Coronacrisis

Lege attractieparken gooien de deuren digitaal open

Alles staat in bloei in de Keukenhof, maar bezoekers komen er dit jaar niet meer in. Het bloemenpark biedt wel virtuele tours aan voor de liefhebbers.Beeld EPA

Normaal draaien pretparken en andere attracties in Nederland met Pasen topdagen, maar dit jaar blijft het door de corona-uitbraak ongewoon stil. Een aantal doet online iets voor de fans.

Lege achtbanen en stille dierentuinen; de attractieparken in Nederland liggen er al een paar weken verlaten bij vanwege de corona-uitbraak, en dat zal tijdens de komende paasdagen niet anders zijn. Voor de medewerkers is het een bevreemdende ervaring, aan de traditionele start van het hoogseizoen. “Het is leeg zo zonder de kinderen en hun ouders en oma’s en opa’s. Die stilte is wel even wennen”, zegt Taco Rietveld, woordvoerder van het Dolfinarium in Harderwijk.

Door het verbod op samenkomsten zijn veel pretparken en andere attracties al sinds half maart tijdelijk gesloten en dat blijft zo tot zeker eind april. Een grote financiële strop, want tijdens het paasweekeinde maken doorgaans vele tienduizenden mensen een uitje naar attracties als de Keukenhof, Efteling, Burger’s Zoo of het Dolfinarium.

Pretpark Walibi Holland had alles al op orde voor de opening afgelopen weekend, maar moest de deuren toch gesloten houden. Wanneer die weer opengaan is door de onzekerheid over het verdere verloop van de corona-uitbraak volstrekt onduidelijk. “Een nieuwe openingsdatum staat nog niet op de agenda”, zegt woordvoerder Mandy van der Tak.

Over het aantal bezoekers dat Walibi Holland in andere jaren met de paasdagen trekt wil het park uit concurrentieoverwegingen niets kwijt, maar doorgaans zijn dat “hele stromen mensen, onder wie veel gezinnen”, aldus Van der Tak. De ongeveer honderd vaste medewerkers werken nog door in de groenvoorziening of doen alvast onderhoudsklussen aan de attracties die normaal gesproken in de zomer gepland staan. “Dat heeft als voordeel dat we straks in het hoogseizoen minder tijd aan onderhoud kwijt zijn.”

Ook voor andere parken is een sluiting met Pasen een gevoelig verlies. “Pasen betekent normaal voor ons tussen de drie- en vierduizend mensen per dag”, zegt woordvoerder Rietveld van het Dolfinarium, waar nu alleen het gekir van de dolfijnen en het gebrul van de walrussen de stilte nog doorbreekt. Financieel gezien kan het zeezoogdierenpark wel wat tegenslag opvangen, omdat het onderdeel is van een groot Spaans bedrijf. “Maar het is lastig want de kosten blijven doorlopen. Die houden we goed in de gaten, maar daar zit een grens aan.”

'Pasen betekent normaal voor ons tussen de drie- en vierduizend mensen per dag', zegt de woordvoerder van het Dolfinarium in Harderwijk.Beeld EPA

Burger’s Zoo in Arnhem is in de 107 jaar van zijn bestaan nog nooit gesloten geweest, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het dierenpark open. Maar het rondwarende coronavirus heeft ook dit familiebedrijf met ruim een miljoen bezoekers per jaar tot een tijdelijke sluiting gedwongen.

“We zijn een gezond bedrijf, maar deze crisis is ernstig en gaat zeker impact hebben”, zegt Bas Lukkenaar, woordvoerder van Burger’s Zoo. “Het einde kan niemand overzien. Wij volgen de persconferenties van de ministeries en het RIVM op de voet, maar uiteindelijk is het afwachten. Wel zijn we heel blij met de manier waarop de overheid ermee omgaat en meedenkt.”

Om toch de band met de bezoekers te onderhouden, is Burger’s Zoo onlangs begonnen met lange natuuropnamen in het nu stille park en zet die op het eigen YouTube-kanaal onder de kop Silent Zoo. “We kregen veel reacties van mensen die zeggen dat ze ons missen en graag weer zouden komen”, vertelt Lukkenaar. “Toen dachten we: als mensen niet naar ons dierenpark kunnen komen, dan brengen we het park bij hen thuis. Je ziet de wilde dieren en hoort niets anders dan fluitende vogels. Het zijn hele rustgevende, bijna meditatieve beelden.”

Giraffes en andere wilde dieren in Burger's Zoo in Arnhem. Door de coronacrisis is ook dit dierenpark tijdelijk gesloten. Om toch de band met de fans te onderhouden, is Burger’s Zoo begonnen met lange natuuropnamen in het nu stille park online te zetten. Screenshot uit ‘Silent Zoo: Relaxing African sounds of nature’.Beeld Burger's Zoo

Ook andere attracties proberen online nog zoveel mogelijk voor hun klanten te doen. Zo biedt de Keukenhof, die dit jaar nog niet open is geweest en ook niet meer opengaat, virtuele tours aan door het bloemenpark waar alles nu volop in bloei staat.

De Efteling heeft gratis lesmateriaal en quizzen ontwikkeld voor kinderen, en plaatst vrijdag een gefilmde sfeerimpressie online van het park zoals het er nu uitziet. “Omdat het lente is, is het er heel mooi nu en dat willen we aan iedereen laten zien”, zegt Nina Hawinkels, woordvoerder van de Efteling, met jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers de best bezochte attractie van Nederland.

Net als de andere attractieparken heeft ook de Efteling nog geen idee wanneer het weer bezoekers kan ontvangen. “Het paasweekend is de start van het seizoen, het is normaal het eerste drukke weekend van het jaar”, aldus Hawinkels. “Nu is het een heel onzekere tijd en dat maakt het moeilijk om vooruit te kijken. Je wordt nu geleid door dingen waar je geen invloed op hebt.”

Het Dolfinarium heeft nog even gehoopt dat het eind april misschien weer open zou kunnen gaan, maar vermoedt inmiddels dat dat niet gaat gebeuren. En nu de anderhalvemetersamenleving voorlopig het nieuwe normaal lijkt te worden, denkt het bedrijf na over oplossingen om binnen de beperkingen toch weer open te kunnen gaan.

Dat is lastig omdat onduidelijk is welke volgende maatregelen de overheid gaat nemen, zegt Dolfinarium-woordvoerder Rietveld. “We zijn wel heel hard aan het brainstormen over het afschermen van wachtrijen, of het weghalen van stoelen zodat mensen op minstens anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. Ook het plannen van meer voorstellingen op een dag met maximaal honderd mensen is iets waar we over nadenken.”

Veel attracties hopen op een inhaalvraag als de coronacrisis eenmaal een beetje voorbij is. “Stel dat de maatregelen verlicht zouden worden”, zegt Rietveld hoopvol. “Het zou mooi zijn als mensen dan in Nederland blijven en in de zomer wat meer dagjes uit gaan doen. Maar ja, dat ligt nu nog besloten in de glazen bol.”

Lees ook: 

Op ‘samen eropuit met Pasen’ staat dit jaar een hoge boete

Een ‘samenkomst’ zal Pasen dit jaar beslist niet worden. Want juist die is in deze coronacrisis verboden. De burgemeesters dreigen met hoge boetes.

Coronaregels: balanceren en interpreteren tijdens het paasweekend

De coronaregels kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Met het paasweekend voor de deur leidt dat tot discussies tussen rekkelijken en preciezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden