Kort nieuws

Klachten over jeugdoverlast tijdens corona verdubbeld

De politie krijgt steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken. Dat meldt het datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van politiecijfers. In de eerste helft van dit jaar ging het om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000. Het gaat om meldingen waarbij wordt geklaagd over jeugd, en dan met name over kleine incidenten rondslingeren van afval, hangen in een park of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme en geweldpleging zijn niet meegeteld. De politie denkt dat het ook kan komen omdat mensen vaker thuis zijn en meer zien en mogelijk ook sneller overlast melden. Het landelijk gemiddelde is zo’n 40 klachten per 10.000 inwoners.

Rechter mag terecht niet doorwerken na 70

Als een rechter vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd eervol wordt ontslagen is er geen sprake van leeftijdsdiscriminatie. Het is goed voor de doorstroming en waarborgt de onafhankelijkheid van rechters, heeft de Centrale Raad van Beroep gisteren geoordeeld. Een rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Amsterdam moest vorig jaar verplicht stoppen nadat hij 70 jaar was geworden. De rechter vond dat hij op basis van zijn leeftijd gediscrimineerd werd. De Centrale Raad van Beroep vindt de grens een passend middel om doorstroming te bevorderen. Niet lang na zijn ontslag brak de coronapandemie uit en maakte een spoedwet mogelijk dat rechters tot 73 jaar doorwerken. “Maar dat is tijdelijk”, aldus de Raad.

Politie zegt dat ontvoerde man het redelijk maakt

Met de 56-jarige man uit Hoofddorp die per vergissing was ontvoerd, gaat het naar omstandigheden redelijk. Dat meldt de politie. Het slachtoffer en zijn familie bedanken alle mensen die hebben meegedacht in deze zaak. Het rechercheteam is nog bezig met het onderzoek naar de ‘vergisontvoering’. De vorige donderdag in Cruquius ontvoerde Hoofddorper dook dinsdagnacht gewond op in Delft. Hij bleek uit een auto te zijn gezet door de ontvoerders. De man was mishandeld en is naar een ziekenhuis gebracht. Diezelfde avond werden in verband met de verdwijning al zes mannen aangehouden in Gouda. De overige ontvoerders zijn nog spoorloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden