De muurschildering in Utrecht

NieuwsMuurschildering

Kunstenaar Jan Is De Man (35) schildert nu ook Engelse en Franse boekenkasten

De muurschildering in UtrechtBeeld Werry Crone

Graffitikunstenaar Jan Heinsbroek alias Jan Is De Man (35) maakte een kunstwerk voor de buurt. Nu heeft Utrecht er een populaire toeristische attractie bij.

Iffet Subasi

Hij trekt internationaal de aandacht met zijn muurschildering op de kruising tussen de Amsterdamsestraatweg en de Mimosastraat. Wijkbewoners verzochten Heinsbroek om een schildering te maken die de buurt opvrolijkt en mensen bij elkaar brengt.

Afgelopen maart schilderde Jan Is De Man een indrukwekkende boekenkast. Nadat daarvan een foto rondging op sociale media werd het een toeristische trekpleister. De rent-a-shelf concept store aan de Amsterdamsestraatweg, waar kleine ondernemers een plank kunnen huren voor hun verkoopwaar, heeft sindsdien op zaterdag een grotere omzet. Heinsbroek is vlak daarna gevraagd hetzelfde concept te realiseren in Engeland en Frankrijk.

Lievelingsboeken van buurtbewoners

“De maatschappelijke boodschap achter het kunstwerk is leidend voor de aandacht geweest”, denkt Jan Is De Man. “Het kunstwerk bevat verschillende boeken in verschillende talen. Het zijn namelijk de lievelingsboeken van de buurtbewoners zelf. Dus we hebben boeken van iedereen in een kast geplaatst. Dat weerspiegelt de buurt en laat zien dat we wel met z’n allen naast elkaar kunnen staan zonder gezeur.” Boeken over religie en politiek zijn bewust niet meegenomen in de muurschildering.

In de Franse wijk Boulogne-sur-Mer schilderde Heinsbroek een enorme boekenkast op de gevel van een appartement, duidelijk zichtbaar vanaf de weg. Franse kranten en tv-zenders besteedden aandacht aan het opvallende kunstwerk van de Utrechtse kunstenaar. Gevolg: nog meer opdrachten. “Ik moet zelfs af en toe weigeren wil ik bij mijn gezin kunnen zijn.”

Londen

Heinsbroek schilderde ook een boekenkast in de Londense wijk Walthamstow. Daar ging het om het gebouw van een bibliotheek die haar deuren moest sluiten. “De wijk Walthamstow is een trieste buurt waar mensen in armoede leven. En juist in die wijk verdwijnt een bibliotheek omdat die plaats moet maken voor een groot appartementencomplex.” De muurschildering in Walthamstow bestaat uit een bijna lege boekenkast. Zo wilde Heinsbroek een statement afgeven.

“Toevallig begon ik met de boekenkast op de dag van de tramaanslag in Utrecht. Op een gegeven moment liep de straat leeg. Toen ik bezig was met schilderen waarschuwden omwonenden mij dat er verderop een aanslag was en dat ik zou moeten schuilen. Ik zag helikopters vliegen, maar dat deed me niets. Ik wilde niet bang zijn en ging door met waar ik mee bezig was. Het was wat dat betreft een rare dag, maar het feit dat dit kunstwerk juist op die dag ontstond en moest zorgen voor saamhorigheid, maakte het weer een bijzondere dag” zegt Heinsbroek. Hij beschrijft de wijk waar hij tevens opgroeide als “gek, chaotisch en moeilijk” maar ook als zijn “lievelingsplek”.

Heinsbroek vertelt dat het maatschappelijke aspect van kunst hem niet vreemd is. “Ik kom uit een familie die veel voor de maatschappij doet. Mijn vader doet vluchtelingenwerk en mijn zus leest voor aan kinderen die de taal niet machtig zijn.” Jan Is De Man is nog lang niet klaar. Hij hoopt meer boekenkasten te kunnen schilderen in verschillende steden over de hele wereld.

Lees ook:

Nu moet het gebeuren op de Amsterdamsestraatweg

De Amsterdamsestraatweg in Utrecht was treurig en bleef treurig. Toch doet het stadsbestuur een nieuwe poging de straat erbovenop te helpen, met hulp van nieuwe bewoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden