Nieuws Vaccinaties

‘Maak vaccinatie verplicht voor toegang tot kinderopvang’

Beeld ANP

De overheid moet duidelijker zijn over het belang van het vaccineren van kinderen tegen onder meer de mazelen. Ga ouders vertellen dat vaccineren de norm is, adviseert een commissie aan het kabinet. Momenteel is 90,2 procent ingeënt. Als de vaccinatiegraad opnieuw daalt, is verplicht inenten noodzakelijk. In de Tweede Kamer groeit de roep om dit soort drastische maatregelen.

Op Urk was maandag sprake van de elfde besmetting met mazelen. Op het voormalige eiland met een voornamelijk christelijke bevolking, is iets minder dan 60 procent ingeënt. Een uitbraak van mazelen komt lang niet alleen voor in christelijke kring. Behalve geloofsovertuiging zijn de vrees voor bijwerking en wantrouwen tegen het inentingsprogramma voor ouders redenen om niet in te enten, zo blijkt uit onderzoek. Eerdere uitbraken waren er dit jaar in Leiden en Den Haag.

De vaccinatiegraad daalde de afgelopen jaren, maar is sinds een paar maanden stabiel op 90,2 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie streeft naar 95 procent. Dan is het mogelijk de ziekte wereldwijd uit te roeien. Zolang in andere delen van de wereld het percentage nog veel lager is, kan de ziekte zich ook in Nederland voordoen. Als dat gebeurt en de vaccinatiegraad is boven de 95 procent dooft een uitbraak vanzelf.

Kan de overheid vaccineren verplichten?

De politiek worstelt met de vraag welke nieuwe maatregelen nodig zijn. Is de vrijheid om je kinderen niet in te enten een recht op zelfbeschikking of kan de overheid vaccineren verplichten om een ziekte uit te roeien? De commissie onder leiding van het ex-Kamerlid Roos Vermeij vindt de vaccinatiegraad zorgwekkend laag en adviseerde maandag meer met ouders te praten. Daarbij mag best gewezen worden op het maatschappelijk belang van vaccineren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, volksgezondheid) doet dat zelf al. Eerder dit jaar zei hij tegen orthodox-christelijke weigeraars: “Het is naastenliefde omdat je anderen ermee kunt beschermen.”

Als de vaccinatiegraad opnieuw daalt, moet inenten een voorwaarde worden bij de toegang tot kinderopvang, vindt de commissie-Vermeij. De verantwoordelijkheid voor die maatregel ligt bij de overheid en niet bij de opvang. Het advies meldt niet hoe ver de vaccinatiegraad verder zou kunnen dalen tot de grens van een wettelijke plicht wordt bereikt. Het kabinet heeft het RIVM al om raad gevraagd wanneer stevig ingrijpen nodig is.

De VVD die keuzevrijheid hoog in het vaandel heeft, vindt in dit geval ‘het belang van elkaar beschermen’ zwaarder wegen, zo maakte fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer vorig jaar al duidelijk. De opvang moet kinderen die niet zijn ingeënt kunnen weigeren, vindt hij.

Het D66-Kamerlid Rens Raemakers diende een wetsvoorstel in waarmee de opvang kinderen die niet zijn ingeënt de deur kan wijzen. De Raad van State was kritisch over dit voorstel. De opvang kan kinderen nu ook al weigeren, maar beschikt vaak niet over de juiste gegevens. Die zijn privé en zullen dat blijven. Raemakers houdt toch vol. Hij zegt dat vaccineren verplicht moet worden als het percentage niet-ingeënte kinderen opnieuw daalt. Het Kamerlid weet wel waar de grens moet liggen: op 90 procent. “Je hebt nooit het juiste percentage te pakken. Wij moeten nu actie ondernemen.”

Lees ook:

Weigerbeleid rond vaccinaties bij crèches is juridisch niemandsland

Mogen kinderdagverblijven kinderen weren die niet zijn ingeënt tegen de mazelen? Veel crèches denken erover na na de mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag. Vijf vragen over dit juridische niemandsland

‘Moet mijn 9-jarige zoon al een HPV-vaccinatie krijgen?’

Ook jongens moeten voortaan een HPV-prik krijgen, wat de Gezondheidsraad betreft. Hoe goed het lukt om hen en hun ouders te overtuigen van het nut van de prik, is de vraag. 

Politiek front tegen vaccinatie-weigeraars wordt steeds breder

Meer dan bij de vorige mazelen-uitbraak klinkt in de politiek de roep om vaccinaties minder vrijblijvend te maken. De VVD en de ChristenUnie wegen de dilemma’s anders, nu zo veel ouders hun kinderen niet laten inenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden