Kort nieuws

Redactie Trouw

Gas is duur, dus zijn kolen meer in trek

De overslag van kolen in de Rotterdamse haven is fors toegenomen. Dat komt omdat het gebruik van kolen voor de stroomproductie weer interessanter is geworden, nu de gasprijzen sterk zijn gestegen en de vraag naar energie toeneemt. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam zijn in de eerste negen maanden van het jaar bijna de helft meer kolen (17 miljoen ton) overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar (12 miljoen ton). Het havenbedrijf stelt dat kolencentrales afgelopen tijd veel draaiuren maken. Kolen worden ook veel gebruikt door de staalindustrie. Die had het een jaar geleden door de coronacrisis nog moeilijk.

Gasprijs daalt omdat er meer wind is

De Europese gasprijs is gedaald door het winderige herfstweer. Waarschijnlijk produceren windmolens in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer stroom dan ooit tevoren. Ook de relatief hoge temperaturen drukken de gasprijs. De prijs van een megawattuur gas daalde gisterochtend naar ruim 90 euro. Vorige week was dat nog boven de 100 euro, begin deze maand zelfs 160 euro. Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen, zijn de gasprijzen veel hoger dan vorig jaar. Ook is het aanbod van Russisch gas beperkt.

Verzekeraar DSW beperkt premiestijging

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie van de basisverzekering volgend jaar met 3,25 euro. DSW-verzekerden gaan 127,75 euro per maand betalen. Stijgende zorgkosten, veroorzaakt door loon- en prijsstijgingen en het steeds vaker toepassen van dure geneesmiddelen, zouden eigenlijk een stijging van 7,50 euro nodig hebben gemaakt. Maar omdat verzekeraars compensatie kregen voor kosten in verband met corona en er, ook door corona, minder geld is uitgegeven aan reguliere zorg, is de stijging beperkt tot 3,25 euro. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die zijn tarieven voor het komende jaar bekendmaakt.

Brits onderzoek naar dominantie Spotify en Apple

De Britse concurrentiewaakhond gaat onderzoeken of de dominante positie van streamingplatforms als Spotify en Apple Music op de onlinemuziekmarkt wel goed is voor consumenten. 80 procent van alle in Groot-Brittannië beluisterde muziek wordt gestreamd. Het Britse parlement waarschuwde eerder al dat nauwe banden tussen platenmaatschappijen en streamingplatforms innovatie beperken. Universal, Sony en Warner zouden samen zo’n 75 procent van de markt in het VK in handen hebben. Artiesten klagen al langer dat zij een te klein deel van de verdiensten van Spotify en Apple Music ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden