Coronamaatregelen

Lang niet iedereen houdt afstand, een snerpend NL-alert ten spijt

Op de Zeedijk in Waterland (Noord-Holland) is het moeilijk afstand houden. De meeste mensen doen hun best. Fietsers en hardlopers verblijven vaak te dicht bij elkaar. Beeld Patrick Post
Op de Zeedijk in Waterland (Noord-Holland) is het moeilijk afstand houden. De meeste mensen doen hun best. Fietsers en hardlopers verblijven vaak te dicht bij elkaar.Beeld Patrick Post

Genoeg afstand houden is makkelijker gezegd dan gedaan, bleek afgelopen weekend. Artsen en instanties maken zich zorgen over de laconieke wijze waarop Nederlanders met de richtlijnen van het RIVM omgaan.

Harriët Salm en Amber Dujardin

Wie zich afgelopen weekend in de lentezon durfde te begeven, kan het niet zijn ontgaan: het was druk. Op veel plekken té druk. Even uitwaaien op het strand, een wandeling in park of natuurgebied – mensen trekken er ondanks de coronacrisis massaal op uit. Dat is niet de bedoeling, waarschuwen artsen en instanties.

De massale plezieruitjes waren voor de overheid reden om zondag naar het NL-Alert te grijpen. ‘Bent u ziek of verkouden. Blijf thuis’, stond in het bericht dat de overheid alleen gebruikt tijdens rampen en noodsituaties. ‘Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona.’

Zo’n NL-Alert is een goede zet, vindt communicatiedeskundige en oud-politicus Ton Elias. “Ik zie het om me heen gebeuren: mensen die lekker samen aan het sporten zijn en tegen elkaars handen klappen”, zegt hij. “Omdat ze zich goed en gezond voelen, realiseren zij zich niet dat hun gedrag straks tot meer doden gaat ­leiden.” Het schrille geluid van het alarm dat een grote meerderheid van de bevolking via een mobiele telefoon bereikt ‘schudt goed wakker’, denkt Elias.

Grote buitenbehoefte

Ook Natuurmonumenten riep mensen op om naar huis te gaan. De gemeente Noordwijk sloot ’s middags de wegen naar de kust ‘tot nader order’ af vanwege de drukte. De toegangswegen naar de stranden in Zandvoort en Bloemendaal blijven de komende dagen dicht. En de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb roept op om niet naar het strand van Hoek van Holland en andere stranden in de regio te gaan. Toch bleek de buitenbehoefte van Nederlanders op veel plekken groter dan het gezag van de autoriteiten.

Op Twitter berichtten boze boswachters en andere natuurbeheerders over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch de natuur in trekken. Ook in Noord-Brabant. Boswachter Paul Jansen in het Brabantse Erp: “Het lijkt wel zomervakantie, zo druk is het in het bos. Iedereen bovenop elkaar. Groepen die gezamenlijke activiteiten organiseren. Hoezo coronavirus!?”

Ook de markten die zaterdag op veel plekken draaiden waren soms te goed bezocht, waardoor mensen te dicht op elkaar kwamen te staan. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland treft maatregelen om de drukte op markten tegen te gaan. Daar waar er meer dan honderd personen tegelijkertijd op een markt zijn, moet worden voldaan aan een reeks voorwaarden: afstand houden, kramen verspreid opstellen en vers bereid voedsel niet op de markt zelf opeten, maar thuis.

Verwarrend? Geenszins

Het is allemaal wat verwarrend, reageren critici. Want wie zich goed voelt en niet tot een kwetsbare groep behoort, kan volgens de huidige regels van het RIVM gewoon naar buiten. ‘Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts’, schrijft het RIVM voor. Maar ook: ‘Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. En houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.’

De richtlijnen zijn in de ogen van Elias juist geenszins verwarrend. “Je mag naar buiten als je je goed voelt, maar moet afstand houden. Wat is daar zo moeilijk aan? Toch gaat het mis. Gisteravond zag ik nog vier of vijf jochies dicht naast elkaar lopen. Dan denk ik: ze snappen de noodsituatie niet. Je zou sommige mensen bijna willen verplichten te kijken naar de beelden van stervende mensen in Italiaanse ziekenhuizen.”

Nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, overweegt het kabinet om ook niet-essentiële winkels te sluiten. En steeds luider klinkt de roep van artsen en instanties aan gezonde mensen om óók thuis te blijven.

Daarnaast klinkt uit verschillende hoeken de roep om meer handhaving. Zo schreef Pieter van Vollenhoven, die zelf in de Veluwse bossen woont, op Twitter dat ‘de eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid in werkelijkheid in vele gevallen wederom geenszins wordt waargemaakt’. “Zonder toezicht kunnen wij – hoe spijtig ook – niet functioneren.”

Lees ook:

Een lockdown? Nog niet, eerst kan het kabinet deze maatregelen nemen

Niet iedereen houdt zich aan de anderhalve meter afstand. Welke kleine en grote maatregelen kan het kabinet nog nemen, zonder meteen een gehele lockdown af te kondigen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden