Kort nieuws

Nederlandse vrouwen ontsnapt uit Koerdische opvangkampen

De afgelopen jaren zijn ‘ongeveer vijftien’ Nederlandse IS-vrouwen ontsnapt uit Koerdische opvangkampen in het noordoosten van Syrië. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse mannen ontsnapt, schrijven de demissionaire bewindslieden Sigrid Kaag (buitenlandse zaken) en Ank Bijleveld ­(defensie) aan de Tweede Kamer. Er ontsnappen regelmatig mensen uit de overvolle kampen. “Vaak is het onduidelijk om welk aantal het gaat en bestaat er evenmin zekerheid over hun nationaliteit en leeftijd. Ook is er vaak onduidelijkheid wanneer de ontsnappingen plaatsvonden”, aldus Kaag en Bijleveld. Volgens de inlichtingendienst AIVD verblijven momenteel dertig Nederlandse vrouwen in kampen van de Syrische Koerden. Ook zijn daar nog 75 kinderen met een Nederlandse link. De vrouwen bevinden zich onder meer in de kampen al-Hol en al-Roj. De omstandigheden in de kampen zijn volgens hulpverleners erbarmelijk.

Ongekend hoog percentage geslaagde scholieren

Hoe het slagingspercentage dit jaar uitvalt, moet nog blijken, maar afgelopen schooljaar is een ongekend hoog percentage middelbare scholieren geslaagd voor het eindexamen. Dat varieerde van 98 procent voor leerlingen op het havo, tot 99,5 procent voor vmbo-g-leerlingen. Het CBS brengt deze cijfers vandaag naar buiten. Vorig jaar hoefde er, anders dan nu, geen ­centraal eindexamen te worden ­gedaan. Leerlingen slaagden op ­basis van cijfers van hun schoolexamens. Die maken in normale ­jaren de helft uit van het uiteindelijke eindexamencijfer. De ­slagingspercentages van meisjes stegen tijdens het schooljaar 2019-2020 gemiddeld wat sterker dan van jongens, vooral op het havo en vwo. Het slagingspercentage voor meisjes op het havo bedroeg vorig jaar 98 en voor jongens 97. Een jaar eerder waren de rollen met respectievelijk 88 en 89 procent omgedraaid.

Waarschuwing voor pijnstillers in kruidenpreparaat

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit waarschuwt voor het kruidenpreparaat Montalin. Dat bevat naast kruiden ook illegaal toegevoegde pijnstillende geneesmiddelen, maar dat staat niet op de verpakking. Volgens de NVWA hebben de webshops die dit middel verkochten de handel gestaakt. Het wordt echter nog wel via besloten groepen verkocht. Montalin wordt genomen bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma en bronchitis. Bijwerkingencentrum Lareb maakte eerder dit jaar al bekend dat het kruidenpreparaat uit Indonesië pijnstillende geneesmiddelen bevat. Het gaat om de ontstekingsremmende pijnstiller NSAID en paracetamol. Uit meldingen die Lareb ontving, bleek dat gebruikers opvallend snel pijnvermindering hadden na gebruik. Mensen die Montalin gebruiken, kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen.

Ophokplicht pluimvee vervalt voor heel Nederland

De landelijke ophokplicht voor pluimvee is om middernacht in heel Nederland vervallen. Volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten is dat nu verantwoord, omdat er de afgelopen ­weken geen wilde vogels meer ­gevonden zijn die besmet waren met de vogelgriep, en het aantal ­besmettingen ook in de rest van Europa terugloopt. Het dierenwelzijn en de financiële positie van pluimveehouders wegen volgens de minister ook mee in het besluit. Volgens Schouten betekent het ­intrekken van de ophokplicht geenszins dat de kans op besmetting nu verwaarloosbaar is. Een aantal maatregelen blijft dan ook nog gelden. Strooisel op eendenboerderijen moet bijvoorbeeld afgedekt worden, en houders moeten hygiënemaatregelen naleven. De ophokplicht gold sinds oktober vorig jaar. Vorige maand verviel de ophokplicht al voor zeven van de in totaal twintig regio’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden