Kort nieuws

Redactie Trouw

Corona Kamer: nu al geld voor ventilatie scholen

De Tweede Kamer wil dat geld voor betere ventilatie op scholen dat eigenlijk pas in 2022 en 2023 beschikbaar zou komen, al dit jaar kan worden uitgegeven. Het demissionaire kabinet stelde afgelopen najaar 360 miljoen euro beschikbaar om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. De belangstelling daarvoor is zo groot, dat het budget van 100 miljoen euro voor dit jaar al zo goed als op is. De rest van het bedrag is bedoeld voor latere jaren.

Miljoenen voor opknappen en bouwen van huizen

Het kabinet steekt ruim 412,6 miljoen euro in het verbeteren van huizen. Het extra geld wordt gebruikt om plannen uit te voeren die gemeenten en regio’s de afgelopen tijd hebben ingediend, heeft demissionair minister Kajsa Ollongren ­bekendgemaakt. Kwetsbare gebieden hebben voorrang ­gekregen. Er worden ruim 20.000 huizen opgeknapt. Naast de renovatiewerkzaamheden worden 1250 huizen gesloopt en 1900 nieuwe woningen gebouwd na sloop. Van het geld is 80 procent bestemd voor particuliere woningen, 20 procent voor corporatie­huizen. De grootste bedragen gaan naar Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad.

Nieuw immaterieel erfgoed op lijst Unesco

Er zijn zeven tradities, kunstvormen en evenementen toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De krijgskunsten Pencak Silat en Silat zijn nu toegevoegd, net als de Airborne Wandeltocht, de Limburgse Pinksterkermis Banholt, de cultuur van de piratenmuziek, de Kaaskoningin van Bodegraven, Divali (een hindoeïstisch feest) en katoendrukken-blockprinten. De lijst is onderdeel van het Unesco Verdrag dat Nederland in 2012 tekende, met onder meer als doel het immaterieel cultureel erfgoed in kaart te brengen. Gemeenschappen, groepen en individuen kunnen het immaterieel erfgoed zelf aanmelden.

Afgelopen half jaar 50.000 kilo cocaïne onderschept

De douane en internationale opsporingsinstanties hebben tussen januari en juni 50.956 kilo cocaïne met Nederland als bestemming onderschept. Hiervan hebben Nederlandse douaniers in de zeehavens en op de luchthavens ruim 22.400 kilo in beslag genomen. Buitenlandse douanediensten namen ruim 28.000 kilo cocaïne in beslag die onderweg was naar Nederland. Er werd met name veel cocaïne gevonden in de havens van Rotterdam en Vlissingen. Nederland zelf onderschepte minder dan in de eerste helft van 2020, maar buitenlandse diensten vonden meer drugs voor Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden