Lezersreacties

Orde houden

Als tandarts was ik werkzaam bij de jeugdtandverzorging en had zitting in diverse besturen, ook jarenlang als voorzitter. Ik kreeg op een moment een baan aangeboden als lerares bij een opleiding voor tandarts­assistentes (zo’n 17-21 jaar). Ik had geen enkele onderwijservaring. Mijn ervaring is dat er weinig verschil is tussen het voorzitten van een vergadering en het orde houden in een klas leerlingen, mits je ze weet te motiveren. Het lijkt mij dat het dus sneller mogelijk is om zelfstandig les laten geven door een zij-instromer met bestuurservaring en dat iemand zonder die ervaring wat langer begeleiding nodig heeft.

Anny Vos-Hammer, Apeldoorn

Slimme fietser

Allemaal prima, die ontwikkelingen rondom de slimme fiets (Trouw, 1 oktober) maar ik pleit liever voor een slimme fietser. Ik zie steeds meer e-bikende scholieren en met het oog op de toekomst lijkt me dat geen slimme ontwikkeling. Wees tevreden met het tempo van een fiets. Een gewone fiets, zonder te veel toeters en bellen, zolang je gezondheid dat toelaat. Scheelt ook nog eens ­accu’s. Al die accu’s, dat kan onze planeet niet aan.

Marjolijn Zwolsman, Rolde

De roep van Jan en Joop

Ook ik heb (zoals Bert Keizer, Trouw, 1 oktober) de epiloog bij de rouwadvertentie van Jan en Joop Ekelmans-Rietveld met aandacht gelezen. Een aangrijpende tekst, die een bittere nasmaak achterlaat. Het is intussen wel duidelijk dat er een groep mensen – vooral ouderen – bestaat, die heel goed in staat is eigen afwegingen en eigen keuzes te maken rondom het levenseinde. Laten we hopen dat er eindelijk een wettelijke oplossing komt voor mensen voor wie het leven als voltooid voelt.

Akke Brouwer, Leiden

Hoofdrol

De genderneutraliteit van het Gouden Kalf heeft er weinig verrassend voor gezorgd dat de uitreiking dit jaar een mannenfeestje was. Wel ging er een vrouw naar huis met de troostprijs, de nieuw in het leven ­geroepen prijs voor beste hoofdrol in een korte film. Welke ironisch genoeg niet op de shortlist met winnaars in deze krant stond (Trouw, 2 oktober). De filmwereld kan zich beter eerst ten doel stellen dat vrouwen evenveel hoofdrollen krijgen als mannen. Pas dan kan een prijs genderneutraal worden genoemd.

Carlinda Visser, Schoonhoven

Zoekmaken

“Zoek het uit, Dingeman”, krijgt onze Trouw-stripheld, ambtenaar Anton Dingeman, vaak te horen van zijn baas. Dingeman werkt vast niet op het ministerie van financiën, want daar lijkt “Zorg dat het zoek-raakt!” het gevleugelde woord waarmee men problemen wil oplossen.

Klaas Kars, Rijswijk (ZH)

Kluit

Tegen de achterwand van de tijdelijke Tweede Kamer is – achter spreekgestoelte en ministersvak – een grote panelenwand aangebracht, vol met talloze kluiten klei en aarde. Velen zijn verontwaardigd dat dit zogenaamde kunstwerk twee ton heeft gekost. Maar ik vind het een prachtige metafoor voor de talloze malen waarop drie Rutte-kabinetten de kluit belazerd hebben.

Cees Douma, Soest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden