Onderzoeksplatform

KRO-NCRV en NVJ keuren 'hoernalist'-uitspraak Van Houwelingen af

 Pepijn van Houwelingen (FVD) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Pepijn van Houwelingen (FVD) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De KRO-NCRV vindt de uitspraken van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen “Kamerlid onwaardig”. Van Houwelingen noemde een journalist van het KRO-NCRV-programma Pointer vrijdag op Twitter “een van onze velen door de staat betaalde hoernalisten”.

ANP

Van Houwelingen reageerde met zijn tweet op een bericht van de Canadese Ezra Levant, voorman en oprichter van Rebel News, een nieuwsplatform dat naar eigen zeggen “de andere kant” van het nieuws belicht. Onderzoeksplatform Pointer publiceerde vrijdagochtend een artikel over Rebel News, waarin wordt gesteld dat dat medium “sensationele verhalen” brengt en “probeert de boerenprotesten in Nederland naar een internationaal platform te tillen”. Een Canadees onderzoek wijst volgens Pointer uit dat slechts 25 procent van de meest gedeelde verhalen op Rebel News geheel feitelijk juist blijkt.

Rebel News-oprichter Levant deelde een mail van de desbetreffende KRO-NCRV-journalist op Twitter met daarbij de tekst: “een overheidsjournalist uit Nederland heeft de opdracht gekregen om de berichtgeving op Farmerrebellion.com onderuit te halen”. Volgens de KRO-NCRV heeft Levant echter niet inhoudelijk gereageerd op de mail, maar zijn reactie alleen op Twitter geplaatst. Daarop reageerde Van Houwelingen dat de afzender “een van onze velen door de staat betaalde hoernalisten” is. Zijn tweet is inmiddels ruim 850 keer geliket.

“Kennelijk is het enkele feit dat onze journalisten vragen stellen aan een buitenlands nieuwsmedium voldoende reden voor Van Houwelingen om Levant te steunen in zijn hetze”, aldus de KRO-NCRV. “Immers, Levant geeft geen enkele context in zijn tweet, maar is enkel verbolgen over het feit dat het onze journalisten bestaat hem vragen te stellen. Van Houwelingen weet op het moment van zijn tweet (afgelopen nacht) dan ook niet welke vragen aan Levant zijn gesteld, noch waarover onze publicatie zal gaan.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat Van Houwelingen zich moet “onthouden van dit soort ongefundeerde en ronduit kwetsende uitlatingen”, aldus Paul Teixeira, secretaris Uitgeverijbedrijf bij de NVJ.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden