ReportageCoronamaatregelen

Lockdown? Snel nog even naar de kapper en massagesalon

Kapper Jaap van de Akker knipt op maandag nog snel even een paar klanten, met het oog op een mogelijke lockdown.Beeld Ton Toemen

Een nieuwe lockdown, of toch niet? In Brabant wordt het zekere voor het onzekere genomen en laten mensen zich gauw nog even extra in de watten leggen. Kappers, masseurs en schoonheidsexperts horen hun telefoon onophoudelijk rinkelen.

Eigenlijk is Jaap van den Akker vrij vandaag. Net als de meeste kappers laat hij zijn scharen en kammen doorgaans links liggen op maandag, pas dinsdags dwarrelen de eerste lokken richting de vloer van zijn herenzaak in Bergen op Zoom. Maar vanmiddag opent Kapper Jaap tóch de deuren. “Het is zo druk dat ik een uitzondering maak”, verklaart Van den Akker zijn besluit. “Mensen blijven namelijk maar bellen met de vraag ‘of het nog even vlug kan’.”

Zijn klanten willen hun haren voor de zekerheid laten kortwieken. “Wie weet gaat het land opnieuw op slot”, legt de Brabantse kapper uit. “Een tweede lockdown zit er dik in natuurlijk, kijk maar naar de maatregelen in de rest van Europa. Hier in de zaak zie ik dat mensen alvast vooruitlopen op de mogelijkheid dat Nederland weer dichtgaat.”

Vanmiddag heeft Kapper Jaap nog wat gaatjes, morgen zijn de knipstoelen de hele dag bezet. “Oudere mensen zijn wat voorzichtiger, merk ik, bezoeken de zaak in beperkte mate. Maar jongeren stappen zonder angst binnen.” Zij kijken vooral op tegen die eventuele lockdown, net als Van den Akker zelf. “Maar als het moet, dan moet het. Gelukkig heb ik in mijn twintig jaar als kapper een spaarpotje opgebouwd.” En rinkelt de kassa extra vaak nu klanten hun kapsel lockdownproof willen laten knippen, voegt hij lachend toe.

Ook elders in Brabant ontwaren ondernemers coronacommotie. Zo is het klantenbestand van Tilburg Massage de afgelopen anderhalve week flink uitgedijd. Vlijen zich normaal gesproken wekelijks zo’n 150 tot 200 mensen neer op de tafels van in totaal vier praktijken, nu komt er wekelijks 200 tot 250 man langs voor een sport-, ontspannings- of meditatieve oliemassage.

Met een ‘thuisblijf’-devies in het vizier, leggen mensen zichzelf nu nog eens even extra in de watten, stelt eigenaar Rob van den Dobbelsteen. “Het is extreem druk. Vaste klanten plannen alvast vooruit, drie van hen komen nu zelfs twee keer in de week. Mensen weten hoe een lockdown is, we weten wat een sluiting ons gaat brengen. Wat straks mogelijk niet meer kan, halen we nu op voorhand alvast in.”

‘Mensen zoeken naar andere vormen van vertier’

Dat de telefoon van Tilburg Massage nu onophoudelijk rinkelt, heeft ook te maken met het sluiten van kroegen en restaurants, denkt Van den Dobbelsteen. “Mensen zoeken naar andere vormen van vertier. Ze willen consumeren, geld uitgeven nu het nog kan. Iedere dag worden we knettergek gemaakt met al die akelige coronaverhalen en –cijfers. In die hectiek voelen we de behoefte om onszelf te verwennen.”

Ook de agenda van Evelien Leijten van schoonheidsinstituut Evelien Résidence de Beauté is bomvol. “Ik ben blij dat ik in oktober een extra medewerker heb aangenomen”, zegt ze lachend. Haar valt op dat mensen niet alleen langskomen om zich in haar stoel mooi te laten maken. Sinds een aantal weken vragen klanten haar vaker om adviezen op het gebied van gezond leven.

“Er is veel interesse in tips over voedingssupplementen, geschikte beweging en een positieve mindset. Vragen over binnenkant dus, niet alleen de buitenkant. Ook zo anticiperen mensen op die mogelijke tweede lockdown.” Ze willen gezond zijn, hun afweersysteem opkalefateren. “We proberen iedereen te helpen, maar nu het zo druk is moeten we soms ‘nee’ verkopen.”

Lees ook:

Deze maatregelen kan het kabinet nog nemen om het aantal besmettingen te verlagen

Mogelijk kondigt het kabinet nieuwe beperkingen aan, nu het aantal besmettingen hoog blijft. Welke maatregelen kan het kabinet nog nemen?

De Eerste Kamer wordt bestookt met boze mails over de coronawet, maar dan de versie van vijf maanden geleden

Eerste Kamerleden zien hun mailbox overstromen: parlementariërs die voor de coronawet stemmen worden op een lijn gesteld met nazi’s. Na vijf maanden discussie neemt de Eerste Kamer de komende week het finale besluit over de coronawet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden