Kort nieuws

RUG: medewerkers klagen over machtsmisbruik

Medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zeggen daar te maken te hebben gehad met intimidatie ­zoals verbaal geweld, en met machtsmisbruik, sabotage en/of discriminatie. Dat staat in een rapport van een diversiteits- en inclusiewerkgroep van Young Academy Groningen, die 26 mensen interviewde. De instelling heeft ‘met bedroefdheid’ kennis genomen van de klachten. Een ‘ombudspersoon’ zal ondersteuning bieden aan iedereen die dat nodig heeft.

Vrijspraak voor aanslagplan op vaccinatielocatie

De 38-jarige Ralph K. is gisteren door de rechtbank vrijgesproken van het beramen van een terreuraanslag op een test- en vaccinatielocatie in Den Helder. Volgens de aanklacht wilde K. een aanslag met een vuurwerkbom plegen op de locatie. De rechtbank meent dat er wel sterke aanwijzingen zijn dat de man zo’n plan had, maar acht niet bewezen dat hij daarmee in de zin van de wet een terroristisch oogmerk had. De officier van justitie had 2,5 jaar gevangenisstraf geëist. Het OM gaat in hoger beroep.

Ook vinkje na positieve uitslag in ziekenhuis

Mensen die positief testen op het coronavirus in een ziekenhuis of bij een teststraat van Testen voor Toegang kunnen nu na twaalf dagen ook een herstelbewijs krijgen voor de CoronaCheck-app. Tot deze week was voor zo’n ‘hersteld’-vinkje een positieve test van de GGD nodig. Tests van andere instanties waren in de app niet zichtbaar. Het ministerie van volksgezondheid laat weten dat er sinds woensdag is getest, en dat alles beter bleek te werken dan voorzien.

NCOI belooft naleving rechten cursisten

Online-opleider NCOI Groep gaat consumenten beter inlichten over zaken als annuleringsvoorwaarden, informatievoorziening en klachtafhandeling. Dat belooft het bedrijf achter onderwijsinstellingen als NCOI Opleidingen, LOI en NTI na klachten die waren binnengekomen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zo wordt nu het wettelijk recht gerespecteerd de overeenkomst kosteloos te kunnen ontbinden binnen veertien dagen na ontvangst van de bevestiging van inschrijving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden