LiveblogCoronavirus
Live - Geen mondkapje is cel of torenhoge boete in Koeweit en Qatar
In dit liveblog van zondag 17 mei houden we de ontwikkelingen rond het coronavirus bij.
• Teruglezen? Lees hier het liveblog van zaterdag 16 mei terug
• Klik op ‘bekijk belangrijke updates’ om de relevantste ontwikkelingen te filteren.
• Veelgestelde vragen, de laatste cijfers/grafieken en belangrijkste achtergrondverhalen: Trouw.nl/corona.
• Download onze gratis app en krijg een bericht bij belangrijke updates. Of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.
-
Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het liveblog van maandag 18 mei.
-
Madagaskar betreurt eerste sterfgeval door corona
In Madagaskar is voor het eerst een coronapatiënt overleden. Het gaat volgens de gezondheidsautoriteiten om een 57-jarige man, die als parkeerwachter werkte bij een ziekenhuis. Voordat hij besmet raakte had hij al medische klachten, waaronder een hoge bloeddruk en diabetes.
Op de eilandstaat in de Indische Oceaan zijn sinds het virus er twee maanden geleden opdook 304 infectiegevallen geregistreerd. Madagaskar kwam in het nieuws door een kruidenmengsel van eigen kweek dat volgens president Andry Rajoelina de lijders aan Covid-19 geneest. Op tv zei hij zondag dat dit eerste sterfgeval niet door het wondermiddel kon worden voorkomen omdat het slachtoffer al te ernstig ziek was en aan de beademing lag.
-
Toch weer veel coronadoden in Frankrijk
Het aantal coronadoden in Frankrijk is in een dag tijd toch weer flink toegenomen, met 483. Dat maakte de gezondheidsautoriteit zondag bekend. Daarmee kwam het totaal op 28.108. Zaterdag werden minder dan honderd sterfgevallen door toedoen van het virus gemeld.
Het aantal besmette personen dat in een ziekenhuis ligt, nam wel iets af. Hetzelfde gold voor de groep patiënten die op de intensive care wordt beademd. Dat zijn er nog ruim 2000.
-
Strandtenten in Den Haag vanaf woensdag gedeeltelijk open
De strandtenten bij Den Haag willen vanaf woensdag meer faciliteiten gaan bieden aan bezoekers van het strand. Dat bevestigt André Triep, de voorzitter van de vereniging van Strandexploitanten, naar aanleiding van een bericht van Omroep West. De vereniging heeft een brief naar de gemeente gestuurd waarin deze gedeeltelijke opening wordt aangekondigd. De strandtenten willen consumpties via een take away aanbieden, willen strandbedjes verhuren en ook de toiletten gaan weer open.
"In andere badplaatsen mogen wel al strandbedjes worden neergezet, maar bij ons niet. We vinden dat één lijn moet worden getrokken. Het wordt met Hemelvaart hartstikke mooi weer. Het gat wat nu geslagen is, omdat we al zolang niet open mogen, gaat hier niet mee dicht. Maar we kunnen toch weer wat verdienen en kunnen weer ons personeel inzetten."
-
Geen mondkapje is cel of torenhoge boete in Koeweit en Qatar
Wie in Koeweit en Qatar in het openbaar geen mondkapje draagt, kan rekenen op celstraffen of torenhoge boetes, maakten de regeringen van beide Arabische Golfstaten zondag bekend. Die drastische maatregelen zijn volgens de regeringen nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.
Het ministerie van Volksgezondheid van Koeweit zei dat mensen zonder mondkapje een maximumboete van 5000 dinar (ongeveer 15.000 euro) tegemoet kunnen zien. De hoogst mogelijke celstraf is drie maanden.
In Qatar worden overtreders maximaal beboet met 200.000 rial (ongeveer 50.000 euro). Wie voor de maximale tijd naar de gevangenis moet, zit volgens de staatstelevisie maar liefst drie jaar.
Volgens de officiële tellingen hebben de zes Golfstaten bij elkaar 137.400 besmettingsgevallen geconstateerd en 693 doden te betreuren. Reizigers uit het buitenland namen het virus aanvankelijk mee. Daarna verspreidde het zich met name onder armlastige arbeidsmigranten die dicht op elkaar wonen.
AFP - Op de straten van Qatar's hoofdstad Doha. -
Stijging dodental Italië laagste sinds 9 maart
Het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië is met 145 gestegen naar 31.908. Het gaat om de laagste stijging sinds 9 maart. De autoriteiten maakten een dag eerder nog melding van 153 sterfgevallen door het virus.
De Italiaanse autoriteiten hebben bij 225.435 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het longvirus. Zeker 125.176 van die patiënten zijn alweer hersteld. Er kwamen het afgelopen etmaal 675 nieuwe besmettingen aan het licht. Dat is het laagste aantal sinds 4 maart.
Het officiële dodental in Italië is het derde in de wereld, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen land. Daar zijn volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins-universiteit ruim 88.000 coronapatiënten overleden en meer dan 1,4 miljoen besmettingen gemeld.
-
Kabinet ontwikkelt systeem om coronamaatregelen bij te sturen
Het kabinet is bezig met een methode om snel te kunnen bijsturen als het nieuwe coronavirus weer zou oplaaien. Er moet een soort 'bestuurlijk dashboard' komen waarin alle gegevens over de ontwikkeling van het virus, de situatie in de zorgsector en het effect van (het loslaten) van de maatregelen worden verzameld. Daarmee kan het kabinet eventueel op de rem trappen of de versoepeling terugdraaien als de verspreiding weer toeneemt.
Ingewijden bevestigen zondag berichtgeving daarover van het AD. De Tweede Kamer drong eerder al aan op een systeem om goed te kunnen monitoren wat er precies gebeurt in Nederland zodra mensen weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen. Zorgminister Hugo de Jonge maakt haast met de ontwikkeling, omdat vanaf 1 juni meer maatregelen zouden worden versoepeld. Dinsdag wordt een definitief besluit daarover genomen.
De horeca mag dan weer deels open, net als musea, culturele instellingen en het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat veel meer mensen op de been komen en het virus meer kans krijgt om zich te verspreiden.
-
Kabinet praat over sociaal-maatschappelijke impact coronacrisis
Een groot deel van het kabinet heeft zondag opnieuw urenlang overlegd over de coronacrisis. Het beraad dat elk weekend plaatsvindt op het Catshuis in Den Haag, stond deze keer onder meer in het teken van de sociaal-maatschappelijke impact van de al een paar maanden durende crisis. Daarvoor waren burgemeester Femke Halsema en hoogleraar pedagogiek Micha de Winter aangeschoven.
Daarnaast lieten de bewindslieden zich zoals gebruikelijk bijpraten door RIVM-directeur Jaap van Dissel over de stand van zaken met het virus en de situatie in de ziekenhuizen. De laatste cijfers geven aan dat minder mensen overlijden aan het virus en het aantal ziekenhuisopnamen verder afneemt.
Ook bereidde het kabinet alvast besluiten voor die deze week worden genomen, zoals hoe het verder gaat met de eerder aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen die per 1 juni zouden ingaan. Volgens de routekaart gaan onder meer de buitenterassen en horeca beperkt open, evenals de bioscopen en culturele instellingen. Daar mogen dan maximaal dertig mensen bijeenkomen. De afstandsregel van 1,5 meter blijft daarbij gelden. Ook de middelbare scholen starten weer op.
Maandag praten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de maatregelen en de voorgenomen versoepeling. Dinsdag komt het Ministeriële Crisisberaad (MCCb) bijeen om een klap te geven op de nieuwe adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen.
-
India verlengt nationale lockdown tot 31 mei
De Indiase regering heeft besloten de lockdown die voor het hele land geldt om het coronavirus in te dammen, te verlengen tot ten minste 31 mei. Toch komen er ook enkele versoepelingen van de richtlijnen, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekend. Sportcomplexen en stadions mogen weer worden gebruikt, maar toeschouwers zijn niet welkom.
Reizen naar andere deelstaten wordt weer mogelijk voor mensen die daarvoor een vergunning hebben gekregen. Het publieke transport blijft voorlopig stilliggen. Winkelcentra, (sport)scholen en bioscopen moeten de deuren gesloten houden. Dat geldt ook voor de toeristische trekpleisters.
De deelstaat Maharashtra, met de financiële hoofdstad Mumbai, had de lockdown al op eigen initiatief verlengd tot het eind van deze maand. De gezondheidsautoriteiten van de deelstaat meldden 30.706 coronapatiënten, ruwweg een derde van het totaal aantal bevestigde Indiase besmettingsgevallen. Het landelijk dodental steeg zondag licht tot bijna 2900. India heeft ruim 1,3 miljard inwoners.
-
Aantal coronapatiënten op intensive care blijft stabiel
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is weer licht gestegen naar 349. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemt dit stabiel.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Na de snelle afname de afgelopen week, trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC patiënten. De komende dagen moeten uitwijzen of de daling verder doorzet."
Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er 346 in Nederlandse ic's en drie in Duitsland. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen bedraag nog 919, dat zijn er 52 minder dan op zaterdag.
De ic's bieden steeds meer ruimte voor andere patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Momenteel liggen er 482 patiënten die geen Covid-19 hebben op de ic's, meldt het LCPS.
-
Britse regering steekt 131 miljoen pond in vaccinproductie
De Britse regering trekt 131 miljoen pond (ongeveer 147 miljoen euro) uit om een vaccinfabriek sneller te laten openen. De faciliteit moet volgens de planning in de zomer van het volgend jaar in bedrijf zijn.
De Britse regering bereidt zich daarmee voor op een snelle productie als er eenmaal een vaccin voor het nieuwe coronavirus is. Het productiebedrijf moet in de eerste vier tot zes maanden na de opening van de permanente faciliteit 70 miljoen vaccins kunnen produceren. Het is van plan een tussentijdse voorziening te treffen om te beginnen met produceren zodra er een vaccin is.
AFP -
Wuhan verdubbelt dagelijks aantal coronatests naar 222.675
De Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar voor het eerst uitbrak, heeft zaterdag twee keer zoveel inwoners getest op corona dan op vrijdag, melden lokale autoriteiten. In totaal zijn zaterdag maar liefst 222.675 mensen getest op het longvirus.
De stad met ongeveer 11 miljoen inwoners begon donderdag met het testen van al zijn inwoners na een beperkte tweede corona-uitbraak. Op donderdag en vrijdag bij elkaar, waren 186.400 inwoners getest.
-
Minder coronabesmettingen bij hamsters door gebruik mondkapje
Onderzoekers in Hongkong hebben hamsters ingezet om te testen hoe effectief mondmaskers zijn in de strijd tegen het coronavirus. Ze stelden vast dat de diertjes veel minder vaak besmet raakten als dergelijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Experts van de Universiteit van Hongkong plaatsten gezonde hamsters naast diertjes die kunstmatig waren besmet met het coronavirus. Ook hingen ze medische mondmaskers op tussen de kooien. Er ging een luchtstroom van de zieke hamsters naar de soortgenoten die het virus nog niet hadden.
Het gebruik van mondmaskers leek een groot verschil te maken. Na een week was twee derde van de gezonde hamsters besmet geraakt als er helemaal geen mondkapjes waren opgehangen. Dat aantal lag fors lager als wel mondbedekking bij de kooien was aangebracht.
-
Hoe een pandemie de mode voorgoed kan veranderen
Louis Vuitton maakte mondkapjes tijdens de Sars-epidemie in 2003. Een pestepidemie in de Middeleeuwen veranderde onze manier van kleden voorgoed. Gaat corona de mode ook beïnvloeden? Het mondkapje is in elk geval hét nieuwe mode-accessoire.
Wordt ons kledingbeeld persoonlijker, luxueuzer of juist ingetogen? Gaan we ons individueler gedragen en kleden? Lees hier verder.
-
RIVM: 10 sterfgevallen, 15 ziekenhuisopnames
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er sinds gistermiddag 10 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Daarmee komt het aantal doden in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus op 5680. Zaterdag werden er nog 27 sterfgevallen gemeld.
Daarnaast telde het RIVM de afgelopen 24 uur 15 nieuwe ziekenhuisopnames, wat het totaal aantal op 11552 brengt. Minder dan zaterdag, toen werden er 45 ziekenhuisopnames geteld.
Het aantal positief geteste personen is met 125 toegenomen tot 43995. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.
-
Caribische eilanden in geldnood door coronacrisis
ANP - Rustige straten in Willemstad. Ook op Curacao gelden maatregelen tegen het coronavirus. Curacaoenaars mogen alleen de straat op om de supermarkt of bank te bezoeken. De Caribische eilanden hebben dringend geld nodig vanwege de coronacrisis. Nederland is bereid Curaçao, Sint-Maarten en Aruba te helpen. Maar tegenover de zachte leningen die de eilanden kunnen krijgen, staan harde voorwaarden. Zo moeten politici, ambtenaren bestuurders van overheidsinstellingen salaris inleveren.
Deze eisen leiden tot een nieuw conflict tussen Nederland en de andere landen binnen het koninkrijk. Premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten noemt het voorstel van staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) een ‘indecent proposal’, een oneerbaar voorstel. Lees hier verder.
-
Dodental Spanje stijgt nog wel, maar minder hard
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is zondag voor het eerst in twee maanden tijd onder de honderd uitgekomen. Het liep met 87 op naar 27.650, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat betekent dat de stijging verder aan het afnemen is. Zaterdag noteerden de Spaanse autoriteiten nog 102 nieuwe coronadoden, dat was op dat moment nog het laagste aantal sinds 18 maart.
Het zwaar getroffen Spanje heeft de binnenlandse lockdown de afgelopen tijd kunnen versoepelen. Wel zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat reizigers het virus meenemen uit het buitenland. Zo moeten passagiers op vliegvelden hun lichaamstemperatuur laten controleren.
-
Weer bezoek in verpleeghuis: 'je ziet dat mensen ervan opknappen'
ANP - Een bewoner van verpleeghuis Honinghoeve van Stichting Waalboog krijgt bezoek van zijn vrouw. Het verpleeghuis doet mee aan een proef waarbij ouderen weer mondjesmaat bezoek mogen ontvangen. Vreugde in de verpleeghuizen die sinds kort als proef per bewoner één bezoeker mogen ontvangen. Niet alleen bewoners en visite zijn veelal opgetogen, ook personeel. "Als je voor iemand zorgt en je ziet die persoon zo blij, dan is dat voor jou ook heel fijn", zegt een woordvoerster van De Ruwaard in Oss. "We merken dat bewoners echt opknappen van bezoek."
Een bewoner van De Ruwaard is als vanouds samen op zijn kamer met zijn bezoeker, al moet er afstand worden bewaard om besmetting te voorkomen. In Oss gaan ze ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.
Locatiemanager Richard Spraakman van WZH Prinsenhof in Leidschendam zag dat bewoners er "echt aan toe" waren om dierbaren in het echt te zien. "Aanvankelijk waren sommigen wel blij met het bezoekverbod, ze voelden zich veilig." Maar er hebben zich inmiddels "echt emotionele" taferelen afgespeeld in Prinsenhof. Met het afstand houden lukt het goed. "Al moet af en toe iemand tegen zichzelf zeggen: o nee, dat mag niet." Het personeel voelt zich "trots dat het met de proef een bijdrage mag leveren."
In Amersfoort doet Davidshof mee. "Woensdag zijn we opengegaan. We hebben de telefooncentrale en de receptie uitgebreid, de telefoon stond roodgloeiend", vertelt bestuurder Bob Pluijter. Mensen waren door de ontmoetingen "blij en superblij." Voor de verzorgenden is het prachtig om eraan mee te werken: "Het mooiste wat je kunt doen in de zorg."
-
De parallellen tussen deze coronatijd en de Gouden Eeuw
Ook in de Gouden Eeuw hielden besmettelijke ziekten huis. Historicus en museumdirecteur Ad Geerdink ziet in de reactie daarop ‘verrassende’ parallellen met deze coronatijd.
-
Spaanse voetbalclubs mogen beperkte groepstraining hervatten
De voetbalclubs uit de twee hoogste Spaanse profdivisies mogen vanaf maandag de groepstrainingen hervatten. Wel nog in afgeslankte vorm met maximaal tien spelers bij elkaar. Dat heeft persbureau Reuters vernomen van een bron dichtbij de organiserende LaLiga.
Een hervatting van de voetbalwedstrijden komt daarmee weer een stap dichterbij in Spanje. Voorzitter Javier Tebas van LaLiga sprak vorige week de hoop uit dat de Spaanse voetbalcompetitie mogelijk op 12 juni weer van start gaat.
Het ministerie van Volksgezondheid versoepelde zaterdag de regels voor topsporters, waarmee de clubs in de eerste en tweede profliga de derde fase van het opstartprotocol ingaan. De vierde en laatste fase is volledige groepstraining, maar dat zal pas mogelijk zijn als het coronavirus verder is beteugeld in het land. Spelers mogen al wel een tijdje individueel trainen op de complexen van de clubs.
Er staan nog elf speelrondes op het programma. FC Barcelona, de club van Frenkie de Jong, heeft aan kop van de ranglijst twee punten voorsprong op Real Madrid. De wedstrijden worden allemaal zonder publiek gespeeld.
-
Honderden online felicitaties voor koningin Máxima
ANP - De koninklijke familie op Koningsdag 2020. De felicitaties voor de jarige koningin Máxima, die zondag haar 49e verjaardag thuis viert op Huis ten Bosch, stromen binnen. De koningin zal vooral online en telefonisch felicitaties ontvangen, want coronamaatregelen verhinderen een groot verjaardagsfeest.
Onder anderen premier Mark Rutte feliciteert de koningin online. "Mijn hartelijke felicitaties voor koningin Máxima, die vandaag haar 49e verjaardag viert. Ik wens haar een feestelijke en gezellige dag toe met haar gezin", twittert Rutte.
-
Obama haalt uit naar president Trump
"Het is een illusie dat wereldleiders weten wat ze doen", zegt oud-president Barack Obama in onderstaande video, gericht aan pas afgestudeerde studenten.
-
Shkreli niet vrijgelaten om coronamedicijn te maken
De rechter heeft een verzoek van de omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli om vervroegde vrijlating afgewezen. De 37-jarige Shkreli, ook wel 'de meest gehate man van Amerika' genoemd, werd in maart 2018 tot zeven jaar cel veroordeeld omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin had opgelicht. Hij gebruikte aandelen Retrophin voor een soort piramidezwendel. Het geld dat hij daarmee ophaalde gebruikte hij om zijn eigen schulden af te lossen.
Eerder, in 2015, kocht zijn farmaceutische bedrijf een aidsmedicijn en verhoogde de prijs daarvan met 5000 procent.
Shkreli had gevraagd om vervroegde vrijlating, omdat zijn farmaceutische kennis volgens hem van pas kan komen bij het zoeken naar een medicijn tegen het coronavirus. De rechter ging niet mee in zijn betoog. "De rechtbank denkt niet dat het vrijlaten van Shkreli de bevolking zal beschermen. Ook al probeert hij zijn ervaring met geneesmiddelen te gebruiken om een medicijn tegen covid-19 te helpen ontwikkelen, dat hij naar verluidt kosteloos zou verstrekken."
"Niet verbaasd, maar zeer teleurgesteld", zei de advocaat van Shkreli, Benjamin Brafman. "De beruchte beklaagde krijgt nooit een kans, ook niet als die welverdiend is en in het belang van het land."
-
Ruim 1200 doden in de VS
In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1237 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In totaal stierven 88.675 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd.
Het aantal inwoners in de VS dat is besmet met het longvirus ligt nu op 1.466.682. Wereldwijd zijn ruim 4,6 miljoen mensen geïnfecteerd.
-
Brazilië passeert grens van 15.000 doden
In Brazilië zijn sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 15.000 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus. Dat blijkt uit officiële cijfers die zaterdag (lokale tijd) door de autoriteiten naar buiten zijn gebracht. De afgelopen 24 uur werden 816 sterfgevallen geregistreerd en 14.919 nieuwe besmettingen. Het aantal besmettingsgevallen overstijgt inmiddels de 230.000. Daarmee passeert Brazilië Spanje en Italië en staat het land wereldwijd op plek 4 qua hoeveelheid geregistreerde virusgevallen.
Met 15.633 doden en 233.142 geïnfecteerden is het land het epicentrum van de virusuitbraak in Latijns-Amerika. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het virus "een griepje" en "hysterie" noemt en forse kritiek heeft geuit op gouverneurs van deelstaten die maatregelen hebben getroffen om verspreiding tegen te gaan, is nog altijd fel tegen sociale distantie en winkel- en bedrijfssluitingen. Dat schaadt volgens hem op ernstige wijze de economie. "Werkloosheid, honger en ellende zullen de toekomst zijn van hen die de tirannie van totale isolatie steunen", twitterde de president zaterdag nog.
Eerder op zaterdag stelde Bolsonaro generaal Eduardo Pazuello aan als voorlopig minister van Volksgezondheid. Hij volgt Nelson Teich op, die vrijdag opstapte na het zoveelste conflict met de president over de aanpak van de coronacrisis. Teich was nog geen maand in functie. Half april ontsloeg Bolsonaro zijn voorganger Luiz Henrique Mandetta, ook na onenigheid over het coronabeleid. Daarna werd Pazuello, die geen medische achtergrond heeft, al aangesteld als tweede man op het ministerie, vooral om zich bezig te houden met logistiek en planning.
-
'Oud-president Obama hekelt Amerikaans coronabeleid '
De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft zaterdag in een online toespraak tot geslaagde studenten de aanpak van de coronacrisis in de VS gehekeld. Hij zei volgens The New York Times dat het de Verenigde Staten in deze zaak ontbreekt aan leiderschap.
Volgens Obama heeft het gevreesde virus het "gordijn weggetrokken van de gedachte dat de mensen aan de knoppen weten waarmee ze bezig zijn". Verscheidene van hen "doen niet eens alsof ze verantwoordelijk zijn".
Obama noemde geen namen, maar hij leverde dit commentaar na onlangs al hard te hebben uitgehaald naar het coronabeleid van zijn opvolger Donald Trump. Diens behandeling van de epidemie noemde hij in een gesprek met voormalige medewerkers "een absoluut chaotische ramp".
Obama benadrukte tijdens zijn toespraak ook hoe de gezondheidscrisis de raciale ongelijkheid in Amerika heeft onderstreept. En uitte zijn verontwaardiging over de dood van de 25-jarige Ahmoud Arbery, die op 23 februari tijdens het joggen werd vermoord in Georgia. "Een ziekte als deze benadrukt alleen maar de onderliggende ongelijkheid en de extra lasten waarmee de zwarte gemeenschap in dit land te maken hebben gehad", aldus Obama.
"We zien het in de onevenredige impact van Covid-19 op onze gemeenschap. Net zoals we het zien wanneer een zwarte man gaat joggen. En sommige mensen vinden dat ze hem kunnen stoppen en vragen stellen. En kunnen neerschieten als hij zich niet onderwerpt aan hun vraag", vervolgde hij, zonder Arbery bij naam te noemen.
De autoriteiten in de Amerikaanse staat Georgia arresteerden begin deze maand twee verdachten voor de dood van de jogger. Het gaat om een 64-jarige witte oud-politieagent en diens zoon van 34. Ze verklaarden tegenover de politie dat zij hem aanzagen voor een inbreker.
AP - Barack Obama (archiefbeeld).