Lezersreacties

Samen tegen het virus

Jammer dat Trouw-koppen de laatste week, met ‘teruggefloten’ en ‘te vroeg gejuicht’, het idee geven dat er sprake is van een wedstrijd. Wij als burgers zijn dan de toeschouwers, de krant de commentator en de overheid vecht de wedstrijd uit tegen het virus. Hierdoor mis ik een gezamelijkheid in het aanpakken van het virus en krijg ik het idee dat wij geen deel hebben aan de oplossing. Dat er alleen wordt afgewacht of en wanneer de wedstrijd verkeerd lijkt te lopen. ‘Wij’ kijken hoe ‘zij’ het er vanaf brengen. Jammer, ik zou graag samen optrekken tegen het virus.

Jasper van Deutekom, Arnhem

Dank, Henk Hoijtink

De column van Henk Hoijtink bevond zich achterin de krant, maar dekte dit de gehele lading? Ondanks deze positie las ik hem vaak als allereerste. Niet omdat het voetbal me zo interesseert, maar omdat iets boven kwam drijven dat verder reikt dan sport alleen: waarden als zelfrelativering, opofferingsgezindheid, aandacht voor het grotere geheel, een bepaalde mate van strengheid en bescheidenheid. Wellicht moet ik concluderen dat Trouw niet afscheid neemt van een sportcolumnist, maar van een liefhebber met de blik van een pedagoog.

Noud Roelen, Arnhem

Flexwerk op universiteit

Sterke en stoere column van Hieke Huistra over de nadelen van flexwerk, in dit geval op universiteiten (Verdieping, 10 juli). Flexwerk kan zorgen voor sociaal-maatschappelijke stagnatie. Ik deel haar conclusie dat het ook nadelig is voor het niveau van onze universiteiten om goed functionerende docenten geen vast contract aan te bieden. En met haar ben ik benieuwd naar de werking van deze cao, maar nóg benieuwder naar een betere cao.

Atie Klaver, Wijk bij Duurstede

Modieus jargon

De column van Nelleke Noordervliet (Opinie, 10 juli) over ‘moralistisch lezen’ is mij uit het hart gegrepen. Ook haar verwijzing naar de marxistische mode in de jaren ’70 is leerzaam. Als ik een stapje verder mag gaan: zoals destijds de term ‘klassenstrijd’ rondzong, zo klinkt nu ‘excuses’ tot het slavernijverleden. Inhoudelijk gaat het in beide gevallen over het ‘afwerpen van ketenen’, een daad van gerechtigheid. Maar is er ook sprake van een modieus jargon waarin een historisch complexe inhoud het aflegt tegen het monomane gebruik van een woord.

Jan Bruin, Workum

Gelijke taakverdeling

Hoe mooi was het, als vader (Opinie, 10 juli): twee keer vier jaar drie dagen werken om tijdens hun eerste levensjaren te zorgen voor mijn kinderen. Nu zijn ze 21 en 14, en ze hebben ervaren dat vader en moeder ‘gelijk’ zijn. Ja, het heeft voor mijn werk consequenties gehad maar waar gaat het om in het leven? Papa’s, mijn devies is niet zeuren en kies! Een ongelooflijke tijd was het.

Erik van der Hoeven (57), Eindhoven

Baudet

Evenals 149 andere Tweede Kamerleden krijgt Baudet toch een redelijk inkomen om daar zijn werk te doen. Nu hij met Forumland vooral bezig is zichzelf op te tuigen als sekteleider lijkt het me goed na te gaan hoe zich dat verhoudt tot het beginsel dat de Staat niet meebetaalt aan het salaris van dit soort zelfbenoemde geestelijke leiders (Trouw, 9 juli)

Ad van der Waals, Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden