3D-printer

Leidse onderzoekers maken kleinste bootje ter wereld

Het microbootje is gemaakt met een elektronenmicroscoop.Beeld Kraft Lab, Universiteit Leiden

Met het blote oog is hij niet te zien, maar varen doet hij zeker: onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben met een 3D-printer het kleinste bootje ter wereld gefabriceerd. Het minuscule sleepbootje is 30 micrometer groot, wat neerkomt op 0,03 millimeter. Dat is zo klein dat hij in theorie door een mensenhaar zou kunnen ‘varen’. De Leidse natuurkundigen schrijven over het vaartuig in het wetenschappelijke tijdschrift Soft Matter.

Het bootje werd gemaakt als onderdeel van een groter onderzoek naar ‘microzwemmertjes’. Dat zijn minuscule, levenloze objecten die zich met een motortje door vloeistof kunnen voortbewegen. Door deze microzwemmertjes met een 3D-printer te maken kunnen de onderzoekers beter begrijpen hoe kleine vormen van leven zoals bacteriën, spermacellen en algen zich voortbewegen. Die kennis kan weer van pas komen in de medische wetenschap. In de toekomst zouden de microzwemmertjes bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om heel gericht een medicijn in het lichaam te kunnen afleveren. Met het vaartuig kunnen de onderzoekers ook meer kennis vergaren over hoe een object met een afwijkende vorm zich in verschillende vloeistoffen gedraagt.

Het bootje kan zichzelf voortbewegen met een motortje, dat bestaat uit een dun laagje platina. De brandstof voor het bootje is waterstofperoxide, dat stuwkracht veroorzaakt wanneer het in aanraking komt met het platina. 

Maar waarom een bootje? Het model is een kopie van ‘Benchy de sleepboot’, een testobject voor 3D-printers. De sleepboot is vanwege zijn verschillende vormen moeilijk om te maken. Vooral de cabine met het kleine schoorsteentje vormt een uitdaging voor de meeste 3D-printers. “Vandaar dat we het ook voor dit project wilden uitproberen”, zei onderzoeker Daniela Kraft tegen de Amerikaanse website Gizmodo. “Bovendien is het maken van een drijvende boot ter grootte van een paar micrometer gewoon leuk.” 

Lees ook:

Persoonlijke medicatie uit de 3D-printer

Een nieuwe technologie binnen de geneesmiddelenbereiding kan ervoor zorgen dat patiënten straks medicatie op maat krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden