Vaccinatiecampagne

Lareb: 65 gevaccineerden overleden, geen aanwijzingen voor ernstige bijwerkingen

Injectiespuiten voor het covidvaccin. Beeld AFP
Injectiespuiten voor het covidvaccin.Beeld AFP

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 5068 meldingen ontvangen over een vermoeden van een bijwerking van het coronavaccin. Er werden 24.031 verschillende bijwerkingen gemeld, die vooral te maken hebben met hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn.

Lareb is niet verontrust door de bijwerkingen. Het gaat om bekende klachten die ook in de bijsluiters staan. Bij de meeste mensen treden ze op in milde vorm. Volgens Lareb meldt ongeveer 0,5 tot 1 procent van de mensen een bijwerking na hun vaccinatie.

Lareb stelt vast dat 65 mensen zijn overleden na een vaccinatie. De gemelde klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Vooral ouderen en mensen met ernstige gezondheidsproblemen

Het gaat bij de overleden personen vooral om oudere mensen: 55 van hen waren ouder dan tachtig en tien waren tussen de 65 en 79 jaar. Alle mensen die overleden na het vaccin hadden een hoge leeftijd of ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden.

Lees ook:

De grote vraag is: wanneer krijg ik mijn coronaprik?

Huisartsen beginnen maandag te prikken met AstraZeneca, maar heeft u enig idee wanneer u aan de beurt bent? Een poging om enige orde aan te brengen in het onoverzichtelijke vaccinatieschema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden