Levenslanggestraften

Levenslanggestrafte Loi Wah C. blijft voorlopig in de cel

De levenslanggestrafte Loi Wah C. komt voorlopig niet op vrije voeten. Anders dan C. en zijn advocaat bepleitten, ziet de Haagse rechtbank zijn situatie niet als inhumaan.

C. werd in 1989 veroordeeld voor het medeplegen van een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam. Hij is de op een na langst zittende gedetineerde van het land. Keer op keer werd zijn verzoek om gratie door de Nederlandse staat afgewezen. 

Maar een recente uitspraak van de Hoge Raad bood een nieuwe kans om zijn vrijheid terug te krijgen. Sinds november kan een rechter namelijk beslissen om iemands tijd in de cel te beëindigen als zijn bestraffing onmenselijk is. Een gebrek aan uitzicht op vrijlating is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Maar C. heeft wel degelijk perspectief, stelt de rechtbank. De belemmeringen die meespeelden bij de afwijzing van zijn laatste gratieverzoek zijn verdwenen. Dient hij een nieuw gratieverzoek in, zijn zevende, dan is dat rekwest daardoor ‘allerminst kansloos’.

Lees ook:

Betekent levenslang ook echt tot de dood in de cel?

De minister heeft een te grote politieke invloed op het traject van resocialisatie en uiteindelijke gratie van levenslanggestraften, zeggen juristen. De levenslange celstraf in Nederland is volgens hen daardoor nog altijd uitzichtloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden