Lezersreacties

Boven de discussie

‘In de nieuwe Bijbel blijft God een man’ (de Verdieping, 13 oktober) want taalkundig is dat juist. Amen. En als je bij de zegen aan het eind van de dienst afwisselend Hij en Zij zegt, wordt ‘een bom gedropt’, aldus Karin van den Broeke. Voor mij zeggen deze overwegingen meer over hoe er tegen vrouwen wordt aangekeken dan over God. H(Z)ij staat gelukkig boven deze discussie.

ds Ineke Clement, Santpoort-Noord

Koekje van eigen deeg

Inzake Dolf Jansens tirade tegen religie, waarover Stevo Akkerman zich ongerust toonde, reageert Hans Cnossen (Lezersreacties, 13 oktober) dat hij, als lid van een sollicitatiecommissie, geschokt was als bleek dat kandidaten met het nodige dedain bij voorbaat werden afgewezen omdat zij gelovig bleken te zijn. Zelf zou ik zeggen: koekje van eigen deeg. De heer Cnossen vergeet gemakshalve maar even dat in de loop der tijd heel veel sollicitanten bij religieus georiënteerde instellingen bij voorbaat zijn afgewezen omdat bijvoorbeeld hun geloof niet het juiste bleek te zijn of hun geaardheid als zondig werd beschouwd, waarmee van veel mensen hun carrière mogelijk werd gebroken.

Gerrit Goosen, Harderwijk

Juist vanwege Zijn nabijheid

Jaco Zuurmond meldt zijn bezwaren tegen hoofdletters in de NBV21 bij de aanduidingen van God (Opinie, 9 oktober). Hij sluit zijn betoog af met: ‘Ofwel, door eerbiedskapitalen te gebruiken ontkent de NBV21 vooral de ongekende nabijheid waar God zelf voor gekozen heeft’ en zo ‘gaan we zomaar aan Christus voorbij, de medemens bij uitstek’. Zuurmond gaat hier kort door de bocht. Juist vanwege Zijn nabijheid bij de mensen, wordt deze God geëerd. Zie Psalm 113, waar de Eeuwige wordt geprezen, omdat Hij, die hoog in de hemel woont, Zijn aandacht geeft aan de berooiden. Juist vanwege Zijn nabijheid eren mensen Hem – wat desgewenst uitgedrukt kan worden door eerbiedskapitalen.

Barend Drewes, Oegstgeest

Vrouwenrechten?

‘Rechters grijpen in: abortus in Mexico niet langer strafbaar’, (Trouw 9 september). ‘Voor strijders voor vrouwenrechten in Mexico is het een daverende overwinning’. Jammer dat deze ‘overwinning’ in een van oorsprong christelijke krant niet van een kritische reflectie wordt voorzien. Is niet de helft van de geaborteerde baby’s vrouw? ‘Volgens het hooggerechtshof moet het recht op zelfontplooiing voor Mexicaanse vrouwen prevaleren.’ Welke zelfontplooiing wordt toegestaan aan vrouwen die in de kiem worden gesmoord? Laten we eens beter nadenken over wanneer het vrouwenleven begint.

Everard de Jong, Hulpbisschop van Roermond

Zonder zonde

Heerlijk, die column Fictie van Stevo Akkerman over Polen (Trouw, 13 oktober). Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Henk van den Berg, Emst

Niets dan de wet

Paul Cliteur haalt hooggeleerde capriolen uit, zodat hij de hoofddoek kan weren van het hoofd van een agente. Een hoofddoek is niet neutraal, vindt hij en dat zou het vertrouwen van de burger schaden. Hier schrijft een burger. Ik voel mijn vertrouwen niet geschaad. De neutraliteit van een agente zit in haar handhaving van de wet en niets dan de wet. Of zij daar een hoofddoek bij draagt, hoge hakken, platte schoenen of anders wat, doet daaraan niets toe of af. Of is een agent in burger ook niet neutraal? Paul Cliteur zal toch echt zijn xenofobie moeten leren afschudden.

Sybrand van Dijk, Roderwolde

Keuzevrijheid van ouders

Carel Verhoef stelt voor om versplintering in het onderwijs tegen te gaan en artikel 23 te schrappen (‘Onderwijsvrijheid is een splijtzwam in de samenleving’, Opinie 14 oktober). Behelst zijn voorstel ook de versplintering van de politiek, zichtbaar in de Tweede Kamer? Keuzevrijheid is een belangrijk voorrecht van burgers: ouders kiezen het beste onderwijs voor hun kind. 70 procent van de Nederlanders kiest al decennialang voor bijzonder onderwijs. Welke politieke partij zou het op zijn geweten willen hebben ouders die vrijheid te ontzeggen?

Wim Kunst, Gasselternijveen

Ministerie opsplitsen

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire moet de Nederlandse politiek volgens een rapport van de Raad van Europa verregaande hervormingen doorvoeren (Trouw, 12 oktober). Het is nodig nog een stap verder te gaan: opsplitsen van de ministeries. Een ministerie is verantwoordelijk voor te veel dingen tegelijk: beleid moet worden ontwikkeld, uitgevoerd en beoordeeld. Een ministerie beoordeelt nu het eigen beleid. Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt. De oplossing is een functionele opsplitsing van ministeries. Ten eerste: een beleidsvoorbereidende organisatie. Deze gaat in gesprek met alle maatschappelijke organisaties en staat open voor het tegengeluid. Ten tweede: een uitvoerende organisatie. Dit is een praktische projectorganisatie die daadkracht heeft. Ten derde: een organisatie die het beleid beoordeelt. Deze organisatie moet natuurlijk onafhankelijk zijn van de andere twee organisaties, die het beleid ontwikkelen en uitvoeren.

Wouter Meijer, Naarden

Aalmoes

De nieuwe schriftgeleerden hebben het woord ‘aalmoes’, zijnde in onbruik geraakt, verbannen (Trouw, 13 oktober’. Het is vervangen door ‘gift uit barmhartigheid’. En hoe heet dan voortaan de aalmoezenier, de zielzorger die menigeen nog kent uit zijn tijd onder de wapenen? ‘Gever uit barmhartigheid’?

Henk Kouwenhoven, Zeist

In de drek roeren

Ik sluit mij geheel aan bij de vraag van Silvester van der Pol: ‘Hedendaagse slavernij is gelukkig geheel uitgebannen, toch?’ (Lezersreacties 13 oktober). Denk hierbij aan onze kleding en andere producten uit lagelonenlanden, aan de werknemers uit Oost- Europa die onze aardbeien komen plukken omdat we ze anders te duur vinden, aan de geïndustrialiseerde dierhouderij, aan de uitbuiting van de aarde. Ja, we kunnen er wat van. Maar het is natuurlijk heerlijk om in de drek van het verleden te roeren en als het dan ook nog een beetje wil gisten, dan zien en ruiken we dat hier en nu niet zo.

A.P .den Besten, Doesburg

Selectief kapitalisme

‘Het grote aflossen van coronaschulden begint’ (Trouw, 13 oktober). Bedrijven hebben zes jaar de tijd voor 20 miljard euro. De miljarden overheidssteun, belastinggeld dus, heb ik altijd vreemd gevonden. Ondernemers in een vrije markteconomie lopen nu eenmaal risico. Als de economie floreert maken ze winst, als het tegenzit, maken ze verlies. Als de overheid in een vrijemarkteconomie bedrijven overeind houdt met miljarden aan belastinggeld, is die overheid niet consistent in het hanteren van het kapitalistische model waarin wij leven. Het blijkt dat ondernemersrisico bij ons selectief kan worden toegepast. Niemand heeft corona gewild, maar het gratis steunen van particuliere bedrijven is tegenstrijdig aan ons economisch systeem.

Percy van Woerkom, Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden