Herindelingsverkiezingen

Lokale partijen winnen flink bij herindelingsverkiezingen in Groningen en Noord-Brabant

Ankie Broekers-Knol in gesprek met gemeenteraadsleden Stefanie Vulders, Guus Mulders (CDA), Anne Cristien Spekle (VVD) en Jean Coumans (PrO). Beeld Gemeente Oisterwijk
Ankie Broekers-Knol in gesprek met gemeenteraadsleden Stefanie Vulders, Guus Mulders (CDA), Anne Cristien Spekle (VVD) en Jean Coumans (PrO).Beeld Gemeente Oisterwijk

In Groningen en Noord-Brabant hebben de lokale partijen gewonnen bij de herindelingsverkiezingen. In zeven gemeenten werd woensdag gestemd vanwege een gemeentelijke herindeling.

In Oisterwijk zijn de VVD en de Partij Gemeente Belangen de grootste geworden. Beide partijen kregen genoeg stemmen voor zes zetels. PRO, Algemeen Belang en CDA hebben 3 zetels bemachtigd en D66 heeft 2 zetels behaald. Op de partij WIJ! stemden onvoldoende mensen om een zetel in de gemeenteraad te krijgen. Het opkomstpercentage was 45 procent.

In Vught werd Gemeentebelangen de grootste met 6 zetels, gevolgd door D66 die op 5 uitkomt. De VVD en de gecombineerde lijst van PvdA/GroenLinks kregen beide genoeg stemmen voor 4 zetels. Het CDA komt uit op 3 en de SP eindigde onderaan met 1 zetel. Het opkomstpercentage was 51 procent.

In Boxtel werd BALANS de grootste partij. In die gemeente is geen zetelverdeling bekendgemaakt, maar enkel het aantal stemmen dat een partij heeft gekregen. De zetels volgen vrijdag. Combinatie95 eindigde op de tweede plek, gevolgd door het CDA, PvdA/GroenLinks, de VVD, de SP, en D66. Onderaan eindigde INbox. In Boxtel was het opkomstpercentage 46,73 procent.

De verkiezingen zijn gehouden, omdat vanaf 1 januari de gemeenten worden heringedeeld. De gemeente Haaren wordt opgesplitst en aan Oisterwijk wordt het dorp Haaren toegevoegd. Het dorp Esch gaat bij de gemeente Boxtel horen en Helvoirt bij de gemeente Vught.

Lokaal Belang de grootste in Eemsdelta

Lokaal Belang Eemsdelta heeft een groot aantal zetels veroverd in de nieuwe gemeente Eemsdelta in Groningen. De lokale partij kreeg woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen genoeg stemmen voor 11 zetels. Daarmee laat Lokaal Belang Eemsdelta de rest ver achter zich.

De op een na grootste partij is de PvdA met 5 zetels. Daarna volgen ChristenUnie, VVD en CDA met ieder 3 zetels. Gemeentebelangen Eemsdelta en GroenLinks komen beide op 2 zetels uit. Daarnaast kregen drie partijen onvoldoende stemmen om een zetel in de raad te bemachtigen, te weten: Seniorenpartij Eemsdelta, Jongerenpartij Eemsdelta en D66.

De opkomst van de verkiezingen is uitgekomen op 44,21 procent. Het gaat officieel nog om een voorlopige uitslag. Op vrijdag maakt het stembureau de definitieve zetelverdeling bekend.

In Groningen werden verkiezingen gehouden omdat daar vanaf volgend jaar Delfzijl, Appingedam en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen.

Lokaal Belang Eemsdelta is een fusie van de drie grootste lokale partijen: Fractie 2014 uit Delfzijl, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit. “Ik ben echt een heel blij mens”, zegt lijsttrekker Annalies Usmany tegen het Dagblad van het Noorden. “Ik had gehoopt dat we zouden winnen, maar dit had ik niet verwacht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden