Vogelgriep

LTO: Vogelgriep blijft, maar een vaccin kan uitkomst bieden

Kippenschuur in Wijk en Aalburg. Minister Carola Schouten van landbouw stelde in november een landelijke ophokplicht in, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan.  Beeld ANP / Robin Utrecht
Kippenschuur in Wijk en Aalburg. Minister Carola Schouten van landbouw stelde in november een landelijke ophokplicht in, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan.Beeld ANP / Robin Utrecht

Kan een vaccin de vogelgriep binnenkort buiten de staldeur houden? De LTO hoopt het.

Redactie Trouw

De vogelgriep is wijdverspreid en niet meer zo seizoensgebonden zoals eerder wel het geval leek. Daarom zou moeten worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee op het moment dat het virus ergens in een stal opduikt. Dat zegt Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep pluimvee van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

De Jong reageert op een Duits onderzoek naar de vogelgriep waarin geconstateerd wordt dat Europa niet eerder te maken heeft gehad met zo’n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu. Volgens Duitse onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), een overheidsinstituut dat onderzoek doet naar dierenwelzijn, worden er dagelijks nieuwe besmettingen met de vogelgriep vastgesteld.

In Duitsland alleen zijn sinds begin oktober 394 besmettingen geconstateerd bij wilde vogels. Het gaat in de meeste gevallen om eenden, ganzen, zwanen en meeuwen. Ook werd vogelgriep gesignaleerd bij 46 Duitse pluimveebedrijven.

Het hele jaar aanwezig

De Jong onderschrijft de conclusies van het FLI. Voorheen dook het virus vooral op in landen met veel water, zoals Nederland. Dat gebeurde vaak alleen in het trekseizoen, dus in de laatste maanden van het jaar. Nu duikt het virus ook in drogere gebieden op en is het het hele jaar aanwezig. Zo werd het virus afgelopen voorjaar in nesten met jonge vogels ontdekt.

Net als het griepvirus bij mensen zorgt de vogelgriep in het najaar en de winter voor problemen, zegt De Jong. Nederlandse pluimveehouders lukt het vrij goed om het virus buiten de deur te houden. Maar als dieren besmet raken met het virus, is het beleid dat stallen geruimd moeten worden. Volgens LTO’er De Jong zou een vaccin soelaas kunnen bieden.

De Jong wijst erop dat grote farmaceuten al werken aan een vaccin tegen het virus. Volgens hem willen nog niet alle landen daaraan. Er leven zorgen over de veiligheid van vlees en eieren van ingeënte dieren. Maar nu het virus zo hard om zich heen grijpt, zien steeds meer landen ook de noodzaak in. De producten van ingeënte dieren zijn volgens hem veilig voor consumptie.

Grote impact

In Nederland is het aantal besmettingen bij pluimveebedrijven op twee handen te tellen. Maar wel met grote impact. Zo zijn dit jaar bij een pluimveebedrijf in het Groningse Lutjegast alle 48.000 legkippen uit voorzorg gedood door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het Gelderse Otterlo en in het Noord-Hollandse Grootschermer werden samen meer dan 110.000 kippen afgemaakt.

In Barneveld hadden 277 pluimveebedrijven te maken met een vervoersverbod en andere maatregelen. Het relatief lage aantal besmettingen betekent dus niet dat Nederlandse pluimveehouders achterover kunnen leunen. Dat doen ze ook niet. Volgens De Jong beperken pluimveehouders hun sociale contacten sterk uit angst en om het virus buiten de deur te houden.

De komende tijd zijn er proeven met vaccins in onder andere Nederland, België en Frankrijk. In Frankrijk zorgt het virus vooral bij eenden voor problemen.

Lees ook:

Toch weer vogelgriep in Nederland: bedrijf geruimd en landelijk geldt een ophokplicht

Drie maanden nadat de ophokplicht voor pluimvee werd opgeheven, heeft minister Schouten (landbouw) opnieuw verordonneerd dat kippen, kalkoenen en ander pluimvee van commerciële bedrijven binnen moeten blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden