Kort nieuws

Petitie voor Amazone massaal ondertekend

Een petitie van Greenpeace waarin de overheid wordt opgeroepen meer te doen om de inheemse bevolking van het Braziliaanse Amazonewoud te beschermen is 114.230 keer ondertekend. De petitie werd gisteren overhandigd aan demissionair minister Tom De Bruijn van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Greenpeace wil dat de regering in gesprekken met Brazilië inzet op het beschermen van de inheemse bevolking. Het Braziliaanse parlement keurde onlangs een wet goed waardoor landroof gelegaliseerd moet worden. Veel land van inheemse volken wordt ingenomen door mensen die het bos illegaal kappen om plaats te maken voor landbouwgrond.

Celstraffen geëist voor lekken van coronagegevens

Voor het verkopen en aanbieden van persoonsgegevens uit coronadossiers van de GGD is een jaar celstraf geëist tegen een 21-jarige man uit Heiloo, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De man haalde als ingehuurde GGD-medewerker informatie uit het CoronIT-systeem. Tegen een tweede verdachte in het onderzoek naar het datalek bij de GGD, een 23-jarige Alblasserdammer, eiste het OM een half jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Deze verdachte was vooral benieuwd naar de gegevens van idolen als Badr Hari en Lil Kleine. Foto’s van gegevens stuurde hij door naar een vriend. De datalekken kwamen begin dit jaar aan het licht, onder meer via RTL Nieuws.

Stille tocht voor Tanja Groen drukbezocht

Honderden mensen hebben gisteravond in Maastricht meegelopen met een stille tocht voor Tanja Groen, de studente die exact 28 jaar geleden verdween. In hun handen hielden zij witte rozen. Ook de ouders van Tanja liepen mee, evenals vrienden en collega’s van de onlangs vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zoals medewerkers van RTL Boulevard. Na afloop nam dochter Kelly de Vries het woord. “Mijn vader zou hier moeten staan. Hij zou trots en geraakt zijn omdat jullie in groten getale hier aanwezig zijn.” De Vries maakte bekend dat zij de nieuwe voorzitter van de door haar vader opgezette stichting De Gouden Tip is, waarmee bijna anderhalf miljoen euro is opgehaald voor de gouden tip in de zaak-Tanja Groen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden