Lezersreacties

Redactie Trouw

Klimaat

Nu de klimaatproblematiek zichzelf opwerpt tot topprioriteit, blijkt de tijd niet in het voordeel van Rutte te hebben gewerkt. Zijn VVD heeft het op dit punt steeds laten afweten. PvdA en GroenLinks zijn nu onmisbaar. Als ik Kaag was, zou ik Rutte de keus geven: regeren met de linkse partijen erbij of nieuwe verkiezingen.

Charles Steur Doorn

Klimaat (2)

De politiek kan niet langer om klimaatrapporten heen (Trouw, 10 augustus). Het is aan het huidige en volgende kabinet om te helpen de opwarming af te remmen. Hoe kan het dat op 5 september in Zandvoort de Formule 1 mag starten?

Leontien Ridder, De Bilt

Klimaat (3)

Het zou leuk zijn als Trouw op de voorpagina eens de conclusies van de Club van Rome, die in 1972 verschenen, publiceert. Dan zal blijken dat de wetenschappers er totaal naast zaten. Het kaarsje was bijna uitgebrand en dan zou het gebeuren. Maar kijk wat er van gekomen is gekomen veertig jaar later: helemaal niets. Hetzelfde verhaal als nu.

Ruud Kraan, Aalsmeer

Sportverslaggeving

Ik wil Esther Scholten en Antal Crielaard, die vanuit Tokio verslag deden, en de rest van de sportredactie hartelijk bedanken voor de uitstekende berichtgeving over de Olympsiche Spelen. En de hoop uitspreken dat er in het vervolg wat meer sportnieuws en verdiepende sportverhalen in Trouw komen. De sportredactie heeft aangetoond dat het kan ondanks een kleine bezetting.

Wim Burggraaff, Bodegraven

Onbegrijpelijk

Steffart Buijs (Opinie, 10 augustus) schrijft over de laaggeletterdheid in Nederland. Diverse instellingen worden genoemd die daar rekening mee moeten houden, vooral voor wat betreft taalgebruik. In dat rijtje mis ik Trouw, ons dagblad bevat regelmatig onmogelijk moeilijke woorden. Lezers kunnen ze opzoeken op internet, maar gemakkelijker lijkt mij dat de betreffende auteur dat doet. Ook al komt die dan wat minder intellectueel over.

Jan Herstel, Zuidwolde

Inzage

Jos Wienen (Opinie, 9 augustus) schreef een hartverwarmend artikel over de relaties tussen interviewer en geïnterviewde. De essentie: in hoeverre laat je de laatste meebepalen wat er wordt gepubliceerd? Ik schrijf nogal wat recensies over boeken op mijn vakgebied, natuur- en milieu-educatie. En ik wacht niet op de auteur tot die dezelfde vraag over het inzien stelt: ik deel meteen mee dat hij of zij de eerste is die mijn concept te zien krijgt. Omdat ik fouten kan maken of de auteur tekort kan doen in een beoordeling van de tekst. Een redacteur van een internationaal tijdschrift waarvoor ik een recensie schreef en die mij moest beoordelen, vond dat maar vreemd. Maar ik doe het het nog steeds, tot volle tevredenheid van de gerecenseerden en mijzelf.

Chris Maas Geesteranus, Amersfoort

Hooymeijer

De beschrijving van de aarsvink (Duurzaamheid & natuur, 9 augustus) overtreft de hele voorgaande , aan het brein van O. C. Hooymeijer ontsproten vogelwereld. Trouw op zijn best.

Gerrit Blekkenhorst, IJsselmuiden

Verkeerde Kant

Met de criteria waaraan het werk van Immanuel Kant wordt getoetst (Religie & filosofie, 9 augustus), zal iedere denker uit die tijd door de mand vallen als seksist en racist. En wanneer verlichtingsfilosoof Kant 250 jaar geleden onze hedendaagse verlichte denkbeelden had verkondigd, was hij waarschijnlijk weggezet als malloot en was zijn werk niet gepubliceerd. Er zijn in recentere tijden veel ergere dingen gebeurd, zoals de zogenaamde wetenschap van de eugenetica (rasverbetering) die tussen 1900 en 1950 talloze aanhangers had en ook aan Nederlandse universiteiten werd onderwezen. In het licht van die mensonterende geschiedenis hoeven we ons over Immanuel Kant niet druk te maken.

René van Slooten, Woerden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden