Militairen ingezet

Leger helpt bij beveiligen rechtbank in Amsterdam-Osdorp

 Zwaarbewapende agenten bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een inhoudelijke zitting in het liquidatieproces Marengo.  Beeld ANP
Zwaarbewapende agenten bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan een inhoudelijke zitting in het liquidatieproces Marengo.Beeld ANP
Redactie Trouw

Het leger gaat de politie helpen bij de beveiliging van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Volgens burgemeester Femke Halsema worden militairen vanaf 1 maart tot zeker 4 juli ingezet bij de gerechtsbunker. Dit moet de hoge druk op de politie en Koninklijke Marechaussee verminderen, zo staat in een brief aan de gemeenteraad.

“De toename van hoogrisicozittingen en het nog groter aantal te beveiligen personen dragen er aan bij dat de grenzen van uitputting van de capaciteit van politie en Koninklijke Marechaussee worden overschreden”, aldus Halsema. “De driehoek heeft hier recent over gesproken en ingestemd met het voorstel van politie om defensiebijstand met militairen aan te vragen teneinde de uitputting van mensen en middelen tegen te gaan.”

Capaciteitswinst

Volgens Halsema zullen militairen onder leiding van de zogenoemde Bewakingseenheid van de politie in hun eigen tenue worden ingezet tijdens deze hoogrisicozittingsdagen. “Ik wil benadrukken dat het straatbeeld niet wezenlijk verandert, de bewapening is gelijk aan de inzet van de Koninklijke Marechaussee of politie, alleen de kleur van het uniform is anders.”

De hulp van het leger bij de extra beveiligde rechtbank, waar onder meer het proces Marengo rondom Ridouan Taghi plaatsvindt, scheelt volgens Halsema op deze locatie 50 procent aan politie-inzet. “Dit levert capaciteitswinst op die kan terugvloeien naar de basisteams in de wijken waardoor de werkdruk bij de politie enigszins wordt verlicht.” Na 4 juli wordt gekeken of de militairen langer moeten blijven.

Minister Kajsa Ollongren van Defensie moet officieel nog over het verzoek tot bijstand beslissen, laat een woordvoerder van het ministerie weten. De bewapende militairen die worden ingezet voor taken zoals beveiligen en bewaken zijn hiervoor speciaal getraind. Ze zullen worden aangestuurd door de politie. Over mogelijke aantallen wil de woordvoerder van Defensie niks zeggen met de oog op de veiligheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden