Lezersreacties

Wel eten van eigen huis

Lezer Kees Simons is tegen het belasten van het eigen vermogen dat in een eigen woning zit (Uitgelicht, 15 oktober). Want, stelt hij, van stenen kun je niet eten. Hier moet ik hem ongelijk in geven. Wanneer je eigen woning hypotheekvrij is, woon je zeer goedkoop. Zou je er huur voor moeten betalen, dan kost je dit al gauw 1000 euro of meer per maand. Minus de kosten van je huis is dit op jaarbasis toch nog een flink bedrag waar je wel zeer luxe van kunt eten.

Henk Groeneveld, Zutphen

Driekwart niet ingeënt

Trouw-kop 15 oktober: ‘Kwart van patiënten met corona is ingeënt’. Waarom schrijft u niet ‘Driekwart van patiënten met corona is niet ­ingeënt?’ Volgens mij ligt daar het probleem voor de ziekenhuizen.

Jaap Noordhoff, Delfzijl

Vertaling doet er wél toe

Een interessante weergave van de hoofdredactie over het verschijnen van de NBV21 eindigde teleurstellend: een vertaling doet er niet toe, de Bijbel blijft de Bijbel. Aangezien de meeste mensen geen Hebreeuws of Grieks kennen en het dus van een goede, brontekstgetrouwe en eigentijdse Nederlandse tekst moeten hebben, doet een vertaling er heel erg toe. Het is bepalend voor de uitleg. De Bijbel die Bijbel blijft, kan ook een spookboek vol abacadabra worden waar men mee aan de haal gaat.

Greet van ’t Slot, Zeist

Geboortebeperking

Geboortebeperking mag dan in Nederland niet direct leiden tot minder inwoners (Lezersreacties, 14 oktober), de afname van het aantal mensen dat er dagelijks gemiddeld wereldwijd bij komt (geboortes minus sterfgevallen: 225.000) kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan. De planeet kan die toename gewoonweg niet aan, getuige de grenzen waar we tegenaan blijken te lopen.

Peter Mulder, Woudrichem

Wel eerbiedskapitalen

Eerbiedskapitalen in de Bijbel zouden afstand scheppen (Opinie, 9 oktober). Dat is vergezocht. De grootheid van God is het dicht bij de mensen willen zijn als Schepper, Verlosser en Heiland. Gebruik van kleine letters brengt dat niets dichterbij. Integendeel, het vervlakt, is niet eerbiedig en geeft verwarring. Het terughalen van de eerbiedskapitalen is absoluut geen cruciale fout van ­lezers en vertalers. Het is juist heel fijn dat zij ervoor hebben gepleit en dat er gehoor aan werd gegeven.

Wilma de Jong-Jelgerhuis, Heeg

Spetterend bloed

De column van Ephimenco (Trouw, 14 oktober) was mij uit het hart gegrepen. Hij had na één aflevering van Squid Game al zijn buik vol van dat bloed dat spetterend en spuitend vloeide. Zijn wij inmiddels niet te ver doorgeschoten met het van alles maar toestaan in de game-, tv- en filmwereld? In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er nog de filmkeuring. Die werd allengs uitgekleed totdat vanaf 2001 films, video’s, tv-programma’s en computerspelletjes door de distributeurs zelf werden gekeurd. De slager ging zijn eigen vlees keuren. Wordt het niet hoog tijd dat de regering een wet invoert die jong en oud beschermt tegen de zee van pulp? Waarom toch zouden politici met de dood worden bedreigd door vooral jonge mensen, die niets anders zien dan gooien met bommen, het steken met messen en het doden van mensen?

Klaas Pietersen, Eindhoven

Mondiaal

Kan iemand mij duidelijk maken wat de precieze inhoud is van de protestants-kerkelijke ‘blijvende verantwoordelijkheid’ voor het (slavernij)verleden (Trouw, 13 oktober). Ik kan er niet méér van maken dan het erkennen van historische feiten en het verstaan van actuele gevoelens. De echte actuele problemen zijn (net als de slavernij zelf) van mondiaal-maatschappelijke aard, zoals het discutabele etnisch profileren hier, en het bestaan elders van absolute monarchieën zoals in Eswatini.

Jan Bruin, Workum

Getijdenenergie

In het artikel van Gerard Brinkman ‘Laat kernenergie links liggen, en begin met energie besparen’ (Opinie, 15 oktober) mis ik ten aanzien van de leveringszekerheid nog een energiebron: getijdenenergie. Als wat geld uit het Wopke-Wiebesfonds (Trouw, 15 oktober) zou worden geïnvesteerd, hebben we helemaal geen kernenergie nodig.

J.L. Apperloo, Berkel en Rodenrijs

Gokverslaving

‘Nederland riskeert golf aan gokverslaafden’ (Trouw, 15 oktober). Geeft niets, onze regering vindt het welzijn van mensen al heel lang onbelangrijk. Zie de rooklobby, de toeslagenaffaire, het te laat evacueren. Het enige wat telt, is of onze ic’s het aankunnen. En gokverslaafden vormen dus geen risico. Niet dáárvoor.

Arnold Berkelaar, Zoetermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden