Kort nieuws

Maximaal 10.000 toeschouwers in stadions tijdens Spelen

In de stadions voor de Olympische Spelen in Tokio worden maximaal 10.000 toeschouwers uit Japan toegelaten. Al eerder werd bekend dat buitenlandse toeschouwers vanwege de coronapandemie niet worden toegelaten. Ook over de aanwezigheid van Japanse fans was de laatste tijd discussie. Artsen en andere deskundigen stelden dat de Spelen zonder fans het beste zou zijn voor de gezondheidszorg in Japan. Maar de organisatie wil er toch publiek bij hebben. Alleen als corona weer toeslaat in Tokio, bestaat de kans dat de olympische sporters in stadions zonder fans om de medailles moeten gaan strijden.

KNVB: Amateurvoetbal levert 5,23 miljard per jaar op

Het amateurvoetbal levert jaarlijks 5,23 miljard euro op voor de Nederlandse samenleving, meldt de KNVB. De bond voerde een onderzoek uit in samenwerking met Uefa, onderzoeksbureau Substance en negen Europese universiteiten. Amateurvoetbal levert een stuk meer op dan betaald voetbal, dat volgens een eerder onderzoek jaarlijks 2,03 miljard euro opbrengt. Volgens de KNVB biedt amateurvoetbal sociale en economische voordelen. Ook draagt het bij aan de gezondheid, waardoor ook geld wordt bespaard. Wel leveren blessures de overheid jaarlijks een kostenpost op van zo’n 17,8 miljoen euro.

Hubbard eerste transgender op Olympische Spelen

Transgenderatleet Laurel Hubbard (43) is geselecteerd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam dat uitkomt op de Spelen in Tokio. Dat maakte het olympisch comité van het land gisteren bekend. Ze zal uitkomen op het onderdeel gewichtheffen. Hubbard nam deel aan herenwedstrijden voordat ze in 2013 van geslacht veranderde en wordt de eerste transgender die uitkomt op de Spelen. Haar deelname is mogelijk omdat het bestuursorgaan van het gewichtheffen eerder de kwalificatievereisten voor Tokio heeft aangepast en ze aan alle kwalificatiecriteria voor transgenderatleten voldoet. Zo liggen de testosteronwaardes van Hubbard onder de vereiste drempel.

Schulden bij ADO Den Haag lopen op, situatie is ‘kritiek’

De financiële situatie bij ADO Den Haag is zo ernstig dat de Haagse club niet meer aan zijn lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. De schulden lopen verder op en de situatie is zeer kritiek. Dat zei de advocaat van ADO gisteren in een kort geding tussen de voetbalclub en de Chinese eigenaar United Vansen. De voorzieningenrechter bepaalde in april dat grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS) een bedrag van 2 miljoen euro moet betalen aan de voetbalclub. UVS, destijds niet bij het kort geding aanwezig, kwam gisteren in een tweede kort geding wél met een verweer. Het eiste dat de rechter de vorderingen alsnog afwijst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden