null

Coronacijfers

Kritieke zorg in de knel bij steeds meer ziekenhuizen

Beeld
ANP

Het aantal ziekenhuizen dat door de coronacrisis niet meer kan instaan voor de zogenoemde kritieke, planbare zorg blijft stijgen: het zijn er twaalf, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Het gaat om zorg die binnen zes weken geleverd moet worden om schade aan de gezondheid van de patiënt te vermijden. Denk aan een operatie op iemand bij wie kanker is geconstateerd.

Dit is de meest urgente categorie. Daarnaast is er gewone planbare zorg, en die staat bij nog veel meer ziekenhuizen onder druk: enkele tientallen, aldus de NZa. En inhaalzorg, het goedmaken van de zorgachterstand die door coviddrukte opliep, is in vrijwel geen enkel ziekenhuis nog mogelijk.

Meer coronapatiënten dan een jaar geleden

In de ziekenhuizen liggen nu meer coronapatiënten dan een jaar geleden. En dat is voor het eerst in deze covidgolf. Er liggen nu 2110 patiënten met Covid-19, waarvan 413 op de ic. En de verwachting is dat de opnames in aantal blijven oplopen de komende week. Begin volgende week zullen de eerste coronapatiënten naar Duitsland worden verplaatst om daar in de ziekenhuizen geholpen te worden, zei voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers donderdag tegen radiozender BNR. Kuipers heeft daarover overeenstemming bereikt met een Duitse collega. Vorige week, toen ziekenhuizen in de zwaarst getroffen regio – Limburg – alarm sloegen, was overplaatsing naar Duitsland nog geen optie.

Intussen blijft het aantal besmettingen dagelijks het record breken. Tussen woensdag- en donderdagochtend werden bij het RIVM 23.680 nieuwe positieve coronatests gemeld, de hoogste dagnotering ooit. De cijfers zijn nu een zuivere weergave van de epidemie en worden niet meer beïnvloed door de technische haperingen bij de GGD’en van afgelopen weekeinde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden