Lezersreacties

CDA-congres

De rede van Wopke Hoekstra op het CDA-congres stemt hoopvol. Tot voor kort zag hij geen heil in samenwerking met PvdA en GroenLinks. Nu zei Hoekstra: “Wij zullen ons constructief blijven opstellen vanuit de inhoud en vanuit onze idealen en zijn bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor Nederland.” Dat interpreteer ik als dat hij landsbelang boven partijbelang zal stellen en over zijn eigen schaduw wil stappen. Ook in PvdA en GroenLinks zitten talentvolle bestuurders die samen met CDA, D66 en VVD de gigantische problemen die wachten durven en kunnen aanpakken. Een opsteker voor informateur Remkes, die nu óók kan doorpakken.

Wim de Zeeuw, Zetten

D66

Onbegrijpelijk dat D66 haar levenseindeverlangens niet ondergeschikt maakt aan haar klimaataspiraties en serieus gaat onderhandelen met de andere zogenoemde dwergen.

C. Steur, Doorn

Rokers

Ephimenco slaat de plank mis als hij het heeft over rokers (Trouw, 11 september). “Zij kunnen alleen zichzelf benadelen”, schrijft hij. Was dat maar waar! Langdurig meeroken op het werk in kantoren, kantines en vooral in de gezondheidszorg, met name in de psychiatrie, heeft veel schade toegebracht in de vorm van chronische longproblemen.

Cor Hofstra, Drachten

Nooit meer te hard

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de automobilisten en motorbestuurders zich niet houdt aan de maximumsnelheid. Het wordt tijd dat we technische middelen inzetten. Vrijwel elke nieuwe auto heeft verkeersbordherkenning en bij motoren kan dat ook. Stel dat binnen vijf jaar voor elke auto/motor verplicht en koppel dat aan de elektronica van de auto, zodat niemand meer harder kan rijden dan is toegestaan. Gevolg? Aanzienlijk minder verkeersslachtoffers en stikstofuitstoot. Na verloop van tijd kunnen alle verkeersdrempels worden weggehaald omdat niemand meer harder kan rijden dan is toegestaan. Snel invoeren dus! Of is de vrijheid om verkeersregels te overtreden belangrijker dan het voorkomen van verkeersslachtoffers?

Aart Veldhuizen, Langweer

Verlichting

Het artikel ‘Ken uw hotspots, red de fietser’ (de Verdieping, 10 september) noemt een aantal mogelijkheden om de fietsveiligheid te bevorderen. Ik voeg daar graag aan toe: zorg voor betere verlichting van fietspaden, vooral bij kruisingen.

Herman van Bemmel, Voorschoten

Afghanistan

Wij zagen hoe vrouwen in Afghanistan protesteerden tegen de machtsovername door de Taliban. Indrukwekkende beelden. Ik kreeg de indruk dat er geen mannen deelnamen aan die demonstraties. Als de mannen niet meedoen, haalt dat verzet uiteindelijk niets uit, vrees ik.

Jean Peeters, Eindhoven

Chili

Veel aandacht voor 9/11/2001. Laten we ook 9/11/1973 niet vergeten: een aanval, met hulp van de CIA, op de democratisch gekozen regering van Chili. Met vele doden tot gevolg.

Ferdi Sieben, Zoetermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden