Liquidatiezaak

Kroongetuige Tony de G. spreekt tijdens strafproces Eris: ‘Ik heb niemand ontzien’

null Beeld

Hij stak over naar justitie en legde talloze belastende verklaringen af over zijn voormalige bondgenoten. Dinsdag werd de kroongetuige in liquidatieproces Eris voor het eerst in het openbaar verhoord.

Isabel Baneke

Het ging hem niet om strafvermindering. Tony de G., kroongetuige in strafzaak Eris, zei dinsdag dat hij vanwege zijn veiligheid overstak naar justitie. Hij zag zijn deal als een kans uit de criminele wereld te stappen en zijn eigen leven te redden. “De politie vermoordt je niet, als het goed is”, zo zei hij op dag twee van het omvangrijke proces, dat draait om vijf liquidaties en elf moordopdrachten. Caloh Wagoh dreigde hem naar eigen zeggen wel om te brengen.

Voor het eerst werd De G. dinsdag aan de tand gevoeld in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West. De rechters, het Openbaar Ministerie en de advocaten van achttien van de andere verdachten die in Eris worden vervolgd, kregen de kans om de betrouwbaarheid te toetsen van de belastende verklaringen die de kroongetuige aflegde over zijn voormalige bondgenoten.

De kroongetuige, die uit Spijkenisse komt en een belangrijk lid was van de lokale afdeling van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, gaf toe dat hij zich bezighield met drugs-, wapenhandel en oplichting. Ook was hij betrokken bij de moord op Jair Wessels. Na die liquidatie vluchtte De G. naar Spanje, waar hij eind 2017 werd opgepakt.

Maar een wapen heeft hij naar eigen zeggen nooit ter hand genomen. “Ik heb veel misdrijven gepleegd, maar geen huurmoorden”, bezwoer hij de rechter. “Daar lag voor mij de grens.” Caloh Waloh voerde volgens hem wel ‘moorden op bestelling’ uit.

Hij heeft open kaart gespeeld, bevestigde De G. meermaals, niemand ontzien. De kroongetuige legde ook verklaringen af tegen zijn vader en levenslange vriend Howard K.

Lees ook:

Megastrafzaak-Eris: moorden op bestelling, met verbijsterend gemak

In de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam begon maandag strafzaak Eris. Het liquidatieproces, dat draait om Caloh Wagoh-voorman ‘Keylow’ en twintig andere verdachten, doet qua omvang denken aan Marengo. En er zijn meer overeenkomsten tussen beide zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden