Lezersreacties

Formatie

Een fusie van Pvda en GroenLinks heet opeens de oplossing te zijn voor de formatie (Trouw, 20 augustus). Waarschijnlijk ben ik te simpel om dat te begrijpen. Telkens kwam mij ter ore dat vijf partijen te veel wordt en het kabinet dan te links zou zijn (voor VVD en CDA). Het eerste probleem oplossen door een blok te vormen, begrijp ik nog. Maar is daarmee ‘te links’ ook opgelost? Pure kletskoek natuurlijk om de achterban gerust te stellen. Iets waaraan politici zich wel vaker bezondigen. Overigens hoop ik dat dit blok er komt.

Rien Westera, Elburg

Formatie (2)

Rutte vindt het lastig om met vijf partijen te overleggen, maar in wezen overleggen nu zes partijen met elkaar. Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt en gaat waarschijnlijk als onafhankelijk Kamerlid verder. Gezien de voorkeurstemmen vertegenwoordigt hij een groot deel van de CDA-kiezers. Eigenlijk bestaat het CDA dus uit de groep-Hoeksta en de groep-Omtzigt. Voor de stabiliteit zou het goed zijn als Rutte daar rekening mee houdt. Dat betekent dat Rutte en Kaag met vier partijen praten. Lijkt me een mooie verdeling.

Aad van der Tas, Utrecht

Déjà vu

Het déjà vu van Paul van der Steen (de Verdieping, 19 augustus) herinnert mij eraan dat ik twintig jaar geleden in Trouw betoogde dat de aanval van president Bush op Afgha­nistan gedoemd was te mislukken gezien de nederlagen van de Britten in de 19de eeuw en van de Sovjets in de 20ste. Niemand nam me serieus. Ik bezocht Afghanistan toen we in Pakistan woonden. Het is niet leuk achteraf gelijk te krijgen. Alleen een militaire arts overleefde de tweede Britse expeditie. Hij arriveerde op zijn paard voor de garnizoensstad Peshawar met de mededeling dat zij die niet sneuvelden waren omgekomen door koude en honger.

Jan Slomp, islamoloog, Leusden

Beschamende evacuatie

Kunnen onze ministers en de legertop niet een beetje afkijken bij Engeland en Frankrijk die het wel lukt om grote groepen Afghaanse mensen te evacueren? Wat een beschamende vertoning dat Nederland er niet in slaagt door te pakken, en nu is er ook nog een transportvliegtuig kapot. We horen niet alleen tot de vieste kindertjes van de klas in Europa, maar ook tot de traagste en onhandigste.

Charlotte Luijerink, Den Haag

Anders-zijn in de klas

Buitengewoon goed opiniestuk van Marijke Scheeres (20 augustus). Maar ik hoop dat het accent voor kinderen op hun ‘anders-zijn’ komt te liggen en niet alleen op hoogbegaafdheid. Want er zijn veel hoogbegaafde kinderen die gewoon passen in het schoolsysteem. Maar er zijn ook kinderen die normaal of minder begaafd zijn en daar niet passen. Onderwijzers, vooral aandacht graag voor het anders-zijn van kinderen, al of niet hoogbegaafd.

Joke van den Berg, Ermelo

Arts en patiënt

Met veel aandacht las ik het opinieartikel van de arts Timmermans (18 augustus). Sinds eind april weet ik dat ik lymfeklierkanker heb. Inmiddels zijn we bijna vier maanden verder en ben ik toe aan mijn derde immuno/chemokuur. Mijn ervaring met huisarts, oncologen, verplegend en ondersteunend personeel is meer dan geweldig. Ze namen en nemen alle tijd voor overleg met mij en mijn gezin. Uiteindelijk beslis ik, de patiënt, waarvoor ik kies. Bemoeienis van regering of parlement door het aanbieden van keuzehulpen, zoals Timmermans bepleit, lijkt mij onnodig en alleen maar een verhoging van kosten, werkdruk en bureaucratie. Ik vertrouw geheel op mijzelf én op de vrouwen en mannen die mij behandelen.

Marjan Steinmetz-Bus, Amsterdam

Gekke Gerritje?

Een heel adequate reactie van de overheid op het IPCC-rapport: autoracen in de duinen. Maximumsnelheid 100 kilometer? De bezoekers die wegens drukte niet naar de Posbank kunnen, zijn welkom in beschermd natuurgebied. En afval scheiden is voor gekke Gerritje.

Joke Mintjes, Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden