Lezersreacties

Redactie Trouw

Formatie

Mark Rutte presenteert zich als ‘charmante dwarsligger’. Maar diezelfde Rutte heeft vanaf dag één de bedoeling gehad met zijn kabinet gewoon door te gaan, en niets anders. Hij wenste niet de klimaatproblemen fors aan te pakken met twee groene partijen, die hij een linkse wolk noemde. Hij gunde het Sigrid Kaag niet om bestuurlijk vernieuwend te zijn. Dus wilde Rutte met het gehavende kabinet verder. Onwillig om ook maar iets anders te overwegen heeft Rutte iedereen via de media ingepakt en ondertussen het been onbeweeglijk stijf gehouden.

Willy de Haes, Dordrecht

Formatie (2)

Zullen we afspreken dat we in heel Nederland komende maandag om 13.00 een landelijke lachbui houden ter attentie van de hoofdrolspelers van deze formatie als mocht blijken dat ze in dezelfde samenstelling –maar dan weer missionair – verder gaan?

Marianne Klazen, Amsterdam

Formatie (3)

Berend Vonk tekent in de overtreffende trap: de good old Johan in concert (Opinie, 30 september). Op de meerpartijenxylofoon doet Remkes een verwoede poging er nog iets van muziek uit te halen. Zweetdruppels en vonken spatten er vanaf.

Guus Koelman, Rotterdam

Onderwijsvernieuwing

Vandaag ben ik bij mijn vriendin in Middelburg geweest. Een van de eerste dingen die ze me vroeg was: “Heb je de column van Sofie gelezen?” Dat had ik nog niet, dus vertelde ze me in korte bewoordingen de strekking. We vroegen ons af hoe dat moet veranderen, al die onderwijsvernieuwingen die weinig tot niets opleveren. Mijn vriendin zweeg altijd tijdens vergaderingen over vernieuwingen. Net als haar hele team. Ik reageerde wel altijd, maar kreeg weinig bijval. Bij thuiskomst las ik de column van Sofie Govaert ‘Ik ben het vernieuwende vuur kwijtgeraakt’ (Trouw, 29 september) Hopelijk opent dit de ogen van vele onderwijsmensen. Vernieuwende idealen zijn niet altijd verkeerd, maar basiskennis is waar alles om draait. Na 43 jaar juf te zijn geweest, mag ik dat wel stellen.

Henny Glerum-Geluk, Giessenburg

Gedwongen doorleven

Predikante Annemarieke van der Woude stelt dat zelfbeschikking over het levenseinde ingewikkeld is voor de achterblijvers (Opinie, 29 september). Maar we kunnen mensen niet dwingen om door te leven omdat hun vrijwillig heengaan voor anderen ingewikkeld is.

Jos van Eijndhoven, Lunteren

Luciferdoosje

In het artikel ‘70 Jaar televisie’ zegt mediahistoricus Bas Agterberg over de tv-uitzending Open het Dorp in 1962 dat Nederland geld in sigarendoosjes naar de Amsterdamse RAI bracht. Het ging hier echter om luciferdoosjes. En mensen die niet in Amsterdam woonden, konden ze bij de plaatselijke kruidenier afgeven.

Peet Fermont, Hulst

Pleziervluchten

Als we toch weten dat het klimaatprobleem voor een belangrijk deel samenhangt met het absurd goedkope vliegen, waarom blijven we dan op de, door ons belastinggeld betaalde, publieke omroepen op radio en tv nog steeds spotjes van deze zwaar vervuilende pleziervluchten uitzenden? Laten we hier vanaf 1 januari 2022 mee stoppen.

Frank Vissering, Meerstad

Huidskleur (1)

Blij was ik met de column van Babah Tarawally (Opinie, 30 september) Als witte 76-jarige Nederlandse ben ik ook woedend over de recente uitspraak van de rechter, waarin hij toestemming geeft aan de marechaussee om etniciteit te blijven gebruiken als controlemiddel. Voorbeelden te over, je hoeft maar één keer op Schiphol te landen en bij de uitgang zie je het gebeuren. Tegelijk voel ik me machteloos, wat kan ik doen? Mocht Tarawally of iemand anders behalve een petitie nog een (geweldloze) actie bedenken om hiertegen te protesteren, dan doe ik graag mee. Bijvoorbeeld een geld­inzameling om in hoger beroep te gaan met een groep Nederlanders van ‘alle kleuren’?

Rietje Rustema-Zielhuis, Uithoorn

Huidskleur (2)

De rechterlijke uitspraak over huidskleur heeft enorme gevolgen voor het gevoel van onvrijheid en discriminatie. Dat voel je tijdens het lezen van Babah Tarawallys column. Het is inderdaad bizar dat deze uitspraak nauwelijks aandacht heeft gekregen, mogelijk vanwege de politiek-onterende kabinetsformatie-soap die wél alle voor-, tussen- en nabeschouwingsruimte krijgt. Ik hoop dat de petitie ‘Mijn kleur zegt niets over mijn Nederlanderschap’ door velen wordt ondertekend. We weten zo langzamerhand toch allemaal dat huidskleur niets zegt over de persoon! Ik schaam me ervoor dat Babah Tarawally deze column moest schrijven.

Ineke Hendriks, Gouda

Vraag en aanbod

Het opiniestuk van Sophie van Gool (‘Kortere werkweek? Doe eerst iets aan de ‘bullshitbaan’’) eindigt met een voor de hand liggend pleidooi: Als we tekorten in de cruciale beroepen op willen lossen, doen we er goed aan leraren en verpleegkundigen te gaan betalen naar de wetten van vraag en aanbod (Trouw, 29 september). Van Gool denkt hierbij als vanzelfsprekend aan goederenmarkten, zoals voor aardappels. Maar bij banen werkt het zo niet. Stel dat lonen in een breed segment van de arbeidsmarkt naar beneden gedrukt worden. Dan zullen velen vervolgens nauwelijks van hun inkomen rond kunnen komen. Het gevolg: ze zullen in groten getale méér uren aanbieden. U raadt al waar het heengaat met meer aanbod aan uren. Want als het aanbod stijgt, zakt de prijs. In het geval van een arbeidsmarkt kom je zonder maatregelen in een vicieuze cirkel terecht. Omdat het principe van vraag en aanbod symmetrisch is, kun je dus niet zomaar zeggen: meer geld bij weinig arbeidsaanbod. Meer geld moet natuurlijk, maar met beleid. Dus niet domweg ‘vraag en aanbod’.

Rob Maris, Kreuzau

Wethouder

Met verbijstering las ik het bericht over de manier waarop klachten rond de inmiddels opgestapte Amsterdamse wethouder Ivens werden behandeld (Trouw, 29 september). Vrouwelijke medewerkers die te maken kregen met zijn ongepaste opmerkingen werd verzocht om ‘bijeenkomsten en vergaderingen met de wethouder te mijden’. En dat anno 2021.

Reina Koelman, Teteringen

Eenzaamheid

Gisteren stond ook in Trouw een mooie advertentie van de Rijksoverheid, ‘Een tegen eenzaamheid’. Tegen die eenzaamheid, vooral bij ouderen, heb ik de volgende oplossing: word lid van een kerk. Kerken bieden niet alleen op zondag, maar vooral door de week een scala van activiteiten, waar mensen vrijblijvend naar toe kunnen. Ze nemen in sommige gevallen de taak van buurthuizen over. Ook krijg je bezoek van contactpersonen en ontvang je bij ziekte een berg kaartjes. Zo wil de kerk de dienst aan de naaste gestalte geven.

Lini Oldewarris-Bazuin, Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden