StraatinterviewsVerkiezingen
Links is populair in hartje Utrecht, maar veel kiezers weten nog niet welke smaak. ‘Corona gaat voorbij, dus dat weeg ik niet mee’
In het centrum van Utrecht lopen genoeg twijfelende kiezers rond. Bij een enkeling speelt corona een grote rol. Wat zijn hun overwegingen?
Bernd Brackman (60): ‘Dit weekend neem ik een beslissing’
Twijfelt tussen SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks
“Mijn ideeën komen met geen van deze drie partijen precies overeen. De Partij voor de Dieren heeft het meest mijn lijn gevolgd. Die heeft met het zogeheten Plan B structureel een andere wereld voor ogen. Maar Esther Ouwehand is best wel anders dan Marianne Thieme, op wie ik de vorige keer stemde. Zij was echt een boegbeeld. Dus twijfel ik of ik naar de SP of GroenLinks moet overstappen. Dit weekend neem ik een beslissing. De grootste kans is dat ik op de dierenpartij stem. Ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat het daar waarschijnlijk op uitkomt.”
Noah van den Ban (22): ‘Ik stem sowieso op een zwarte vrouw’
Twijfelt tussen Bij1 en Partij voor de Dieren
“Ik heb altijd getwijfeld, maar stem altijd links. Bij1 spreekt me aan vanwege gelijkheid en lgbt-rechten. Als tweede onderwerp vind ik klimaat erg belangrijk. Corona heeft enige invloed op mijn stem. Ik ben voor lossere maatregelen en die vind je bij links niet veel. Daarvoor moet je op rechts zijn, maar dat heb ik er totaal niet voor over. Ik heb me nog niet verdiept in dit thema en weet het verschil niet tussen Bij1 en de Partij voor de Dieren. De vorige keer besliste ik in het stemhokje. Nu ga ik meer van tevoren kijken op wie ik ga stemmen. Sowieso op een zwarte vrouw.”
Jhudency-Bernard Martien (39): ‘Ik ga inhoudelijk kijken en dan afvinken’
Twijfelt tussen D66 en GroenLinks
“Naar mijn gevoel is D66 meer een verlengstuk van de VVD. Het moet niet één pot nat zijn in het kabinet. Het zou goed zijn als daar kritische geluiden zijn. Als er nu iets gebeurt, gaat D66 hup mee met de VVD. Ik kom uit de Antillen. Daar zeggen we vaak: “Heel veel slagroom, weinig chocola.” Daarmee bedoel ik: Jesse Klaver is heel mondig, altijd schreeuwen, maar als het erop aankomt, sluit hij zich aan bij de VVD en D66. GroenLinks en D66 hebben standpunten die ik belangrijk vind, zoals klimaat, onderwijs en dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Als je naar Jinek of Op1 kijkt, hebben politici mooie verhalen. Ik wil inhoudelijk kijken waar de partijen voor staan en wat ze in het verleden daaraan hebben gedaan, en dan afvinken.”
Bibi Wijnands (18): ‘Geen idee of ik links of rechts ben’
Weet nog niet goed wat ze gaat stemmen
“Dit is de eerste keer dat ik ga stemmen. Ik ben er zelf nog niet mee bezig. Geen idee of ik links of rechts ben. Waar ik op ga letten? Zo, dat is een moeilijke vraag. Ik ga studeren, dus dan kijk ik toch naar een partij die zich daar het meest voor inzet. Vluchtelingen zijn welkom. Ik ga een stemwijzer invullen en op social media als Instagram kijken. Dat zet me aan het denken. Mijn ouders zeggen dat ik moet doen wat ik zelf wil en vinden dat ik niet op een partij moet stemmen waar zij voor kiezen. Een goed advies.”
Necdet Dakman (43): ‘Ik neig voor 70 procent naar GroenLinks’
Twijfelt tussen GroenLinks en PvdA
“Ik hou van Wouter Bos. Twintig jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ik was asielzoeker. Met Bos kwam er een generaal pardon voor asielzoekers en kon ik hier wonen. Sindsdien stem ik altijd PvdA. Maar voor deze verkiezingen neig ik voor 70 procent naar GroenLinks, want de nummer 24 op de kieslijst is een Koerdische vrouw. Ik ken haar een beetje en ben zelf Koerdisch. Als zij er niet was, zou ik zeker PvdA stemmen. Ik weet het eigenlijk zeker. Nu twijfel ik niet meer: GroenLinks. Mijn hart is PvdA, maar door die Koerdische ga ik op GroenLinks stemmen. Hmmm, heel misschien kies ik toch voor de PvdA.”
Ronald van den Berg (46): ‘Corona gaat voorbij, dus dat weeg ik niet mee’
Twijfelt tussen SGP en PVV
“De SGP is net niet modern genoeg sinds Kees van der Staaij de Nashville-verklaring ondertekende. Aan de andere kant is hij heel erg constructief. Wilders heeft zijn sterke en zwakke punten. Zijn sterke punten zijn immigratie en zijn anti-islamverhaal. Zijn zwakke punt is dat hij meer asfalt wil. Dat vind ik niks. Ik woon in Bunnik bij de A27. De SGP wil juist de wegcapaciteit beter gebruiken. Daar ben ik voor. ’s Nachts is de A27 leeg. Dan zouden vrachtwagens eroverheen kunnen.
Corona gaat voorbij, dus dat weeg ik niet mee. Thema’s als woningnood, het nulurencontract en het referendum spelen al tien jaar. Vorige keer heb ik op Thierry Baudet gestemd. Hij blijft hangen bij mensen die niet in Anne Frank geloven en tegen vaccineren zijn. Dat is te eenzijdig. Die mensen mogen best worden gehoord. Maar kijk ook naar andere kiezers, zoals ik. Die is hij kwijt.”
Jason Prikken (20): ‘Ik let vooral op coronamaatregelen en de wereldpolitiek’
Twijfelt tussen Forum voor Democratie en VVD
“Bij de stemwijzer kwam de VVD bij mij bovenaan en daarna Forum voor Democratie. Die is voor het verminderen van de coronamatregelen. VVD wil ze juist behouden, zoals de avondklok. Ik let vooral op de coronamaatregelen en die brengen me aan het twijfelen. Zijn ze nou goed? Voorkomen we daarmee heel veel ellende of schaadt het onze economie en onze plek op de wereldmarkt? Momenteel ben ik in opleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. Daarom let ik meer op de politiek in de wereld en iets minder op wat er in Nederland gaande is. Waar ik de komende dagen naar kijk, is welke partij Nederland een betere positie geeft in de wereld.”
Peter van der Boom (59): ‘Het is een keuze tussen dogma en het sluiten van compromissen’
Twijfelt tussen GroenLinks en D66
“De waarden van GroenLinks kan ik heel erg volgen. Daarmee bedoel ik dat die partij een helder beeld voor ogen heeft waar het naartoe moet met Nederland. Maar GroenLinks is heel erg dwingend. Dit brengt me bij D66. Daar zie ik diezelfde waarden terug. D66 reikt zijn hand meer uit naar andersdenkenden dan GroenLinks. Het is een keuze tussen dogma en het sluiten van compromissen. Ik ga nog met mensen spreken. Dat helpt om het voor mezelf helder te krijgen.”
Tewin van den Bergh (45): ‘De ChristenUnie is niet links genoeg’
Twijfelt tussen ChristenUnie en Partij voor de Dieren
“Ik was een vaste honker en stemde op de ChristenUnie. Klimaat is mijn grootste zorg. Ik vind dat de ChristenUnie daarin niet ver genoeg gaat. De partij zat in een vrij rechtse coalitie. Ik ben bang dat als ik mijn stem aan de ChristenUnie geef, ze weer met de VVD, CDA en, wellicht, D66 in zee gaan. De ChristenUnie is niet links genoeg. Maar ik ben wel lid. De Partij voor de Dieren focust op het klimaat en dat is, naar wat ik weet, daar hét thema. Bij de ChristenUnie voel ik me niet meer zo thuis vanwege de Moria-deal. Daar had de partij niet mee moeten instemmen. De ChristenUnie gold als het sociaal en christelijk geweten in de politiek. Maar dat geweten is me bij die deal echt tegengevallen.”
Marijke Vreeburg (68): ‘Ik wil dat Kaag premier wordt, maar het programma van GroenLinks is beter’
Twijfelt tussen D66 en GroenLinks
“Het optreden van Sigrid Kaag heeft me aan het denken gezet. Ze is heel soeverein in de debatten. Heel knap. Ik wil dat Kaag premier wordt. Maar het programma van GroenLinks is beter. Ik zou niet op Jesse Klaver stemmen, maar op de nummer twee, Corinne Ellemeet. Zij doet het goed in de Tweede Kamer. Die vrouwenrol vind ik belangrijk, omdat er te weinig vrouwen zijn in de politiek. Het coronavirus beïnvloedt totaal niet mijn stemgedrag. Ik vind de lange termijn belangrijker. De vaccinatie is immers in zicht. Pas in het stemhokje ga ik beslissen. Ja, het leven van een twijfelaar is heel moeilijk.”
Lieke Timmermans (48): ‘Elke vier jaar heb ik twijfels’
Twijfelt tussen Volt, PvdA, GroenLinks en Bij1
“Mijn keuze is gebaseerd op de toekomstvisie van een partij. Ik ben lid van de PvdA, maar vind ze niet groen genoeg. GroenLinks is echt pro-klimaat. Ik geloof heel erg in Volt, omdat die pro-Europa is. Ik denk dat dat nodig is, want problemen als klimaat en vluchtelingen moet je binnen Europa oplossen. Mijn kinderen leven hier nog langer dan ik. Ik wil deels voor hen stemmen en weten wat zij belangrijk vinden. Dan kom je op klimaat als nummer één. Soms komt Bij1 erbij, want die zijn anti-racistisch. Elke vier jaar heb ik twijfels. Je twijfelt omdat je goed wilt weten waar de partijen voor staan.”
Thomas Borggrefe (63): ‘Zit er bij D66 een addertje onder het gras?’
Twijfelt tussen GroenLinks en D66
“De twijfel is of ik op een vrouw stem. Ik ben eigenlijk GroenLinksstemmer. Bij Sigrid Kaag komen voor mij denken en het hart goed bij elkaar. Zij kan Nederland een andere koers laten varen. Ik vind haar echt een vrouw die premier kan worden. Dat heb ik minder bij Jesse Klaver. Corona is voor mij geen issue deze verkiezingen. Op een paar na zitten alle partijen op dezelfde lijn. Dus er valt niet veel te kiezen. Ik heb nog nooit op D66 gestemd. Dat zou voor mij een nieuwe stap zijn. Tegelijkertijd denk ik: zit er bij D66 toch nog een addertje onder het gras?”
Lees ook:
Waarop te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021?
Veel kiezers beslissen pas op het laatste moment. Vul hier de online stemhulp Kieskompas in.