jarige maaltijdbezorger is vrijdagavond in Zaandam geslagen en gestoken door drie jongens.

Redactie

De jongen is medisch behandeld, de drie verdachten zijn opgepakt. De steekpartij gebeurde enkele uren nadat de gemeente Zaanstad een messenverbod had uitgevaardigd.

De jongen parkeerde zijn brommer bij een flat aan de Indigostraat, bracht de maaltijd naar binnen en ontdekte toen hij terugkwam dat het bezorgeten was gestolen. Getuigen wezen in de richting van drie jongens die ervandoor waren gegaan. De maaltijdbezorger ging erachteraan om verhaal te halen. Er ontstond een ruzie waarbij hij werd geslagen en ook met iets is gestoken. De politie ging erop af, kwam de drie tegen en pakte ze op. De verdachten zijn jongens van 16 en 17 uit Zaandam en een 15-jarige jongen uit Westzaan.

Vrijdag kwam de gemeente Zaanstad (waar Zaandam onder valt) met een verbod op het bij je hebben van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. "Wapens en geweld moeten onze gemeente uit", stelde burgemeester Jan Hamming.

Het bezit en gebruik van de wapens is een groot probleem in Zaanstad. In 2017 zijn 138 incidenten geregistreerd met een wapen waarbij de politie moest optreden. In 2019 steeg dit al naar 171. Dit jaar zijn er, ondanks de coronacrisis, al 142 incidenten geweest, verspreid door de hele gemeente.

Lees ook:

Jongeren met messen, is het probleem echt zo groot?

Landelijk ontbreken harde cijfers over jeugd en messenbezit. Toch moeten we signalen serieus nemen dat jongeren wapenbezit normaal gaan vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden