Oproep

Lezersoproep: hoe viert u dit jaar Koningsdag?

Oranje vlaggetjes in Scheveningen. Koningsdag wordt dit jaar vooral thuis gevierd.  Beeld ANP
Oranje vlaggetjes in Scheveningen. Koningsdag wordt dit jaar vooral thuis gevierd.Beeld ANP

Dat Koningsdag zich dit jaar net als vorig jaar vooral in eigen huis zal afspelen, is voor niemand een verrassing. Geen vrijmarkten, geen feesten op dorpspleinen of gezellige buurtborrels. Maar hoe viert u Koningsdag 2021 wél? Stuur uw reactie, eventueel met foto of video, naar lezersoproep@trouw.nl. Een selectie plaatsen we in dit artikel.

Ik blijf thuis, zodat ik binnenkort weer kan spelen

Koningsdag is normaal gesproken voor veel muzikanten uit de wereld van de blaasmuziek een mooie dag, vaak het eerste buitenoptreden van het jaar. Maar dit jaar kan ik met mijn orkesten fysiek nog geen muziek maken. Om bij te dragen aan het stoppen van COVID-19 liggen de orkesten stil. Dat neem ik voor lief, het virus moet de wereld uit en de zorgmedewerkers moeten worden ontlast.

Dus, de oproep volgend, blijf ik thuis en zal daar traditioneel om 10:00, alleen en zonder medemuzikanten maar wel met Oranjebitter, toasten op de hardwerkende zorgmedewerkers en een beetje op de Koning. Om me niet te hoeven ergeren aan reportages van medemensen die zich wel vrijwillig in een onveilig virusomgeving begeven, kijk ik geen TV, maar geniet van ingeblikte muziek met op de achtergrond koerende duiven, krijsende meeuwen en tjilpende mussen en bestudeer mijn partituren. Want ik moet voorbereid zijn voor het geval iedereen, net als ik, op Koningsdag toch verstandig is en thuis blijft, zodat de orkesten binnenkort weer voor jullie kunnen optreden.

Dick Broers

Ik ga mijn eerste vaccinatie halen

Mijn koningsdag is al jaren het zelfde , om 10 uur naar de bakker voor oranje tompoucen en dan naar mijn vriendin om samen voor de tv te zitten . Kijken naar al die oubolligheid en natuurlijk de kleding becommentariëren van de oranje dames. Een programma waar mijn gade geen enkele interesse voor kan opbrengen.

Deze Koningsdag is nu ook heel speciaal want 's middags ga ik mijn eerste vaccinatie halen, als dat geen feestje is.

Ina Hebly Drost, Zwolle

Toon je lach op Koningsdag!

Zo ga ik Koningsdag dit jaar vieren.

Dit is een initiatief van mijn vriendin Annemieke Bouman uit Bergen. Gewoon voor de lol, om weer even gewoon iets leuks te doen. Wij gaan een wandelingetje maken over het bolwerk (de vestingwal rond de binnenstad van Alkmaar) in onze mooiste jurk, wat foto’s van ons zelf maken en daarna lopen we naar een leuk koffie/lunch tentje om daar wat drinken te kopen.

De oproep is bedoeld voor iedereen in Nederland, om een mooie foto van je mooiste jurk te delen en iemand anders een lach te ontlokken. We hopen hopen dat mensen uit heel Nederland meedoen met dit idee!

Dus “Toon je lach op Koningsdag!” 😄

Annemarie Weerman uit Alkmaar

Ik betreur deze dag

Ik vier “Koningsdag” écht niet. Ik betreur deze dag. Op zich is het instituut ‘Koning’ en de daarmee samenhangende geldzuchtige en inhalige familie een achterhaald, archaïsch fenomeen. Het volk wordt zoet gehouden met (letterlijk) brood en spelen. Alsof wij achterlijk zijn!

Henk van Halteren, Schouwerzijl

Vieren met de buurt

Als ‘s ochtend vroeg de ramen open waren en je werd wakker klonk in de verte al het geluid van de harmonie door de wijk, en Koninginnedag was pas voorbij als je zonverbrand na een dag buiten activiteiten ‘s avonds met een dikke glimlach tevreden je bed inrolde.

In ons nieuwbouwwijkje heeft het oude dorpse gevoel vanaf het begin af aan al plaatsgevonden. Het buurtje, zonder eisen van welstand met circa 60 huizen is 3 jaar geleden deels door zelfbouwers tot stand gekomen wat een grote samenhorigheid heeft gebracht.

Ook in de coronatijd weet het buurtcomité steeds weer buiten activiteiten te organiseren. Na het paaseieren verstoppen begint Koningsdag nu met het gemeenschappelijk versieren van fietsen, skelters en steppen en er is een eenmansfanfare gecharterd om de optocht te begeleiden.

Voor de vrijmarkt ontstaan er elke dag meer initiatieven en proberen wij de laatste onuitgepakte inhoud uit onze verhuisdoos te slijten. De ondergrondse biercontainer (!) is weer gevuld, barbecues opgepoetst, het weerbericht nagezien en vrienden en familie uitgenodigd, alles in de buitenlucht en veilig op afstand.

Bart Houweling en Mieke van der Sanden, Den Bosh

Oranjebitter en gebak

Wij gaan naar onze kinderen en kleinkinderen in Vleuten. Stoepkrijten enz. Oranjebitter en gebak. Jammer dat de horeca het nakijken heeft

Jan Willemsen, Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden