Voedselveiligheid

Lijst van ‘vieze’ restaurants openbaar

null Beeld
Beeld

Om voedselveiligheid af te dwingen gaat de NVWA inspectierapporten van restaurants openbaar maken.

Of het nu gaat om ongediertebestrijding, hygiëne of de omgang met voedsel, van horecagelegenheden die hun zaakjes niet goed op orde hebben, is dat vanaf vandaag openbaar. Rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen op de NVWA-site te staan. De waakhond probeert zo een betere naleving van de voedselveiligheidsregels af te dwingen. Ook de prestaties van visafslagen komen op openbare lijst.

Tot nu toe werden ondernemers die ondermaats presteerden anoniem vermeld, onder meer in de jaarlijkse rapportages. Alleen van horecazaken in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en Nederlandse lunchrooms was informatie over de voedselveiligheid bij wijze van proef al wel beschikbaar. De Tweede Kamer drong op deze maatregel aan. “Informatie over andere horecagelegenheden in alle andere gemeenten wordt vanaf nu stapsgewijs toegevoegd”, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Reputatieschade via deze ‘digitale schandpaal’

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het goed dat er bij excessen wordt ingegrepen door de NVWA, maar vreest voor reputatieschade via deze ‘digitale schandpaal’. “Het kan niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat. Dit heeft een enorm effect op de bedrijfsvoering”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. De belangenbehartiger pleit voor een herkeuring na bijvoorbeeld twee weken. Dat zou ondernemers de tijd geven om hun werkwijze aan te passen en alsnog een positieve beoordeling op de lijst te verdienen.

Maar het is de vraag of de NVWA over de capaciteit beschikt om extra keuringen uit te voeren. In 2019 voerde de NVWA ruim 17.500 inspecties uit. Aan de NOS meldde de NVWA gisteren dat dit er in principe niet meer gaan worden. In de ene regio zijn meer inspecteurs beschikbaar dan in de andere, en de KHN waarschuwt voor willekeur. Welk restaurant gecontroleerd gaat worden, is volgens KHN net een loterij. Beljaarts zegt dat KHN de publicatie van de inspectieresultaten pas zal steunen wanneer alle ondernemingen op dezelfde manier regelmatig worden gecontroleerd.

Het is niet voor het eerst dat inspectierapporten openbaar worden gemaakt. Hetzelfde gebeurde met verschillende productonderzoeken, zoals opblaasbare zwembandjes, hoverboards en ontbijtgranen. Ook voor indoorspeelhallen en visverwerkende bedrijven zijn de inspectieresultaten al eerder niet-geanonimiseerd gepubliceerd.

Lees ook:

Stormachtige toename thuiskoks brengt restaurants in verlegenheid

Het aantal hobbychefs dat vanuit hun huiskamer een restaurant runt neemt snel toe. Tot ongenoegen van restaurants, die vrezen klanten te verliezen door oneerlijke concurrentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden