Lezersreacties

Redactie Trouw

Familiehuis

Het interessante artikel over de Europese jeugd die langer thuis blijft wonen (Trouw, 11 augustus), eindigt met wonderlijke aannames over het waarom. Het is aannemelijk dat het ‘pijnlijk en moeilijk’ is als je tussen je 18de en 32ste nauwelijks werk kunt vinden. Maar dat het ook moeilijk is om zo lang bij je ouders te blijven wonen? Bij familie en vrienden in Kroatië zie ik juist de meerwaarde en de gewoonte van de extended family. Met de kleine gezinnen met maximaal twee kinderen past men prima in één huis. Opa en oma passen op, doen klusjes. En bovendien is de woningmarkt er minder gestresst dan hier. Zodra er weer wat geld is, wordt er een kamer bij getimmerd in het familiehuis.

Jana Smith, Houten

Respectloze bank

En opnieuw heeft een bank het OM aan zijn broek (Trouw, 12 augustus). Wanneer komt de onderste steen boven en wordt er tot op de laatste cent belasting betaald? Met zijn allen hebben we de banken overeind gehouden. Hebben zij dan totaal geen respect meer voor ons, terwijl ze ons geld beheren, winst maken en wij genoegen moeten nemen met bijna niets, zelfs steeds armer worden? Misschien moet er nog eens gekeken worden naar al die ‘afgekochte’ bedragen. Het gevoel ontstaat dat ze maar een klein deel van de werkelijke fraude aan belasting en boete hebben betaald.

Jo Arts, Arnhem

(Nep)agenten

Zoals altijd lees ik de column van Martijn Wijchers, zo ook over drie agenten op de stoep die vragen binnen te mogen komen (Verdieping, 11 augustus). Bij buren van mijn vriendin bleken drie agenten nepuniformen te dragen. Ze martelden deze bewoners omdat men dacht dat er een kluis met veel geld in huis was. Zij overleefden, maar kampen nog steeds met angst. Het is te hopen dat het geen inventarisatie was van nepagenten, die een vervolg plannen! Als dit echt politiepersoneel was, moeten zij zich doodschamen. Dat een donkere man het niet aandurft hen te weigeren vanwege eerdere ervaringen, maakt mij woedend en verdrietig. Dat is dus wat racisme met mensen doet.

Marijke Pleijsier-Pijnaker, Rijswijk

Klimaat

Het achtuurjournaal van 10 augustus. Minuut 10: zeventien miljoen druppels helpen, zoals geen verre vliegvakanties. Minuut 15: de koning en de koningin zijn voor één dag overgevlogen uit Griekenland. Welk milieu vliegt er door uw hoofd?

Gerri Scholten, Rotterdam

Klimaat (2)

Er is snel een uniforme CO2-prijs nodig op alle feitelijke klimaatemissies om het klimaatprobleem serieus aan te pakken. Dit mis ik in ‘Ideeën genoeg’ (Trouw, 11 augustus). Onderhandeling over het niveau van de heffing per economische sector moet uitgesloten zijn, omdat dit uitstel betekent tot sint-juttemis en legio free riders oplevert. Geen enkele economische activiteit mag van de heffing worden uitgesloten, ook de luchtvaart, de biomassastokers en datacentres niet.

Jan Fransen, Utrecht

Klimaat (3)

Na het zeer verontrustende IPCC-rapport rijst natuurlijk de vraag: wat kunnen we zelf doen om te proberen deze rampspoed te voorkomen? Het antwoord: bereken je mondiale voetafdruk. Zo kun je zien hoe je ecologisch presteert en op welke punten je vooruitgang kunt boeken. Er zijn verschillende sites waarop je zo’n berekening kunt maken. Doen!

Henk Tetteroo, Delft

Woke-liedje?

Myrthe van Gestel legt uit waarom we een denkfout maken als we niet woke willen zijn (Opinie, 11 augustus). Zo zou Iene miene mutte ons racistische koloniale verleden vertegenwoordigen. Er is misschien een probleem met het Amerikaanse Eenie meenie miny moe, waarin vroeger het n-woord zou voorkomen, maar in dit oer-Nederlandse kinderliedje gaat het vooral over grutten en kaas. Dat zegt misschien iets over onze kruideniersmentaliteit, maar daar blijft het bij. Niks racistisch aan.

Elf de Jonge, Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden