Kort nieuws

China: Taiwan zoekt de confrontatie

China heeft laaiend gereageerd op een toespraak van de president van Taiwan, dat door het communistische regime als afvallige provincie wordt beschouwd. Peking reageerde op de aankondiging van president Tsai Ing-wen om de defensie van haar land te versterken, gezien de jongste ontwikkelingen met China. Volgens de machthebbers in Peking zoekt Taiwan de confrontatie. Ook zou Tsai feiten verdraaien. Ze sprak op de nationale feestdag van Taiwan.

Libanezen hebben voorlopig weer stroom

Eerder dan verwacht is het elektriciteitsnet in Libanon deels weer in gebruik genomen. Het land zat sinds zaterdag zonder stroom, nadat de twee grootste energiecentrales door brandstoftekorten waren stilgezet. Het leger heeft 6000 liter diesel geleverd, waardoor de centrales gestart konden worden. Bovendien geeft de centrale bank toestemming voor een krediet van 100 miljoen voor de aanbesteding van brandstofcontracten. Libanon verkeert in een ongekende economische crisis.

Tunesiërs betogen tegen machtsgreep

Duizenden Tunesiërs zijn gisteren de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsgreep van president Kais Saied. De massaal opgetrommelde politie hield de demonstranten op een centrale avenue in de hoofdstad Tunis tegen. Een week eerder demonstreerden juist duizenden mensen om steun te betuigen aan Saied, die in juli de premier wegstuurde en het parlement buitenspel zette. Hij zette de grondwet opzij en regeert per decreet, maar ontkent dictatoriale ambities te hebben.

Zestien doden bij vliegtuigongeluk

In de Russische deelrepubliek Tatarstan zijn gisteren zestien mensen omgekomen bij een vliegtuigcrash. Zeven inzittenden raakten gewond bij het ongeluk met het tweemotorige toestel van het type L-410 Turbolet. De gewonden zijn naar een ziekenhuis vervoerd. Er waren 23 mensen aan boord, vooral parachutisten van een regionale vliegclub. Het toestel had vermoedelijk te kampen met een technisch defect. De piloot probeerde nog een noodlanding te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden