GoedemorgenMensenbieb

Leen een levend boek in de mensenbieb

null Beeld
Beeld
Sybilla Claus

Wie een levend boek wil lezen, kan naar het Bibliocenter in Weert. Daar zijn op zaterdag 9 november van elf tot twee uur ruim twintig ‘boeken’ beschikbaar die terugpraten.

De catalogus van ‘levende boeken’ bestaat uit mensen met een bijzonder verhaal die al uw vragen beantwoorden. Het gaat onder andere om een analfabeet, een blinde, een dakloze, een alleenstaande moeder, een rolstoeler en iemand van Poolse komaf.

De gemeente doet dit in het kader van de actie Weert Respecteert, om te vieren dat niet iedereen hetzelfde is. “Gelukkig”, voegt Margriet Roost van het Bibliocenter toe. Dat krijgt jaarlijks 300.000 bezoekers uit Weert, Neder-Weert, Leudal en Maasgouw.

Met elkaar in contact

De Mensenbieb is een organisatie die het hele land rondtrekt om verschillende groepen met elkaar in contact te brengen die elkaar meestal ontlopen, al dan niet bewust. “Weert heeft de meeste ‘boeken’ uit het eigen netwerk aangedragen”, zegt Roost. Maar de dakloze, die moet van elders komen.

Het evenement is een bedenksel van Denen, die in 2000 voor het eerst een praatsessie met levende ‘uitleenexemplaren’ hielden. Inmiddels heeft hun initiatief om vooroordelen te bestrijden in zeventig landen navolging gekregen.

Op 9 november is het Limburgse Weert aan de beurt. Aanmelden kan op de website van Bibliocenter. “Overal in de bieb zullen levende boeken zitten.“ Afhankelijk van het aantal reserveringen zal ‘een boek’ twintig tot dertig minuten te spreken zijn. Roost: “Het is een mooie kans om met elkaar in gesprek te komen. Je mag zoveel vragen stellen als je wilt.”

Lees ook:

In de Human Library vind je ‘boeken’ van vlees en bloed

Taboes en vooroordelen bestaan in Zuid-Afrika in overvloed. De Human Library hoopt die weg te nemen, door menselijke ‘boeken’ dertig minuten uit te lenen voor een open en eerlijk gesprek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden