Kort nieuws

Inflatie voor het eerst in 28 jaar boven de 4 procent

De Duitse inflatie is in september voor het eerst in 28 jaar boven de 4 procent uitgekomen. Dat blijkt uit een eerste raming van het Duitse federale statistiekbureau. De forse toename wordt onder meer veroorzaakt door een wisseling in het btw-tarief. Vorig jaar werd de btw vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagd. Daarnaast lopen de energieprijzen op. De verstoringen in de toeleveringsketen en hogere grondstofprijzen zorgen ook voor prijsdruk. De verwachting is dat de inflatie eind dit jaar tot 5 procent oploopt.

H&M ziet winst meer dan verdubbelen

De winst van modewinkelketen H&M is in het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Het Zweedse concern had minder last van winkelsluitingen. Aan het begin van het derde kwartaal, dat bij H&M van juni tot en met augustus loopt, waren nog 180 van de bijna 5000 winkels gesloten; nu nog circa 50. Ook werden er minder kledingstukken afgeprijsd, verklaart topvrouw Helena Helmersson de betere resultaten. De winst voor belastingen steeg met 158 procent tot 598 miljoen euro.

Dalende werkloosheid eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in augustus licht gedaald tot 7,5 procent, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. De daling is al maanden geleden ingezet. In juli was nog 7,6 procent werkloos. In augustus 2020, toen veel meer ondernemers last hadden van coronabeperkingen, ging het om 8,6 procent. In één jaar tijd nam het aantal werklozen af met bijna 1,9 miljoen. Bij jongeren onder 25 jaar is de werkloosheid met 16,4 procent veel hoger. Voor de coronacrisis was de werkloosheid in de eurozone 7,1 procent.

Hornbach merkt heropening winkels in omzet

De Nederlandse winkels van bouwmarktketen Hornbach profiteren naar eigen zeggen weer duidelijk van de heropening van de winkels. “Tijdens de strenge lockdown begin dit jaar was de vraag van consumenten al onverminderd hoog en dat zette zich voort in het tweede kwartaal”, aldus Evert de Goede, directeur van Hornbach Bouwmarkt Nederland. Hornbach telt in Nederland nu vijftien vestigingen. In totaal zag het concern in Europa de omzet in het eerste halfjaar met 5,1 procent stijgen tot ­bijna 3,3 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden