Lezersreacties

Redactie Trouw

Doodstil

Leuk artikel over Doodstil (Goedemorgen, 14 juli). Die naam betekent overigens niet dat ‘doodstil’. Til is Gronings voor brug, dus Doods-til is de brug van Doode, een mannennaam. Hiervan is Doede afgeleid, een naam die nog steeds wordt gebruikt. Volgens een overgeleverd verhaal is de naam ontstaan doordat, in de tijd dat er nog geen brug was, een lijkkist van het pontje viel en in het water terechtkwam. Daarna is er een til aangelegd, die Doodstil kwam te heten, Dodenbrug dus.

Henk Cuperus, Groningen

CDA-campagne

Met mensen als Kamphuis en Heine (Opinie, 15 juli) lossen we de problemen in het CDA niet op. Alles in het rapport van de commissie-Spies dat niet in hun denken past, wordt ‘weinig overtuigende onderbouwing’ genoemd (maar het zuiden van ons land was vroeger CDA-groen en nu VVD-blauw) of opgeblazen (maar slechts een paar amendementen zijn door partijbestuur voorgesteld en door congres bekrachtigd). Ze spelen enorm op de politiek leider en kritiek op Pieter Omtzigt wordt weggepraat. De commissie-Spies is wél gebalanceerd en kijkt in haar kritiek in beide richtingen.

Ad Veenhof, Maastricht

Terrassen

Particulieren moeten hun huizen isoleren om de opwarming tegen te gaan. Toch zie je horecaterras na horecaterras de warmte de buitenlucht in blazen. Zelfs hartje winter. Als dit toegestaan blijft, wordt er met twee maten gemeten. Nog zo’n punt: winkels met open deuren om het klanten makkelijker te maken om binnen te gaan. Isoleren prima, maar dan ook dit soort dingen aanpakken.

Toos Scheffer, Tytsjerk

Kwetsbaar sterk

Er is een simpel antwoord op de vraag van leerlingen over huidskleur, die aan de orde komt in de column van Marijn Wijchers (Verdieping, 14 juli). Vele jaren geleden was ik in Kenia op een schooltje. De zwarte kindjes met bossen vol krullen waren nieuwsgierig naar mijn steile haren en andere huidskleur. Ik heb uitgelegd dat we allemaal verschillend zijn en dat dat juist mooi is. Koester onze diversiteit.

Erna de Cock, Baarle-Nassau

Lichamelijke integriteit

Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam, stelt artikel 11 van de grondwet. Er is dus geen onbetwistbaar beroep op een recht op afwijzing van vaccinatie. De wetgevende macht (het parlement) heeft bij veronderstelde urgentie het gelastende woord.

André de Bruijn, Hoevelaken

Regenboog

Prachtige reportage (Verdieping, 15 juli) over kunst in de kloosters van Oosterhout. Het onderschrift bij het kleurrijke beeld van Maria Roosen, waarin gerefereerd wordt aan de losse haren van Maria Magdalena, deed niet geheel recht aan het beeld. De kleuren van de regenboog verwijzen voor mij naar de lhbt-gemeenschap. En dat in een klooster!

Brigitta Wemekamp Koopman, Ommen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden