Vuurwerkvrije zones

Longfonds wil meer vuurwerkvrije zones, want ‘vuurwerk veroorzaakt gezondheidsklachten’

Nieuwjaarsnacht in Utrecht. Beeld ANP

Longpatiënten beleven dinsdag net als andere jaren een benauwde jaarwisseling door vuurwerk. Een op de tien ontvlucht daarom zijn huis. Vuurwerkvrije zones helpen longpatiënten, meldt het Longfonds.

Negen van de tien longpatiënten heeft tijdens de jaarwisseling last van hoesten, kortademigheid of benauwdheid. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds. De boosdoener: vuurwerk. Voor één op de tien mensen met astma of COPD zijn de klachten dusdanig dat ze dit jaar het huis uit vluchten naar een vuurwerkvrije locatie. In Nederland leven 1,2 miljoen mensen met een longziekte.

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds vindt dat mensen zich te weinig bewust zijn van gezondheidsklachten veroorzaakt door luchtvervuiling door het afsteken vuurwerk. De concentraties fijnstof liggen in een nieuwjaarsnacht gemiddeld veertig keer hoger dan normaal, vergeleken met smog in megasteden als New Delhi. Vooral bij mist en weinig wind lopen de concentraties op. 

Het Longfonds is daarom voorstander van meer vuurwerkvrije zones. “Het is te gemakkelijk om te zeggen dat deze mensen maar even een nachtje op hun tanden moeten bijten”, Rutgers. “Steeds meer gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in, dat juichen we als Longfonds toe. Die zones kunnen handig zijn voor mensen met longziekten. Want hoe mooi vuurwerk ook kan zijn, het is slecht voor ieders longen.”

‘Wij zijn niet voor een verbod’

Rutgers wil echter niet te veel op de stoel van politici gaan zitten. “Het verbieden van vuurwerk, daar zijn wij niet voor. Mensen met longziekten willen dat denk ik ook niet. Oud en Nieuw is een bijzonder moment, dat wil je vieren. Maar in het kader van deze dagen kun je ook rekening houden met elkaar. Het is goed om te weten dat dit probleem bestaat, want een rolstoel zie je, een longziekte niet.”

Van de 181 longpatiënten die deelnamen aan de peiling van het Longfonds blijft vrijwel iedereen op Oudejaarsdag noodgedwongen binnen. Ramen, deuren en ventilatieroosters gaan dicht. Zo ook bij Karolien van Wijk (39) uit Leiden. “Vorig jaar vierden we Oud en Nieuw op het strand, dat was letterlijk een opluchting. Nu blijven we thuis, omdat mijn man op 1 januari vroeg moet werken.”

Thuis blijven betekent binnen zitten. “In de wijk waar ik woon, wordt volop vuurwerk afgestoken dus naar buiten gaan kan echt niet. Van vuurwerklucht krijg ik een astmatische reactie waardoor mijn luchtwegen vernauwen. Ik word hartstikke benauwd. Dus zit ik binnen met Ventolin (een medicijn, red.) in de aanslag.”

Vanachter de ruiten geniet Van Wijk alsnog van het vuurwerk. “Siervuurwerk vind ik prachtig. Als tiener ging ik ook de straat op, toen had ik nog geen astma. Nu maak ik er binnen een gezellige avond van met vrienden, maar ik hoop wel dat de vuurwerklucht snel wegwaait.”

Lees ook: 

De e-sigaret vergroot de kans op longziekten

De e-sigaret is minder schadelijk dan tabak, maar gebruikers riskeren alsnog  chronische longziekten, zoals astma en bronchitis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden