Woonbond

‘Laat niemand uit zijn huis gezet worden in deze crisis’

Kan iedereen de huur nog betalen, nu inkomsten wegvallen? Een gezamenlijke boodschap van de grote verhuurders en het ministerie van wonen moet rust brengen op de vastgoedmarkt.

Een café dat moest sluiten,  een winkel met veel minder klanten, zzp’ers die hun opdrachten zien smelten. Veel Nederlanders kampen deze maand met een inkomensval. Toch lopen de rekeningen door en kan de huurmaand april een grote horde worden. De eerste juridische dreigbrieven vanwege betalingsachterstanden zijn al verstuurd door grote verhuurders en retailbedrijven.

Die worden nerveus omdat zij eveneens financiële verplichtingen hebben. Directeur Frank van Blokland van IVBN, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, probeert de gemoederen te kalmeren: “Verstuur geen dreigbrieven en aanmaningen, want niemand is gebaat bij faillissementen”. Denk liever aan dialoog en maatwerk met het oog op een gezonde branche op de middellange termijn, luidt de boodschap die IVBN richt tot alle retailers en winkelvastgoedeigenaren in Nederland. “Bewaar de rust en gebruik het gezond verstand.”

De vereniging doet de oproep samen met Detailhandel Nederland en andere vastgoed beleggers. Als tips geven de organisaties mee om pas op 20 april de huurnota’s te versturen, voor die tijd niet te incasseren en ook geen herinneringen te sturen. ‘Biedt de mogelijkheid niet aan een exploitatieverplichting te voldoen.’

Eenzelfde oproep deed Aedes, de koepel van bijna 300 woningcorporaties. Met uitzonderingen zoals drugskweek of -handel of andere criminaliteit, worden incassoprocedures en huisuitzettingen afgeraden. Steeds meer corporaties geven aan die oproep gehoor, zoals alle corporaties in Amsterdam maar ook Nijestee in Groningen en Portaal dat woningen in Utrecht en Arnhem verhuurt. Dat zegt Tonny Dijkhuizen van Aedes.

Ook de Woonbond die 110.000 huurders zegt te vertegenwoordigen, vraagt coulant te zijn. Het eist in een brief aan minister Stientje Veldhoven van wonen zelfs een stop op huisuitzettingen en noodmaatregelen. De Woonbond vreest met name de vele particuliere verhuurders die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten en vanwege de krapte op de woningmarkt met regelmaat tijdelijke huurcontracten afsluiten.

Marinda Giethoorn van het ministerie van wonen zegt dat er ruim 3 miljoen huurwoningen zijn waarvan 2,4 miljoen in handen zijn van corporaties. In overleg met bovengenoemde partijen wil het ministerie een gezamenlijke lijn uitzetten. Daarbij is het uitgangspunt dat niemand tijdens deze coronacrisis op straat komt te staan. Een volgende stap wordt de vele niet aangesloten particuliere verhuurders te bereiken. “Daarbij zullen wij een vinger aan de pols houden of er wettelijke maatregelen nodig zijn”, zegt zij in reactie op de oproep van de Woonbond.

Lees ook:

Pak armoede en slechtste huizen in één klap aan

De beloftes van Parijs en de situatie van huurders: goede redenen om nu direct sociale woningen te verduurzamen, zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden