Lezersreacties

Jongenshart

Wat een geweldig artikel van Stijn Fens over de Formule 1-races in Zandvoort (Verdieping, 2 september). Ik voel de botsing tussen zijn trotse jongenshart, de warme herinneringen die boven komen, en zijn volwassen verstand, dat twijfelt aan het mogen genieten van deze races. Schitterend verwoord.

Laura Fledderus-Westendorp, Dodewaard

Kieswet

Drie recent benoemde staatssecretarissen zijn afgetreden vanwege een mogelijk verschil van mening over de betekenis van de Grondwet (Trouw, 3 september). De Raad van State heeft geadviseerd dat de Tweede Kamer zelf kan uitmaken wat de juiste uitleg is. Het lijkt me goed om te vermelden dat hoogleraar staatsrecht Wim Voermans niet alleen heeft gewezen op de Grondwet, maar ook op artikel X3 van de Kieswet. Daarin staat dat het lidmaatschap van de Kamer van rechtswege (dat betekent: automatisch) ophoudt als een lid van de Tweede Kamer wordt benoemd tot staatssecretaris. Het verbaast me dat dit artikel niet in het advies van de Raad van State aan de orde is gekomen.

Johan Klevant Groen, Dronten

Wildkamperen

Gisteren las ik in de krant over ‘Wildkamperen als academische uitdaging’. In een mum van tijd was ik terug in mijn kinderjaren. Ik zat op padvinderij waar we van alles leerden over de natuur, knopen maken, EHBO en hoe je jezelf kon redden als je niets had. Vuur maken met vuurstenen, stokbrood bakken op zelf ontvelde boomtakken op een zelfgemaakt kampvuur. Wat te doen als je een adder zag of als je in een draaikolk terechtkwam. Ik ervaar blijdschap dat er docenten zijn die dat aan studenten laten zien en ervaren.

Evamarion Scherrewitz, Almere

Rampscenario

Opnieuw lees ik in Trouw (Opinie, 3 september) dat het lerarentekort voornamelijk te wijten is aan het niet geven van vaste contracten. Hoe is het mogelijk dat dit niet gebeurt. Scholen kunnen toch verplicht worden met de dwaze tijdelijke contracten te stoppen? Waarom grijpt de minister van onderwijs niet in? Leraar zijn is zo’n prachtig beroep, maar het wordt door verkeerde regelgeving een rampscenario. Geef leraren zekerheid, dan blijven de goede, gemotiveerde krachten wel op de school waar ze werken. Een zak met geld lost dit probleem niet op, baanzekerheid wel.

Grietje Assies, Harderwijk

Bijbelse namen

Kan het niet wat minder met de bijbelse namen in de kruiswoordpuzzel, want ‘die hebben we als katholieken niet paraat’, schrijft mevrouw Van den Berk (Trouw, 3 september). In dat vragen naar bijbelse namen verschilt Trouw inderdaad van veel andere kranten, waarin hooguit de standaardopgave luidt ‘bijbelse figuur, 3 letters’. De kruiswoordpuzzel in zijn huidige vorm draagt bij aan de eigen identiteit van Trouw. De puzzel zou volgens mij beter een extra bron kunnen aanboren: de namen van de zondagen, die juist in katholieke en lutherse kring zo vertrouwd zijn (en bij velen van hervormde/gereformeerde achtergrond juist minder): rogate, cantate, oculi, quinquagesima en invocabit. Dan ervaren nog meer lezers Trouw als hun eigen krant.

Jan Voetberg, Amsterdam

Onderafdeling

De samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt sterker, dat gaat redelijk democratisch met partijvergaderingen. De samenwerking tussen CDA en VVD behoeft kennelijk geen ledeninspraak, die is al zo stevig, die partijen laten elkaar echt niet meer los. Positie en kleur van die combinatie zijn meer dan duidelijk, destijds kozen ze samen voor een deal met de PVV, nu samen tegen een verbinding met PvdA en GroenLinks. We weten inmiddels waar we aan toe zijn met het CDA, een onderafdeling van de VVD.

Henk Zomer, Markelo

Macht

De formatie is vastgelopen. Rutte en Hoekstra houden elkaar angstvallig vast, want zij willen de macht houden. Wellicht zijn deze heren de spelbrekers. Dat wordt onvoldoende besproken. Daarom: functie elders en sensibiliseren.

Jac Visser, Hoeksche Waard

Plankgas

Op de snelwegen in Nederland geldt overdag een snelheidsbeperking van 100 kilometer. Vanwege ‘koninklijk’ ingrijpen geldt deze beperking niet op het circuit van Zandvoort. Dan doet het milieu er even niet toe. Dus automobilisten opgelet: vanaf aanstaande zondag is het op de snelweg weer plankgas geblazen. Bernhard jr. bedankt.

Jan Simmer, Dordrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden