UpdateCoronavirus in Nederland

Lege schoolklassen door corona, de Efteling sluit haar deuren

Hamstergedrag vanwege paniek over het nieuwe coronavirus heeft bij Albert Heijn in diverse supermarkten in het land tot lege schappen geleid. Beeld ANP

Lees hieronder het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Nederland.

Pretpark De Efteling vanaf morgen dicht

De Efteling bij Kaatsheuvel sluit de deuren in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf zaterdag is het pretpark dicht; hotels en resorts sluiten per dinsdag. Het golfpark en theater waren al gesloten en evenementen vanaf honderd personen zijn afgelast. Gasten die een verblijf voor dit weekend hebben geboekt, zijn gewoon welkom, schrijft de Efteling op de site.

Meer dan 5000 bedrijven vragen werktijdverkorting aan

Al meer dan 5000 bedrijven hebben werktijdverkorting voor het personeel aangevraagd vanwege het coronavirus. Het aantal aanvragen stijgt heel snel, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Twee dagen geleden stond de teller nog op 1700. In een normaal jaar zijn er ongeveer honderd tot tweehonderd aanvragen voor werktijdverkorting. Op het ministerie wordt er met man en macht aan gewerkt. “We zijn aan het opschalen”, aldus de bewindsman. Maar door de grote aantallen zal de behandeling van aanvragen mogelijk iets langer duren.

Bedrijven die door een calamiteit zoals het coronavirus in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de regeling. Als ze zeker twee weken lang minstens 20 procent minder werk hebben, mogen ze werknemers minder inzetten en dan ook minder betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering.

4 & 5 mei nog niet in gevaar 

De Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam en de nationale activiteiten rondom Bevrijdingsdag op 5 mei komen nog niet in gevaar door de aangescherpte maatregelen die zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft wel alle bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen werden verwacht tot 31 maart doorgestreept, aldus een woordvoerder vrijdag.

Het comité houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten, zegt de woordvoerder, en volgt adviezen van het RIVM en de rijksoverheid op de voet. Vooralsnog gelden afgekondigde maatregelen tot en met 31 maart. “We lopen niet vooruit op wat er daarna gebeurt.” In april moeten speciale Vrijheidsbussen door het hele land gaan toeren.

Het is de bedoeling dat koning Willem-Alexander op 4 mei op de Dam spreekt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de traditionele 5 mei-lezing in het Kunstmuseum in Den Haag. Premier Mark Rutte houdt een toespraak op het Bevrijdingsfestival in Den Haag.

Veel kinderen niet naar school vanwege corona

Veel ouders houden hun kinderen thuis van school. Ze doen dat vanwege de nieuwe coronamaatregelen die donderdag zijn afgekondigd, of puur uit voorzorg. In het hele land melden scholen dat vrijdag veel meer kinderen zijn thuisgebleven dan gebruikelijk.

De Albert Schweitzerschool in Rotterdam zegt dat meer dan de helft van de onderbouwleerlingen thuisblijft. “Een van de klassen heeft vandaag maar acht leerlingen, normaal gesproken zijn dat er 29,” aldus een administratiemedewerker van de school. Scholen in Groningen meldden dat ongeveer 20 procent van de kinderen thuisblijft, zegt Henk Smid, directeur van Openbaar Onderwijs Groningen. Basisschool ‘t Slingertouw in Eindhoven zegt dat ongeveer 150 van de bijna duizend kinderen niet naar school komen.

Op de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht zijn vrijdag meer dan veertig kinderen door de school naar huis gestuurd. “We volgen de richtlijnen van het RIVM: bij milde luchtwegklachten moeten kinderen naar huis”, meldt de school. Ook ‘t Slingertouw in Eindhoven zegt actief ouders te bellen als een kind symptomen vertoont. Alle scholen benadrukken dat ouders begripvol zijn, hoewel het soms lastige situaties oplevert.

Niet alleen kinderen blijven thuis, ook leerkrachten melden zich ziek wanneer ze symptomen vertonen. Dit leidt op veel scholen tot problemen. Daltonschool Rijnsweerd hoopt dan ook dat maandag de deuren gesloten blijven. “Op deze manier is het niet te doen,” laat de school weten. De Nijmeegse scholenkoepel Conexus sluit zich hier bij aan. “Iedereen kan zich voorstellen dat de situatie onhoudbaar is,” zegt bestuurder Jan Paul ten Brink.

Horeca en cultuursector zwaar getroffen

De horeca wordt keihard geraakt door de problemen rond het coronavirus. Volgens cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het aantal annuleringen met 48 procent gestegen, terwijl het aantal nieuwe reserveringen uitblijft. Uit onderzoek van KHN onder bijna 4000 horecaondernemers blijkt dat zij zelfs kampen met 55 procent meer annuleringen van bestaande reserveringen dan normaal. Ook ervaren zij gemiddeld een derde omzetverlies. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen.

Ook de cultuursector vreest zware gevolgen. Bijeenkomsten met meer dan honderd aanwezigen kunnen voorlopig niet doorgaan, wat een enorme klap betekent voor voorstellingen en concerten. Afgelopen nacht werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen van onder andere D66, die vraagt om een steunpakket. Volgens deze motie is het percentage freelancers in de kunstsector 60 procent. Minister Van Engelshoven gaat om de tafel met de cultuursector om te praten over de gevolgen. 

Nauwelijks ochtendspits, ondanks advies om thuis te werken

Mensen lijken vrijdag gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. Op de snelwegen staan nagenoeg geen files. “Op vrijdagochtend is het altijd al rustiger, maar nu staan er nog minder files dan anders”, aldus de ANWB. Op ‘normale’ vrijdagen staat er gemiddeld 30 kilometer file. Rond 7.00 uur stond er 8 kilometer file. Die vertraging werd veroorzaakt door een ongeluk. Deze files losten ook snel weer op.

De hele week is het al rustiger op de weg omdat mensen in Noord-Brabant zoveel mogelijk thuis blijven. Het kabinet riep donderdag ook de rest van Nederland op zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus. Ook op de grote stations is het rustiger dan normaal. De NS liet donderdag weten vanaf vrijdag met minder treinen in de spits te rijden omdat minder reizigers worden verwacht.

Kabinet komt met ‘coronajournaal’

Het kabinet gaat Nederland iedere dag op een vast moment bijpraten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo’n dagelijks bulletin, naast de informatie die bijvoorbeeld op het internet wordt geplaatst. Met een ‘coronajournaal’ na de gewone uitzendingen van het televisienieuws zal daarin worden voorzien, meent D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Dat moet dan wel ook ingaan op vragen en mogelijke misverstanden die in de samenleving rijzen, vindt zijn CDA-collega Pieter Heerma.

Wanneer het ‘coronajournaal’ zijn première beleeft, kan minister Bruno Bruins nog niet zeggen. “We zijn daarmee aan het puzzelen. Ik hoop u daar heel snel over te kunnen informeren.”

Kabinet wil vluchten uit landen met veel coronapatiënten weren

Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Mogelijk worden zulke vluchten vanaf vrijdag al geweerd.

De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het “dringende advies” van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om “een paar dingen te checken”, zegt hij. “Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen.”

CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.

614 mensen in Nederland nu besmet

Bij 614 mensen in Nederland is inmiddels het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen steeg met 111, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag. Het aantal doden blijft op vijf staan. Noord-Brabant heeft met 273 de meeste besmettingen. Van de gemelde patiënten werken er 102 in de zorg.

Mark Rutte gaf donderdagmiddag een persconferentie over de nieuwe maatregelen die vanaf nu gelden in Nederland. De overheid roept heel Nederland op om thuis te blijven bij milde gezondheidsklachten en om bijeenkomsten van meer dan honderd personen af te gelasten.

Kerkdiensten afgelast

De PKN, de koepel van protestants-christelijke kerken, roept de gemeenten op tot het eind van deze maand alle diensten en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen af te gelasten in verband met het coronavirus. De koepel volgt daarmee de oproep van het kabinet.

De secretaris van het PKN-bestuur, dominee René de Reuver, leidt aanstaande zondag op NPO 2 (tijdstip nog onbekend) vanuit de eigen kapel in het hoofdkantoor van de PKN een korte meditatie ter vervanging van de kerkdiensten die zondag niet door kunnen gaan.

Het Bisschoppelijk Bureau van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland meldde dat vanaf nu bij kerkdiensten niet meer dan honderd mensen in dezelfde ruimte mogen zijn. Als kerkbesturen meer mensen verwachten of als er meer mensen komen dan verwacht, moeten de kerkbesturen “passende maatregelen” nemen, zoals het leggen van een audio- of videoverbinding naar een of meerdere alternatieve ruimtes.

Kamer: bekijk elke dag of scholen open kunnen blijven

Het kabinet moet elke dag bekijken of basis- en middelbare scholen inderdaad open kunnen blijven, vindt de Tweede Kamer. Oppositie- én regeringspartijen vroegen aanvankelijk scholen toch al te sluiten nu het nieuwe coronavirus steeds verder oprukt. Maar de regeringspartijen legden zich neer bij het verweer van premier Mark Rutte, die schermde met negatief advies van deskundigen.

Het Kamerdebat over de nieuwe maatregelen die het kabinet neemt om de opmars van het virus te stuiten, draaide voor een groot deel om de vraag of scholen open moeten blijven. Veel partijen vertelden te zijn bestookt door ouders en leerkrachten die vrezen dat het virus op school om zich heen zal grijpen. Ook Rutte zei “het liefst” de schooldeuren te sluiten, maar dat experts hem dat afraden.

De Kamer “vraagt nu niet van het kabinet om scholen dicht te doen” zoals onder andere de PVV voorstaat, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Het kabinet moet het openhouden van de scholen wel dagelijks “evalueren”, maar dat is minder negatief dan het “heroverwegen” dat onder meer de SP bepleit.

Eerste Kamer twee weken dicht om coronavirus

De Eerste Kamer komt de komende twee weken niet bijeen. Die maatregel moet voorkomen dat het coronavirus om zich heen grijpt in de senaat, die veel leden op leeftijd telt. De vergaderingen worden voor minstens twee weken opgeschort, laat voorzitter Jan Anthonie Bruijn weten. Ook zal er geen bezoek worden toegelaten en werkt personeel in principe thuis.

De Eerste Kamer vergadert iedere dinsdag. Een enkele keer komen senatoren ook op bijvoorbeeld maandag bijeen.

Tweede Kamer werkt gewoon door, maar wel met minder mensen

Het werk van de Tweede Kamer gaat ook met de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus gewoon door, alleen zullen er niet meer dan honderd volksvertegenwoordigers in de grote plenaire zaal aanwezig zijn. “We proberen ons gewoon aan de richtlijnen te houden”, zei voorzitter Khadija Arib na overleg met het bestuur van de Kamer.

Alle debatten gaan volgens haar gewoon door. Bij stemmingen zullen fracties door een of twee leden worden vertegenwoordigd. Ze roept Kamerleden op “terughoudend te zijn” als het gaat om hoofdelijke stemmingen. Dan moeten namelijk alle Kamerleden aanwezig zijn.

Bezoekers zijn vanaf vrijdag voorlopig niet meer welkom in de Tweede Kamer. Het Kamerbestuur, het zogeheten presidium, hoopt dat de maatregel helpt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Kamer ontvangt dagelijks honderden bezoekers, vooral jongeren. Vanaf vrijdag mogen alleen journalisten nog plaats nemen op de publieke tribune. Mensen die door de Kamer zijn uitgenodigd om wat te komen vertellen of om een debat bij te wonen, worden nog wel ontvangen. Mits zij niet uit Noord-Brabant of andere risicogebieden komen en hoesten of koortsig of verkouden zijn. Wie de Kamer bijvoorbeeld een petitie wil komen aanbieden, mag dat alleen als het presidium oordeelt dat het gevaar op besmetting meevalt.

Voorzitter Khadija Arib van het Kamerbestuur sprak van een zware beslissing, maar volgens het bestuur moet het Kamerwerk wel kunnen doorgaan, en dat kan in het geding komen als Kamerleden of medewerkers besmet raken en ziek worden.

De Kamer maakt al extra vaak schoon en heeft her en der in het gebouw desinfecterende middelen neergezet. Een aantal Brabantse Kamerleden en medewerkers blijft al een paar dagen thuis.

Brabantse ziekenhuizen stoppen met testen eigen personeel

Tien ziekenhuizen in Noord-Brabant en het Sint Jans Gasthuis in Weert (Limburg) gaan medewerkers niet meer testen op de aanwezigheid van het coronavirus. De testen die er zijn, worden gebruikt voor patiënten. Dat is donderdag besloten in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), waarin deze ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn.

Het besluit is genomen omdat het aantal testen beperkt is en er niet genoeg capaciteit en mankracht is om ze allemaal af te nemen, zo meldt het ROAZ. “Het is erg moeilijk een goede afweging te maken welke personen wel en niet getest moeten worden. Er zijn mensen met minimale klachten die een virus bij zich dragen, en dat kan naast COVID-19 ook een ander virus zijn En er zijn mensen die erg ziek zijn maar die niet positief getest worden en dus geen virus hebben”, staat in een verklaring. “Tot slot vindt verspreiding van COVID-19 plaats in zowel het ziekenhuis als daarbuiten. Dat wordt niet voorkomen met het testen van medewerkers.”

De ziekenhuizen waar het om gaat zijn Amphia, Bravis Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Maxima Medisch Centrum, St. Anna Ziekenhuis, Bernhoven en Sint Jans Gasthuis Weert (Limburg).

Hogescholen en universiteiten sluiten deuren tegen coronavirus

Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

De maatregel geldt tot 1 april. Wel blijven de gebouwen voor zover mogelijk open voor andere activiteiten, stelt de Vereniging Hogescholen. “Per instelling moet beoordeeld worden of en hoe onderwijs op afstand aangeboden kan worden. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit.”

Honderden moskeeën dicht vanwege coronavirus

Honderden moskeeën in Nederland hebben de vrijdaggebeden afgelast. De moskeeën blijven vrijdag gesloten. Dat zegt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden.

Bij het samenwerkingsverband zijn 33 organisaties aangesloten in onder meer Den Haag en Leiden. De woordvoerder heeft uit contacten vernomen dat ook elders in het land veel moskeeën vrijdag dicht blijven. Het kabinet riep donderdag onder meer op om niet in groepen van meer dan honderd mensen in een kleinere ruimte bij elkaar te komen.

NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits

De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

Bioscopen laten niet meer dan honderd bezoekers per zaal toe

Bioscopen en filmtheaters laten niet meer dan honderd bezoekers per zaal toe. Dit staat in een advies van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aan haar leden.

De NVBF houdt zich hiermee aan het aangescherpte coronabeleid van het kabinet. Minister Bruno Bruins kondigde donderdag na crisisberaad aan dat alle evenementen waar meer dan honderd personen samenkomen per direct worden verboden.

“Houd ook rekening met de foyer, horecadeel en eventuele andere ruimten: ook daar mogen niet meer dan honderd personen bijeenkomen”, adviseert de NVBF haar leden. Filmhuis Het Ketelhuis in Amsterdam is tot woensdag 18 maart gesloten, meldt het Amsterdamse filmhuis op zijn website.

De bioscopen die aangesloten zijn bij VUE Cinemas blijven open. “Maar elke screening zal beperkt worden tot maximaal honderd personen en we zullen niet met pauzes werken”, vermeldt de bioscoopketen.

Bioscoopketen Pathé laat bezoekers verspreid in de zaal zitten, zodat mensen niet naast elkaar komen te zitten. Ook gaat Pathé volgens een woordvoerder de programmering aanpassen, zodat bezoekers van verschillende voorstellingen elkaar niet tegenkomen in de lobby en de foyer.

Lees ook: 

Het coronavirus krijgt steeds meer grip op Nederland

In alle provincies zijn nu besmettingen geconstateerd. De uitbraak legt het leven in Nederland steeds meer lam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden