null

Herstel

Limburg krijgt loket voor afhandeling kleinere mijnschade

ANP

Limburg krijgt een loket waar inwoners schade van de voormalige mijnbouw kunnen melden en afhandelen. Dit Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) gaat burgers helpen bij mijnschade aan hun huis, bij het verhalen van schade op (rechtsopvolgers van) mijnexploitanten en het zoeken naar een aannemer. Daarnaast is het instituut ook een kenniscentrum voor onderzoek naar mijnbouwschade. Den Haag gaat voormalige mijneigenaren zoals DSM vragen de mijnschade te vergoeden. Waar dat onvoldoende blijkt, springt het Rijk bij.

Dat hebben staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) en vertegenwoordigers van de voormalige mijnregio’s in Limburg donderdag met elkaar afgesproken. Ook de Limburgse gouverneur Emile Roemer was bij dat gesprek in Heerlen aanwezig.

Limburg heeft al decennia last van bouwschade als gevolg van inzakkende of juist door de waterdruk stijgende mijngangen. De afgelopen zes jaar zijn weliswaar 24 gevallen van mijnschade gehonoreerd door de stichting Calamiteitenfonds Mijnschade Limburg, maar er zijn naar schatting zeker 10.000 mensen met mijnschade, wijst recent onderzoek door de Open Universiteit (OU) uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden