Lintjesregen
KOZP-voorman Mitchell Esajas krijgt koninklijke onderscheiding
Mitchell Esajas, een van de voormannen van protestbeweging Kick Out Zwarte Piet, heeft woensdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaf hem de onderscheiding tijdens een bijeenkomst in het Concertgebouw in de hoofdstad.
Esajas (35) krijgt het lintje ‘’voor verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme’', aldus de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat.
Gemengde gevoelens
Esajas zegt dat hij zich vereerd voelt, “omdat je een heel mooie speech krijgt, erkenning voor het werk dat je doet”, maar tegelijk heeft hij gemengde gevoelens. “Dat moet ik eerlijk bekennen. Het is in naam van de koning. Ik hoop dat ik de eerste Ridder ben die ook zal pleiten voor excuses voor de rol van het koningshuis in de slavernij. Ik hoop dat ik het podium, het lintje, de extra erkenning, kan gebruiken om de boodschap die ik uitdraag nog breder uit te dragen.”
De antropoloog Esajas is een van de initiatiefnemers en leiders van The Black Archives, een centrum dat de geschiedenis van zwarte Nederlanders verzamelt. Ook leidt hij het New Urban Collective, dat jongeren van kleur wil helpen. Met Kick Out Zwarte Piet demonstreert Esajas al jaren tegen de figuur Zwarte Piet. Ook was hij betrokken bij Black Lives Matter-protesten tegen racisme en discriminatie.
Nieuwe generatie activisten
“U voert al sinds jonge leeftijd een strijd tegen racisme en uitsluiting en voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld”, zei Halsema bij de toekenning. Ze noemde het oprichten van New Urban Collective. “Daarmee verrichtte u pionierswerk. U stond aan de basis van een nieuwe generatie activisten, schrijvers, wetenschappers, ondernemers. Kritisch, idealistisch en vasthoudend. U spreekt zich uit tegen racisme en discriminatie. Soms ludiek, maar altijd duidelijk.”
Halsema noemde ook het werk van Esajas voor The Black Archives. “Mede dankzij u zijn The Black Archives een onmisbare partner voor iedereen die wil werken aan een samenleving waarin er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van afkomst of huidskleur. Die de schijnwerpers wil zetten op de onschatbare bijdrage die de vele zwarte mensen in ons land hebben geleverd. U heeft onze stad verrijkt. “
Nederland bood vorig jaar excuses aan voor het slavernijverleden. Esajas noemde dat een positieve stap, maar wil dat er ook herstelbetalingen volgen. Ook wil hij dat Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, een nationale vrije dag wordt.
Lees ook:
Keti Koti moet een vrije dag worden, vinden steeds meer bedrijven
Een groeiend aantal bedrijven en werknemers pleit ervoor van Keti Koti een nationale feestdag te maken. De dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht moet net zo belangrijk worden als 4 en 5 mei, vindt Mitchell Esajas, die een actie op touw zette.