Kort nieuws

Museum de Fundatie zaterdags een paar uur gratis

Museum de Fundatie in Zwolle is zo blij dat het weer open mag, dat het de rest van het jaar elke zaterdagavond gratis bezoekers binnenlaat. Dat is voor Nederland vrij bijzonder. De gratis openstelling van de Fundatie op zaterdag is van 17.00 tot 21.00 uur. Er moet wel voor worden gereserveerd, net als voor andere openingstijden. Momenteel is er een tentoonstelling van de Duitse dadaïst John Heartfield (1891-1968), genaamd Fotografie plus Dynamiet. Heartfield maakte activitsische fotomontages.

‘Van Lienden verdiende ruim 9 miljoen euro’

Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn zakenpartners streken ruim 5 miljoen euro op. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). Van Lienden heeft het bedrag ook aan FTM bevestigd. Volgens Follow the Money richtte Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij vermogen verborgen kon houden. Volgens Van Lienden is de constructie opgetuigd ‘om het onverwachte sterk positieve resultaat van de bv Relief Goods Alliance BV een tijdelijke bestemming te geven met het oog op een toekomstig (grotendeels) maatschappelijke bestemming’, zegt hij tegen het onderzoeksplatform. Of de maatschappelijke bestemming waarover hij rept ook zal lukken is ­volgens de verklaring die Van Lienden gaf aan FTM ‘deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende media­storm’ voor zijn professionele loopbaan.

Neef Gülen opgepakt in Kenia

De Turkse inlichtingendienst heeft in Kenia een neef gearresteerd van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen en hem teruggebracht naar Turkije, aldus Turkse media. Het is niet bekend wanneer de man precies gearresteerd werd, maar volgens zijn vrouw wordt hij al weken vermist. De man gaf les op een school in Nairobi. Volgens Ankara zat Gülen achter de mislukte staatsgreep in 2016, hoewel de geestelijke dit ontkent.

Correctie

In zijn column van gisteren schreef Stevo Akkerman dat Booking.com van 765 miljoen dollar winst in 2019 ging naar 699 miljoen dollar verlies in 2020. In 2020 als geheel boekte het bedrijf echter 59 miljoen dollar winst. Het hoge verlies werd geboekt in het eerste kwartaal van 2020.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden