ReportageGaanderen

‘Leuk werken’ in coronahotel Gaanderen is veiliger dan in de supermarkt

In een kamer in de ‘oranje zone’ trekken studenten verpleegkunde van het Graafschap College hun beschermende kleding uit voor een pauze. Beeld Herman Engbers
In een kamer in de ‘oranje zone’ trekken studenten verpleegkunde van het Graafschap College hun beschermende kleding uit voor een pauze.Beeld Herman Engbers

Achterhoekse zorgorganisaties zijn tevreden over hun gezamenlijk experiment met een coronazorghotel. Horecadames zijn gastvrouw, studenten en docenten van het Graafschap College verzorgen patiënten. ‘Het is leerzaam, leuk en afwisselend.’

Zijn de patiënten genezen van corona? “Nee, zij zijn allemaal besmet. Bezoek krijgt netjes beschermingsmiddelen, maar ik kan niet zeggen dat u nul procent kans heeft op besmetting.” Gastvrouw Marjon Rothman (47) staat een beller te woord.

Wat er ook gebeurt in haar porto-cabin bij het covid-zorghotel in Gaanderen, Rothman blijft charmant. Normaliter werkt zij in de bediening in grand café Markt 5 in Lichtenvoorde. Gastvrijheid is het motto in de horeca, en dat blijkt ook uitstekend te werken in de zorg. Bloemen, bonbons en taart zijn haar beloning. “We worden verwend.”

Begin vorig jaar besloten alle zorg­­organisaties en ziekenhuizen in de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland de opvang van covidpatiënten te centraliseren in drie zorghotels. Eén locatie werd Zorghotel Achterhoek in Gaanderen. In het voorjaar viel de drukte mee, maar sinds half september de tweede golf losbarstte, zijn de 32 bedden vol en zijn in dit zorghotel in de Achterhoek al 250 patiënten verzorgd. Zij komen uit het ziekenhuis, vanuit thuis of het verpleeghuis.

Besmet door een mantelzorger

Een dame die met een rollator aan komt lopen, heeft zich niet aangemeld. “Maakt niet uit”, mompelt Rothman tegen zichzelf. “Hallo, komt u op bezoek? Hoe is het met uw man?” Die wordt 87, antwoordt de dame. De gemiddelde leeftijd van de patiënten hier is 83. Het zijn vooral ouderen: zij worden zieker en hebben vaak een kleiner netwerk. De meesten zijn besmet door een mantelzorger.

Rothman helpt de dame in een beschermende overjas, die met lange linten aan de achterkant wordt dichtgeknoopt. “Ik ga nu even grabbelen”, legt Rothman uit, terwijl ze om de dame heen aan haar voorkant naar de linten grijpt.

Als alles goed zit, inclusief plastic handschoenen, gaan de twee richting omkleedruimte. Voor de deur knielt Rothman om de voorwieltjes van de rollator een drempel op te tillen. Inmiddels heeft ze een verpleegkundige gebeld die het bezoek verder helpt met de verplichte anti-spatbril. “Weet je dat ik nog nooit binnen ben geweest?”, lacht Rothman. Ze werkt hier al sinds begin november.

Buiten de hokjes

In het zorghotel in Apeldoorn moest het leger eraan te pas komen, in Gaanderen is het personeelstekort opgelost door buiten de hokjes te denken. Twee planners zijn continu bezig om de honderd medewerkers in te roosteren. Hoe zij al die diensten vullen?

Medio oktober vroeg de directeur van het Graafschap College het team verpleegkunde in Groenlo en Doetinchem studenten en docenten te leveren. Docent Anja Huitink (49) voelde de wens om te helpen. Tien derdejaars zeiden direct ja, plus zes docenten die begeleiden. “Binnen drie weken konden we van start.” De studenten vullen samen zeven dagdiensten; per dag verzorgen vier studenten acht patiënten.

Huitink en projectleider Judith Heusen van het zorghotel prijzen de samenwerking van die honderd mensen uit acht zorgorganisaties, die werken met verschillende elektronische dossiers en werkwijzen. “Het is uniek dat wij het redden. Wij dachten van begin af aan: geen bureaucratie maar gewoon beginnen.”

Het typische noaberschap

Ze noemen het typische noaberschap uit de Achterhoek: samen problemen oplossen. “We hebben veel geëvalueerd en bijgestuurd. Per 1 februari bij de nieuwe lichting stagiairs doen docenten een stapje terug, zodat er echt teams ontstaan van leerlingen, gediplomeerde verzorgenden en verpleegkundigen.” Trots meldt het duo dat er nu telefoontjes komen uit Twente en Arnhem voor het concept van het zorghotel.

Op de begane grond doen de patiënten in ruime kamers met een zuurstofmasker om hun middagdutje. Meestal alleen, soms als echtpaar. De leerlingen van het Graafschap College roemen hun stage. Maud Terhorst (18) – Dr Martens-laarzen onder de beschermende overjas – vond de afgelopen twee maanden “heel leerzaam, leuk en afwisselend”. “In mijn weekendbaan in een verpleeghuis had ik al coronapatiënten gezien. Ik zag er dus totaal niet tegen op.”

Nuchter blijven

De ziekte verloopt grillig, zodat leerlingen veel moeten schakelen en meten, zegt docente Huitink. “Ik vind ze bewonderenswaardig nuchter blijven. We weten dat patiënten kunnen overlijden. Eén op de acht komt hier te overlijden, vooral door onderliggende ziektes. Als dat gebeurt, zorgen wij dat het zo comfortabel mogelijk gebeurt. Soms schrikt een student als iemand dood in bed ligt. We praten veel.”

In haar cabine vertelt horecavrouw Rothman: “We besloten als personeel van het grand café gezamenlijk vakantiewerk te zoeken. Als straks onze baas failliet is, zijn we allemaal werkloos. Alle achttien vaste krachten zijn daarom elders gedetacheerd. Bij een kerstballengroothandel, Etos en een slager. Een collega en ik draaien hier zeven dagen de receptie.” Is het wel veilig werk? Haar baas kwam van tevoren checken, net als haar gezin. “In de supermarkt loop je meer risico. Terwijl dit werk mijn leven juist verrijkt.”

Lees ook:

Leger helpt na uitbraak in zorghuis Ede: ‘Met militaire discipline kan je in een week een instelling resetten’

Ede worstelt met Covid-19. Het leger is voor de tweede keer reddende engel. Eerder hielpen militairen al in het ziekenhuis, nu in het zorghuis voor oudere doven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden